Χωρίς φρένο η πτώση της τουρκικής λίρας - Για πόλεμο με το "τρίγωνο του διαβόλου" κάνει λόγο ο Ερντογάν (upd)

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις γεωπολιτικές εντάσεις και στην επίπτωση της πολιτικής επιρροής στη νομισματική πολιτική.

Η τουρκική λίρα διαμορφώθηκε στις 8,3840 λίρες έναντι του δολαρίου, κοντά στο χαμηλότερο ρεκόρ των 8,3850 λιρών στο οποίο είχε βρεθεί νωρίτερα.

Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου αυτό τον χρόνο.

Ο πρόεδρος της χώρας, Tayyip Erdogan δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Τουρκία διεξάγει οικονομικό πόλεμο

ενάντια στο "τρίγωνο του διαβόλου, με τα επιτόκια, την ισοτιμία και τον πληθωρισμό". Επίσης, έβαλε στο στόχαστρό του όσους επιτίθενται στην τουρκική οικονομία σημειώνοντας πως "σε κάποιους τομείς μας έχουν επιβραδύνει, ενώ πριν κινούμασταν ταχύτατα για να πετύχουμε τους στόχους".

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιο και τον περασμένο μήνα αύξησε το επίπεδο του διαδρόμου επιτοκίου, για να αντιμετωπίσει τον –επίμονο- διψήφιο πληθωρισμό.

Σήμερα εξάλλου, η τουρκική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ένα από τα τελευταία παράθυρα για τις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση, σε μια τελευταία προσπάθεια να υποστηρίξει την λίρα, η οποία παρόλα αυτά υποχωρεί για όγδοη συνεχόμενη ημέρα.

Η τουρκική λίρα καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών από την αρχή του έτους, εξαιτίας των ανησυχιών για το ενδεχόμενο δυτικών κυρώσεων, εξάντλησης των αποθεμάτων, υψηλού πληθωρισμού και νομισματικής ανεξαρτησίας.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 7% από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις ευρείες προσδοκίες για σύσφιξη της πολιτικής που επενδυτές και οικονομολόγοι δηλώνουν ότι χρειάζεται αλλά ότι είναι πολιτικά μη δημοφιλής στην Άγκυρα.

Αντιθέτως, η τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει άλλα μέσα για τη σύσφιξη της προσφοράς χρήματος και τόνισε πως από αύριο Τρίτη, το όριο δανεισμού στις διατραπεζικές αγορές χρήματος θα μειωθεί στο μηδέν.

Επίσης θα αναστείλει τις συναλλαγές repo μιας ημέρας μέσω της μεθόδου ποσόστωσης έναντι των εκπεφρασμένων σε λίρα sukuks.

"Όλα τα εργαλεία που απαιτούνται εντός του πλαισίου νομισματικής πολιτικής και διαχείρισης ρευστότητας, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται", αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

Αναλυτές αναμένουν επίσης ότι εάν η υποχώρηση της λίρας συνεχιστεί, θα έλθει μια μεγάλη αύξηση σε όλα τα επιτόκια, πριν από τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής στις 19 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η γερμανική Commerzbank ανέφερε ότι βλέπει πλέον το USD/TRY στο επίπεδο του 9,00 μέσα στις επόμενες εβδομάδες. "Δεν υπάρχει κάποιος λόγος το USD/TRY να μην υπερβεί ένα επίπεδο όπως το 9,00 τις επόμενες εβδομάδες", ανέφερε ο αναλυτής Tatha Ghose.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν,erntogan