Χείρα στήριξης Τσίπρα στην εσωκομματική αντιπολίτευση- "Άδειασμα" σε ...πολακικές θεωρίες

15:23 6/9/2020 - Πηγή: Antinews

Με εντός και εκτός της στενής "αυλής" του ΣΥΡΙΖΑ παραλήπτες, ήταν τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, την πρώτη μετά από μήνες ( και μετά τη "σφαγή" στο εσωτερικό του) και κύριο αντικείμενο την ανάδειξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου ως νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Τσίπρας

απευθυνόμενος στο κομματικό του ακροατήριο, προφανώς και προχώρησε σε μια ακόμη ακτινογράφηση της -σύμφωνα με τον ίδιο δραματικής καμπής όπου βρίσκεται η χώρα, εγκαλώντας την Κυβέρνηση για αστοχίες σε Πανδημία, Οικονομία και ελληνοτουρκικά ωστόσο, το ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως σε όσα είπε ( και όσα εννόησε), για τα του ...οίκου του.

Καταρχάς, ο Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε να δώσει τέλος στη συζήτηση που "τρώει" τα σωθικά προεδρικών- 53 εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο για το εάν έπραξε ορθά ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας πίσω μαξιλάρι 37 δις ( Ο Παύλος Πολάκης έχει ευθέως και επανειλημμένως λχ εγκαλέσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για λανθασμένη πολιτική επ αυτού, επιμένοντας στη θέση ότι θα έπρεπε αυτά τα χρήματα να μην δοθούν "προίκα" στην κυβέρνηση της Ν.Δ).

Σε καθαρό "άδειασμα" της άποψης αυτής, προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας επακριβώς ( κόβοντας τον βήχα της σχετικής συζήτησης): "Για το μαξιλάρι, δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού, και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε".

Εμμέσως, ο κ. Τσίπρας άδειασε και την Πολακική θεωρία περί κατάληψης "των αρμών της εξουσίας), δίνοντάς της απολύτως αρνητική χροιά αφού χρέωσε τέτοια διάθεση στον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση.

Από και και πέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι εσωκομματικοί καυγάδες που έχουν στόχο την "εξαφάνιση" της διαφορετικής άποψης δεν έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ ( τρίτο "καμπανάκι" στους "σκληρούς προεδρικούς") δίνοντας όμως και σήμα πως η διεύρυνση του κόμματος και το πάντρεμα με την προοδευτική Συμμαχία, θα προχωρήσει και χωρίς την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, η οποία επαφίεται πλέον στην εξέλιξη της πανδημίας.

Σταχυολογώντας την ομιλία του, είπε για:

Κυβέρνηση

*Δεν είμαι, και δεν θέλω να είμαι, μάντης κακών, αλλά οφείλω να προειδοποιήσω: Κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη κατεδαφίζει, αντί να χτίζει.
*Μας οδηγεί με γρήγορα βήματα στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει συναντήσει η χώρα, μεγαλύτερη και από αυτή των πιο σκληρών μνημονίων. Ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιούργησε με τις συνταγές των πιο σκληρών μνημονίων.
Με περιορισμούς σε συντάξεις και μισθούς, με εργασιακό μεσαίωνα, ιδιωτικοποιήσεις σε τιμή ευκαιρίας, απαξίωση της δημόσιας παιδείας της υγείας και του κοινωνικού κράτους και περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων. Γυρνάμε πίσω στο καθεστώς του ΔΝΤ.

* από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, μέχρι την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υλοποιεί την ιδεοληπτική και ανιστόρητη εμμονή , ότι όλα μπορεί να τα λύσει η ελευθερία και ασυδοσία της αγοράς.

*Όλες της οι ενέργειες ως τώρα χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, επιπολαιότητα, απουσία μια συνεκτικής απάντησης στις προκλήσεις.

*Το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε μια προσπάθεια να ελέγχει ο πρωθυπουργός τους αρμούς της εξουσίας, και να τους χρησιμοποιεί προς ίδιον όφελος.

ΜΜΕ

Έχουν εγκαταστήσει γύρω τους μια επικοινωνιακή υγειονομική ζώνη, με αποτέλεσμα στην κοινή γνώμη να εμφανίζεται το μαύρο άσπρο, απλώς πιστοποιεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν διστάζει να υπονομεύει, ακόμα και την ίδια τη δημοκρατία.

*Επιτρέπει στον κύριο Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, άνθιση της πιο χυδαίας πελατειακής λογικής, ανάδειξη της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς σε κανόνα κυβερνητικής πρακτικής.

Η Ελλάδα ζει τη στιγμή αυτή μια κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ζωτικές λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως ο ρόλος του Τύπου, αλλά και της Δικαιοσύνης, φαλκιδεύονται βάναυσα.

Πανδημία


*Αυτό που πέτυχε ο κος Μητσοτάκης : Να μετατρέψει μια υγειονομική επιτυχία σε απόλυτο φιάσκο, δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Πρέπει να κάνεις σειρά λαθών και να έχεις απόλυτη έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού για να το πετύχεις.Και αυτό ακριβώς συνέβη.

*Αντί να αξιοποιήσουν το διάστημα της ύφεσης της πανδημίας, για να θωρακίσουν το ΕΣΥ, αυτό που απορρόφησε την έγνοια και την ενέργεια της κυβέρνησης αλλά και πόρους του δημόσιου ταμείου, ήταν οι "δουλίτσες" και η επικοινωνία. Αντί να εφαρμόσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τον τουρισμό, αυτό που τους απασχόλησε ήταν η υποταγή στις απαιτήσεις των μεγάλων tour operators και των εφοπλιστών.Αντί να εκμεταλλευτούμε την επιτυχία της πρώτης φάσης και να λανσάρουμε προς τα έξω τις υγειονομικά ασφαλείς διακοπές στην Ελλάδα, ανοίξαμε και τους περιμέναμε όλους.
Χωρίς ελέγχους, χωρίς κριτήρια, χωρίς ασφάλεια.

*Αν δεν υπάρξει, έστω και τώρα, στο και πέντε, ένα συμπαγές, μελετημένο, συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα είναι υπεύθυνη για ό, τι ακολουθήσει τον χειμώνα που έρχεται.
Αν δεν εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας, την κοινωνική συναίνεση, την προστασία του πληθυσμού, τότε θα έχει όλη την ευθύνη αν η πανδημία πάρει δραματικές διαστάσεις.

Αν δεν σταματήσει τα επικοινωνιακά παιγνίδια με τα σχολεία, με τα παιδιά, με τις μάσκες, και τα παγουρίνια, και δεν λάβει δραστικά και προγραμματισμένα μέτρα, θα έχει την ευθύνη για ό,τι προκύψει.

*Δεν υπάρχει περίπτωση να υποκύψουμε σε μικροπολιτική όπως εκανε η Ν.Δ. Θα στηρίξουμε το ΕΣΥ, τη δημόσια Υγεία, κάθε θετικό μέτρο που συνιστά η επιστημονική κοινότητα.

Οικονομία

* Η ύφεση ξεπέρασε και τις χειρότερες επιδόσεις της εποχής των μνημονίων. Η ανεργία καλπάζει. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων, με ποσοστά που προκαλούν απόγνωση. Αλλά ο κύριος Μητσοτάκης πανηγυρίζει.
Είμαστε, λέει, μια χαρά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

*Φοβάμαι ότι δυστυχώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας, με την κατάρρευση των εσόδων από τον τουρισμό, την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, τη συνακόλουθη δυσπραγία της εσωτερικής αγοράς.

"Μαξιλάρι"

*Αυτά ακριβώς τα χρήματα, που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει την κατεδάφιση και τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.
Την οποία θα πλήρωναν πρώτοι και πιο ακριβά οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι. Είναι αυτό το μαξιλάρι, που έκανε δυνατή την έξοδο της χώρας στις αγορές, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο.

*Για το μαξιλάρι, δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού, και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε.

*Καμιά κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν συμπεριφέρθηκε με το αίσθημα της εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, που εμείς επιδείξαμε.
Αγνοώντας το κομματικό κόστος και τους εκλογικούς σχεδιασμούς.
Η καμένη γη που παρέδιναν συνήθως τα κόμματα εξουσίας, το ένα στο άλλο, η οικονομική έρημος που παρέδωσε σε μας η ΝΔ, η διασπάθιση δισεκατομμυρίων σε προεκλογικές παροχές που ήταν κανόνας, με τη δική μας κυβέρνηση έλαβαν τέλος. Κι αυτό οφείλουμε να το εξηγούμε στους πολίτες και όχι να αποτελεί στοιχείο αυτοκριτικής.

Ελληνοτουρκικά

* Με όση νηφαλιότητα, απόσταση από τον εθνικισμό καθώς και ειλικρινή διάθεση να συμβάλουμε σε μια εθνική πολιτική, κι αν βλέπουμε το θέμα, δεν μπορούμε να σωπάσουμε. Θα έλεγα έχουμε χρέος και καθήκον να μη σιωπούμε, όταν διαπιστώνουμε τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και την έλλειψη εθνικής στρατηγικής, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, απέναντι στην πιο επιθετική Τουρκία των τελευταίων δεκαετιών.

*Ο κ. Μητσοτάκης κινείται "βλέποντας και κάνοντας", χωρίς αποφασιστικότητα και με εμφανή αμηχανία. Και χωρίς να θέτει τους συμμάχους μας προ των ευθυνών τους.

*Όταν, σύντομα, η Τουρκία προκηρύξει οικόπεδα και εισέλθει εντός της ΑΟΖ που μόλις ορίσαμε με την Αίγυπτο, κάτω από την Ρόδο και την Κάρπαθο και δίπλα στην Κρήτη- ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές μας;

Οι εταίροι μας θα πιεστούν να εφαρμόσουν ισχυρές κυρώσεις ή ούτε τότε ;
Και κυρίως ρωτώ, τι ακριβώς κάνουμε σήμερα ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Θα μιλάμε μετά πάλι για ανάγκη "εθνικής συναίνεσης", όταν η αντιπολίτευση μαθαίνει από τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ τις πρωτοβουλίες της χώρας;

* Οποιαδήποτε εθνική στρατηγική, πρέπει να έχει ως στόχο τον τερματισμό των εκβιασμών από την Τουρκία, την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και τη Χάγη.
Και προειδοποιώ : Η έλλειψη στρατηγικής - ή ακόμη χειρότερα, οποιαδήποτε άλλη ανομολόγητη στρατηγική – θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιπέτειες.

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ


* Οι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στο χώρο μας.

* Με την αύξηση των κρουσμάτων και τους αρνητικούς οιωνούς για το επόμενο διάστημα, μπορούμε να εκτιμήσουμε με σιγουριά ότι τους επόμενους μήνες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί συνέδριο με φυσική παρουσία. Και με δεδομένο ότι η φυσική παρουσία αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχία των φιλόδοξων στόχων μας )...) κατέληξα να προτείνω σήμερα στην ΚΕ, να αποφασίσουμε την αναβολή του Συνεδρίου μας μέχρι η επιδημιολογική εξέλιξη να μας δώσει τη δυνατότητα να το διεξάγουμε.

*Να προχωρήσουμε σε μια πιο συστηματική, πιο στιβαρή και συνεκτική συλλογική λειτουργία. Με ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση.Με τακτικές συνεδριάσεις των μεγαλύτερων οργάνων, του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΕΑ, διαδικτυακά. Και βεβαίως για κρίσιμες αποφάσεις και της ΚΕ.

Τζανακόπουλο- Σκουρλέτη

*Τον Δημήτρη τον ξέρουμε όλοι από την πολύχρονη δράση του ως στέλεχος της νεολαίας, του κόμματος, και της κυβέρνησης.
*Θα ήθελα να πω όμως λίγα λόγια για τον απερχόμενο γραμματέα.

Τον σύντροφο Πάνο Σκουρλέτη που ανέλαβε αφήνοντας μια υπουργική θέση, δίνοντας έτσι αξία και ιδιαίτερο συμβολισμό στη θέση του Γραμματέα, αλλά και στη κομματική δουλειά. Θέλω λοιπόν να τον ευχαριστήσω προσωπικά και να τον ευχαριστήσουμε και συλλογικά για τη συνεισφορά του. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί και στα νέα του σοβαρά καθήκοντα, όπως και στο παρελθόν ανταποκρίθηκε με επιτυχία από διάφορα μετερίζια, στη συλλογική μας προσπάθεια.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας να σταματήσει να μιλάει τόσο απαξιωτικά για τους Έλληνες πολίτες

Ο κ. Τσίπρας να σταματήσει να μιλάει τόσο απαξιωτικά για τους Έλληνες πολίτες, τονίζει σε σχόλιό της η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ΚΕ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Ας αναλογιστεί μήπως, η χαμηλή απήχηση του ίδιου και του κόμματός του δεν οφείλεται στους άλλους, αλλά στο ότι αυτά που λέει είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα της κοινωνίας που δεν ενδιαφέρουν κανέναν, παρά μόνο τα κομματικά του στελέχη", υπογραμμίζει η ΝΔ.

Το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για την ομιλία Τσίπρα:

Ο κ. Τσίπρας μιλάει για έλεγχο των "αρμών της εξουσίας" και για "μη ομαλή κατάσταση" και χειροκροτάει ο Νίκος Παππάς και χαμογελάει ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Αυτό που ομολογεί ο ίδιος ότι επιχείρησε να κάνει και - ευτυχώς για τη Δημοκρατία μας - δεν τα κατάφερε, ας πάψει να προσπαθεί να το φορτώσει σε άλλους. Κι ας σταματήσει επιτέλους να μιλάει τόσο απαξιωτικά για τους Ελληνες πολίτες, κατηγορώντας τους διαρκώς ως θύματα προπαγάνδας. Ας αναλογιστεί μήπως, η χαμηλή απήχηση του ίδιου και του κόμματός του δεν οφείλεται στους άλλους, αλλά στο ότι αυτά που λέει είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα της κοινωνίας που δεν ενδιαφέρουν κανέναν, παρά μόνο τα κομματικά του στελέχη.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
τσιπρας, θεωριες, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, συριζα, σωθικά, δις, οφείλω, ΔΝΤ, μμε, ελλαδα, κος, σχολεια, χρεοκοπια, χρεος, αοζ, αιγυπτος, νατο, κεα, δραση, νέα, οφείλεται, capital, μετρο, κρητη, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικος τουρισμος, αλέξης τσίπρας, κομματα, το θεμα, γνωμη, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, θεμα, κεα, οικονομια, σημερινη, υγεια, υφεση, φυσικη, capital, αμηχανια, αυξηση, ανεργια, απηχηση, βρισκεται, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δις, δωσει, δειγμα, ευκολο, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, ελλειψη, εμμονη, ενεργεια, εξελιξη, επικοινωνια, επρεπε, επιτυχια, ερημος, ερχεται, ευθυνη, ζωνη, ιδια, ιδιο, θετικο, θεωρια, ομιλια, κυβερνηση, κος, λεφτα, λειτουργια, λογια, μαυρο, μακρια, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, νατο, νηφαλιοτητα, οικοπεδα, οφελος, οφείλεται, οφείλω, παιδια, συζητηση, συντομα, σειρα, σχεδιο, σωθικά, τιμη, τουρκια, φιασκο, χαγη, χειροτερα, χαρα, αγορες, ασφαλεια, ασπρο, βηματα, βηχα, χωρα, ιδιαιτερο, χροια, μπροστα, παυλος, ροδο, σημα, θελω να, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα