Χιλιάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα για το «Παραιτηθείτε» (φωτογραφίες)

Ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το κίνημα «Παραιτηθείτε», χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο Σύνταγμα, άνθρωποι όλων των ηλικιών με ελληνικές σημαίες και σημαίες της ΕΕ να κυματίζουν, φώναζαν μπροστά από τη Βουλή

ανυτικυβερνητικά συνθήματα.

«Τσίπρα go home», «Κλέφτες, παραιτηθείτε» και «Δεν σε θέλει ο λαός, πάρε τη χούντα σου και μπρος», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, με τους διαδηλωτές να τις αποδοκιμάζουν.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης προκλήθηκε μικροένταση με αναρχικό διαδηλωτή να επιχειρεί να κάψει τη σημαία της ΕΕ, ωστόσο, άμεσα επενέβησαν οι συγκεντρωμένοι και τον απομάκρυναν.

Μεταξύ των διαδηλωτών ξεχώρισε ένας ηλικιωμένος, που ανέβηκε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ανέμιζε μια μεγάλη ελληνική σημαία. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η... γνωστή και μη εξαιρετέα, Ελένη Λουκά, η οποία φώναζε «ξυπνήστε!»

Από τον πολιτικό κόσμο μετρημένοι ήταν οι εν ενεργεία βουλευτές, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη Νέα Δημοκρατία και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, o Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι, αλλά και ο Θάνος Τζήμερος.

Παρόντες, ωστόσο, ήταν πολλοί πρώην βουλευτές, κυρίως από το παλιό ΠΑΣΟΚ, ενώ διακρίθηκαν ανάμεσα στο πλήθος και οι συγγραφείς Θανάσης Χειμωνάς και Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν αποχωρήσει και διακόψει τη συνεργασία του με το κόμμα.

Και ενώ οι διοργανωτές υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για συγκέντρωση χωρίς κομματικό χαρακτήρα, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, κυβέρνηση και αντιπολίτευση κλιμακώνουν την πολιτική κόντρα με αφορμή τη συγκέντρωση.

Από τη μεριά της, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι πρόκειται για ακομμάτιστη διαδήλωση, τονίζοντας ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να πάει, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος επισημαίνει ότι το «Παραιτηθείτε» είναι αίτημα το οποίο κινείται εχθρικά προς τη χώρα.

Η ανταλλαγή «πυρών» συνεχίστηκε και σήμερα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως «είναι προσωπικά υπεύθυνος ο Αλέξης Τσίπρας για την ασφάλεια των πολιτών που θα διαδηλώσουν», κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο.

«Το δικαίωμα του καθενός να διαδηλώσει και να πει την άποψή του είναι αναφαίρετο», υπογραμμίζει από την πλευρά της κυβέρνησης η Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθαρίζοντας ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να διαδηλώσει όπως εκείνος νομίζει και πως η κριτική αφορά το γιατί γίνεται και ποια είναι τα αιτήματα.

«Το "παραιτηθείτε", λοιπόν, στη σημερινή συγκυρία είναι ένα αίτημα το οποίο δεν απαντά σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και το οποίο κινείται εχθρικά στη χώρα, αυτή τη στιγμή. Με αυτή την έννοια, το σχολιάζω πολιτικά μόνο», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Μιλήσαμε και κατορθώσαμε να αποκαλύψουμε ότι πίσω από τη συγκέντρωση υπήρχε η ΝΔ», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Νίκος Φίλης προκαλώντας τις αντιδράσεις της Συγγρού.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για προσπάθεια διχασμού του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση, ενώ ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με δική της πρωτοβουλία έβγαλε στην επιφάνεια το θέμα, με στόχο να ενισχυθεί, ώστε να μην αντιπαρατεθεί με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα αντίστασης και αντίδρασης στα μέτρα.

Ο Στ. Θεοδωράκης από την πλευρά του, ερωτώμενος αν θα λάβει μέρος στην αποψινή κινητοποίηση, είπε ότι δεν θα συμμετάσχει και τόνισε ότι ο ρόλος των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων είναι να μην καπελώνουν τέτοιες εκδηλώσεις των πολιτών. Προσέθεσε, όμως, ότι πολλοί φίλοι του Κινήματος αλλά και κάποιοι βουλευτές του Ποταμιού θα είναι παρόντες. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε προσβλητική τη συμπεριφορά στελεχών της κυβέρνησης, που «λένε με ακραίους τρόπους ότι ο κόσμος δεν πρέπει να διαδηλώνει όταν οι ίδιοι κάποτε για να μαζέψουν ψήφους "έστηναν" κρεμάλες στο Σύνταγμα».

Η Ένωση Κεντρώων ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδήλωση, με τον Γιάννη Καλλιάνο να σημειώνει ότι «αν κάποιος φίλος του κόμματος θέλει να πάει, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα