Μπορούν τα Windows 8 να κλείσουν την «στρόφιγγα» των ανταγωνιστών;

Στο πρόσφατο συνέδριο casual παιχνιδιών (ηλεκτρονικών παιχνιδιών για όλους) Casual Connect, στο Seattle των ΗΠΑ, o πρόεδρος της επιτυχημένης εταιρείας  Valve («Στρόφιγγα» κατά το ελληνικότερο, όπως υποδηλώνει και το λογότυπο της) και πάλαι ποτέ βετεράνος της Microsoft, Gabe Newels, έκανε μια σημαντική, αλλά δυσοίωνη παρατήρηση για τα επερχόμενα Windows 8.

Η Microsoft

πρόκειται να ενσωματώσει ένα «κλειστό» ηλεκτρονικό κατάστημα στη νέα έκδοση των Windows, σαν το iTunes της Apple περίπου, και να «θωρακίσει» περαιτέρω την πλατφόρμα του λειτουργικού της συστήματος απέναντι στη λογική του Open Source κώδικα (λογισμικό που ανήκει στους πάντες, ανοιχτά).  Ο στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει το περιθώριο κέρδους της και να εξαλείψει αυτό των ανταγωνιστών, όπως του ηλεκτρονικού καταστήματος Steam της εταιρείας του Newell.

Η Microsoft, θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία του PC όπως την ξέραμε σήμερα, καθώς είναι πιθανό το καινούριο της κατάστημα να μην επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών, εργαλείων και παιχνιδιών αγορασμένα online, σε αντίστοιχα καταστήματα πέραν του δικού της. Βέβαια , ο συγκεκριμένος περιορισμός θα συνοδεύεται και με περιθώρια κέρδους για την ίδια, της τάξης του 30%. Έτσι, ένα «ανοιχτό» για τόσα χρόνια εργαλείο όπως ο προσωπικός υπολογιστής θα χάσει μέρος της ευελιξίας του, με παράπλευρη απώλεια τα περιθώρια κέρδους  πολλών εταιρειών λογισμικού.

Ο Gabe Newells επισημαίνει πως δε μιλάμε απλά για το χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά γενικότερα για τη δυνατότητα των χρηστών να γίνουν χρήστες και δημιουργοί ταυτόχρονα, βοηθώντας τους υπόλοιπους χρήστες να διασκεδάσουν ή να εργαστούν καλύτερα με το λογισμικό τους, είτε δωρεάν, είτε βρίσκοντας μια καινούρια πηγή βιοπορισμού. Αναφέρθηκε μάλιστα σε παίκτη γνωστού τους παιχνιδιού που κερδίζει 150.000$ το χρόνο σχεδιάζοντας… καπέλα για τους ήρωες του παιχνιδιού και πουλώντας τα σε άλλους χρήστες!

Σε έναν κόσμο στον οποίον μαίνεται ένας υπόγειος πόλεμος για τα πνευματικά δικαιώματα και την ανοιχτή διάθεση λογισμικού, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των χρηστών και των μικρών, αλλά πολλές φορές άκρως ταλαντούχων, εταιρειών λογισμικού. Ωστόσο, η Microsoft έχει μια κακιά συνήθεια να αποτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό στις «ζυγές» τις εκδόσεις των Windows. Και αυτή είναι η 8η έκδοσή τους!

TopGunZ, από BBC News

Keywords
Τυχαία Θέματα