Μπορεί να διασωθεί o πρωθυπουργός;

Παρά το γεγονός ότι αυτό που προέχει πλέον είναι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και να έχουμε σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία, είναι γεγονός ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα.

Αν θα ήθελε κάποιος να μαντέψει τι θα γίνει από εδώ και πέρα θα πρέπει να δει με προσοχή τις κινήσεις που έκανε και σκέπτεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου τον εμπιστεύεται, τον θεωρεί άφθαρτο και νέο και περιμένει

πότε να τον δει να κυβερνάει, όχι μόνο να διαπραγματεύεται. Αλλά αν η διακυβέρνηση της χώρας γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και η διαπραγμάτευση τότε καλύτερα να αλλάξουμε από τώρα χώρα.

Οι αντάρτες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένοι, τους ήξερε ο πρωθυπουργός και από πριν απλά επέλεξε να τους ενσωματώσει στην κυβέρνηση. Να έχει δηλαδή τους εχθρούς από κοντά και να τους ελέγχει. Σε άλλους έδωσε υπουργεία και σε άλλους το ελεύθερο να λένε ότι γουστάρουν και κάπως έτσι περνούσε ο καιρός. Μέχρι που ήρθαν τα δύσκολα. Η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή και λιγότερο επικίνδυνη κυβέρνηση αν δεν «χωρίσουν τα τσανάκια τους».

Ο Τσίπρας, εφόσον τελικά είναι πραγματικός ηγέτης και έξυπνος ώστε να δει το πολιτικό του μέλλον με άλλο μάτι, δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο από το να ξεκαθαρίσει το κόμμα. Με την αίρεση ότι επέλεξε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και δεν θα μας κάνει καμιά… στραβή, ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του μια ευκαιρία να μεταλλάξει το κόμμα του.

Γράφαμε και παλιότερα ότι κυβέρνηση με ακροαριστερούς που δεν πιστεύουν σε ευρώ, στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην ανάπτυξη και γενικότερα στην Ελλάδα, δεν μπορεί να σταθεί. Μπορεί η Αριστερή Πλατφόρμα ή οι διάφοροι Βαρουφάκηδες και Λαπαβίτσες να μεταμφιέζονται σε «θεσμικοί» αλλά η πραγματικότητα είναι ότι είναι ακραίοι. Και ο Τσίπρας δε μπορεί να αντέξει να κυβερνά συνέχεια έχοντας στα πλευρά του ένα ακροαριστερό αγκάθι. Όχι ότι και ο ίδιος δεν είναι κάτι παρόμοιο, όμως, η τριβή στην εξουσία και το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται καλύτερα πώς λειτουργεί το ευρωπαϊκό σύστημα τον κάνει πιο προβληματισμένο για το πώς θα σχεδιάσει το δικό του πολιτικό μέλλον.

Μετά τη ψηφοφορία αυτό που μένει για τον Τσίπρα είναι να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών που δεν συντάχτηκαν με την κυβέρνηση αλλά και άλλων που δεν μπορούν να υπηρετήσουν ένα νέο μνημόνιο. Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος και ίσως και κάποιοι άλλοι θα φύγουν μέσω ενός ριζικού ανασχηματισμού. Σε κάθε περίπτωση, θα απομακρυνθούν οι της Αριστερής Πλατφόρμας και θα πρόκειται για μια αναγκαστική συγκατοίκηση. Επειδή δεν μπορεί να πάει σε εκλογές τώρα, εφόσον έρθει με συμφωνία από τις Βρυξέλλες, καθώς θα τα τίναζε όλα στον αέρα, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να περιμένει να περάσει το καλοκαίρι, να παρθούν τα πρώτα μέτρα και από το φθινόπωρο να προχωρήσει σε εκλογές.

Ο Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές προτού υπάρξει η φθορά του νέου μνημονίου. Πριν δηλαδή αντιληφθεί ο κόσμος που έχει μπλέξει και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό, ο Σεπτέμβρης ή ο Οκτώβρης είναι ιδανικοί μήνες για να γίνουν εκλογές πριν τον βαρύ χειμώνα.

Άλλωστε ο Τσίπρας εκτιμά ότι δεν έχει ισχυρό αντίπαλο, η κεντροδεξιά ψάχνεται και θα πάρει καιρό να ανακάμψει. Αν λοιπόν κερδίσει τις εκλογές αυτό που έχει να κάνει είναι να ξεκαθαρίσει το κόμμα του βγάζοντας απ’ έξω (με λίστα) όλους εκείνους που θεωρεί εσωκομματικούς εχθρούς και να προχωρήσει σε μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πιο κεντρώο, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα κινείται από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά. Θα γίνει ουσιαστικά ένα νέο ΠΑΣΟΚ στον ίδιο χώρο που αυτό κυριάρχησε για χρόνια. Έτσι θα εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον και θα έχει το χρόνο να φτιάξει αυτά που πιστεύει ότι θα του δώσουν ισχύ στην κοινωνία. Στην περίπτωση αυτή απλά θα πέσει σαν ώριμο φρούτο μόλις εφαρμοστεί η σκληρή τριετής λιτότητα και οι αριθμοί δεν… βγαίνουν.

Όσο για το τι θα κάνει η ομάδα που τώρα συγκρούεται με τον Τσίπρα; Πιθανότατα ένα νέο κόμμα ή και περισσότερα που θα παίζουν το ρόλο του αντιμνημονιακού. Αρχηγός η Ζωή, ο Λαφαζάνης ή ο Λαπαβίτσας ή και όλοι από ένα κόμμα; Κανείς δεν το ξέρει αλλά είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας θα τους έχει πάντα δίπλα του και αντίπαλούς του. Γι’ αυτόν θα είναι τα… παραστρατημένα παιδιά, γι’ αυτούς θα είναι ο νέος… Τσιριμώκος.

Όμως, ο Τσίπρας δεν έχει άλλες επιλογές αν θέλει να μείνει για χρόνια στην πολιτική. Αν δε θέλει τώρα να το κάνει θα βρει ένα μεταβατικό, έναν… Παπαδήμο που θα πάρει τα σκληρά μέτρα που αδυνατεί να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός.

Όσο για τα σενάρια περί οικουμενικών ή περί παραίτησής του για να αναλάβει άλλος χωρίς εκλογές, είναι σενάρια που μπορεί να προκύψουν σύντομα.

Τι θα κάνει θα του δούμε σύντομα. Αν θα σώσει το πολιτικό του κεφάλαιο σύντομα ή αργότερα θα το δούμε επίσης. Ο Τσίπρας μπορεί να έχει τους χειρισμούς στα χέρια του αλλά ας μη νομίζει ότι θα είναι στο απυρόβλητο. Το ζενίθ από το ναδίρ στην πολιτική είναι μια σύντομη απόσταση ενώ αν πέσει κάποιος κατακόρυφα θα κάνει μεγάλο γδούπο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα