Μπορίς Νεμτσόφ: Ο βασικός αντίπαλος του Πούτιν εκτελέστηκε εν ψυχρώ

Ο ηγέτης και κινητήρια δύναμη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, ο 55χρονος Μπόρις Νεμτσόφ, πυροβολήθηκε θανάσιμα την Παρασκευή το βράδυ στη γέφυρα Μοσκβορέτσκι, λίγα μέτρα μακριά από το Κρεμλίνο. Ένας άντρας τον πυροβόλησε στην πλάτη τουλάχιστον έξι φορές από το ανοιχτό παράθυρο ενός λευκού οχήματος.

Ο πολιτικός επέστρεφε με τα πόδια στο σπίτι του μαζί με μια φίλη του, αφού είχε μιλήσει σε μια ραδιοφωνική εκπομπή στο ράδιο Ηχώ της Μόσχας. Η φωνή του Νεμτσόφ στην τελευταία ραδιοφωνική εκπομπή του ήταν εξίσου συναισθηματική και

επικριτική ως συνήθως: ο πολιτικός κατηγόρησε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ξεκίνησε κρυφά και διοικεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και για τη «διάπραξη εγκλήματος» όσον αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο δυνατός, ψηλός άντρας σωριάστηκε στο έδαφος μέσα στη βροχή, με φόντο τους πύργους του Κρεμλίνου. Η σκηνή έγινε σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας της Ρωσίας. Οι φίλοι και οι εταίροι τους στην αντιπολίτευση καταδίκασαν τη δολοφονία ως πολιτική και ως μια πράξη που διατάχθηκε για να τρομοκρατήσει όλους τους επικριτές του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. «Μπάσταρδοι, σκοτώσατε τον φίλο μου στο κέντρο της Μόσχας, δίπλα στο τείχος του Κρεμλίνου» έγραψε στο blog του ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ. «Επιδεικτικά με τέσσερις σφαίρες, για να το καταλάβουμε όλοι εμείς οι σκεπτόμενοι άνθρωποι της σημερινής Ρωσίας. Θα μπορούσαμε να φανταστούμε χθες ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης θα πυροβολούνταν από το τείχος του Κρεμλίνου; Όχι, δεν θα μπορούσαμε. Η χώρα κατρακυλά στον γκρεμό».

Σε αυτή την τελευταία ραδιοφωνική συνέντευξη στον Ηχώ της Μόσχας, ο Νεμτσόφ κάλεσε τους Μοσχοβίτες να ενταχθούν σε ένα αντιπολεμικό συλλαλητήριο την 1η Μαρτίου. «Η πορεία μας μπορεί να ηρεμήσει το Κρεμλίνο. Εάν εμφανιστούν 100.000 άνθρωποι, το Κρεμλίνο θα ταραχτεί, θα είναι ένα απόλυτο σοκ για αυτούς» είπε, επισημαίνοντας ότι οι εθελοντές της αντιπολίτευσης είχαν διανείμει μισό εκατομμύριο φυλλάδια διαφημίζοντας τη διαδήλωση. «Γιατί λες ψέματα, πρόεδρε Πούτιν, επικεφαλής διοικητή;» ρώτησε ο Νεμτσόφ στον αέρα. «Αποκηρύσσεις τους στρατιώτες σου, που πεθαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι Ρώσοι στρατιώτες υπηρετούν εκεί, σκοτώνονται εκεί και όταν οι σοροί τους επιστρέφουν στη Ρωσία, τους θάβουν στα κρυφά. Ο Νεμτσόφ κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι δεν πληρώνει αποζημίωση στους ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία. Σημείωσε, επίσης, ότι στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ, που εγκρίθηκε από τον Πούτιν, οι ομάδες ανταρτών συμφώνησαν να αποσύρουν τους πυραύλους Tornado-S που υπάρχουν μόνο στα χέρια του κανονικού ρωσικού στρατού ή σε εκείνων που προμηθεύει, γεγονός που θεωρείται από πολλούς ως ένα ακόμη προφανές παράδειγμα της υποκριτικής υποστήριξης της Ρωσίας στους αντάρτες.

Ο πολιτικός εξήγησε στους ακροατές του ραδιοφώνου πώς να φτάσουν στο συλλαλητήριο, που ονομάστηκε «Άνοιξη», παίρνοντας το μετρό στην περιοχή Μαρίνο της Μόσχας, στην όπου χορηγήθηκε άδεια για την εκδήλωση. Οι αρχές δεν επιτρέπουν στην αντιπολίτευση να συγκεντρώνεται στο κέντρο της Μόσχας. Όμως, μετά τη δολοφονία του Νεμτσόφ, οι συνεργάτες του στην αντιπολίτευση ακύρωσαν την «Άνοιξη». Αντ 'αυτού, θα κάνουν μια πένθιμη πορεία στη μνήμη του Νεμτσόφ και φαίνονται αποφασισμένοι να απαιτήσουν από τις αρχές να τους επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Μόσχας.

Η Ρωσία θα θυμάται πάντα τον Νεμτσόφ, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό, πρώην υπουργό Καυσίμων και Ενέργειας και πρώην βουλευτή, ως τον πιο παθιασμένο ομιλητή της χώρας και τον πιο θαρραλέο ακτιβιστή. Πίστευε ότι η αλλαγή στη Ρωσία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω διαδηλώσεων στους δρόμους. Ο ίδιος προσωπικά οδηγούσε τους ακτιβιστές σε κάθε μεγάλη πορεία στη Μόσχα και στην περιφέρεια. Και αν κανείς δεν τον ακολουθούσε, στεκόταν με ένα πανό μόνος του.

Σε μια συνέντευξη αυτό το μήνα στην εφημερίδα Sobesednik, ο Νεμτσόφ είπε: «Φοβάμαι ότι ο Πούτιν θα με σκοτώσει». Απειλές θανάτου έφταναν συχνά στο e-mail του και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά ούτε οι απειλές, ούτε οι συλλήψεις της αστυνομίας τον σταμάτησαν ποτέ από τον ακτιβισμό του στους δρόμους. Το 2013, ο Νεμτσόφ κέρδισε κάποιες περιφερειακές εκλογές και μέχρι την τελευταία ημέρα του εργάστηκε ως βουλευτής του Γιαροσλάβλ. Αλλά ακόμη και ως αξιωματούχος, παρέμεινε ένας εξέχων επικριτής της πολιτικής του Πούτιν και ήταν persona non grata στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους επικριτές της κρατικής πολιτικής, είχε συχνά επικριθεί ως «πέμπτη φάλαγγα».

Ένας από τους στενούς συνεργάτες του Νεμτσόφ στην αντιπολίτευση, το μέλος του κοινοβουλίου Ντμίτρι Γκουντκόφ, μίλησε μαζί του μια ημέρα πριν από τη δολοφονία του. Θυμήθηκε ότι ο Νεμτσόφ ήταν σε καλή διάθεση, ως συνήθως, γεμάτος ενέργεια και σχέδια για τον αγώνα τους. «Κατηγορούμε τους αξιωματούχους που δημιουργούν εχθρική ατμόσφαιρα μίσους στη χώρα. Θα πρέπει να αισθάνονται ένοχοι σήμερα για αυτή την εν ψυχρώ δολοφονία», είπε. «Ακόμα και σήμερα άκουσα από μέλη του κοινοβουλίου ότι εμείς, η αντιπολίτευση, είμαστε η ‘Πέμπτη φάλαγγα’, πράκτορες των ΗΠΑ. Αντιμετωπίζουμε μια τόσο αντιεπαγγελματική συμπεριφορά από το κοινοβούλιο και αβάσιμες κατηγορίες σε καθημερινή βάση».

Όπως και ο Νεμτσόφ, ο Γκουντκόφ έχει λάβει απειλές για τη ζωή του. «Τώρα που ο Μπόρις έχει σκοτωθεί, κανένας από εμάς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Θα πρέπει να παίρνουμε πιο σοβαρά τους εγκληματίες που μας απειλούν» είπε ο Γκουντκόφ. Εν τω μεταξύ, η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου αναφέρει ότι ο Πούτιν έχει διατάξει τους επικεφαλής όλων των ρωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου να αναλάβουν την ευθύνη διερεύνησης της «κατά παραγγελίας» δολοφονίας του Νεμτσόφ. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, αποκάλεσε τη δολοφονία «πρόκληση» κατά των αρχών.

www.thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
μπορις νεμτσωφ, μπορις νεμτσοφ ραδιοφωνικγ εκμπομπη
Τυχαία Θέματα