Μπάτε Τούρκοι αλέστε... η γραμμή της Φώφης

Αν βγήκε κάτι από το χθεσινό debate της Κεντροαριστεράς ήταν η εκ νέου σύγκρουση της Φώφης Γεννήματα με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτή τη φορά, όμως, όχι για ένα εσωκομματικό ζήτημα αλλά για το καυτό εθνικό θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Και αποδείχθηκε ότι αν αφήσει κάποιος στα χέρια της προέδρου του ΠΑΣΟΚ τέτοιο θέμα είναι εύκολο να δημιουργήσει μείζον θέμα. Κι εξηγούμαστε ώστε να διαφοροποιηθούμε και με διάφορους μεγαλοδημοσιογράφους που από το πρωί γλείφουν τη Γεννηματά λέγοντας πόσο έμπειρη είναι και πόσο σοβαρή

σε σχέση με άλλους που είναι άπειροι. Πρόκειται για γελοιότητες που δεν χρήζουν άλλης κριτικής.

Η πραγματικότητα λέει τα εξής. Η ΕΕ από το Νοέμβριο του 2016 αποφάσισε να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία καθώς η κυβέρνηση του ισλαμοφασίστα Ερντογάν φυλάκιζε όποιον έβρισκε. Το εξπρές του Μεσονυχτίου είναι πταίσμα μπροστά σε όλα όσα γίνονταν τότε, και γίνονται και σήμερα στη γειτονική χώρα. Αυτονόητη λοιπόν η απόφαση για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούλιο κατατέθηκε και η πρόταση για αναστολή των διαπραγματεύσεων, ένα βήμα δηλαδή πριν το οριστικό σπάσιμο των σχέσεων των δύο πλευρών. Κι αυτό θα συμβεί αν η Τουρκία επιβάλει τη θανατική ποινή ή αρχίσει να εφαρμόζει τη Συνταγματική Αναθεώρηση που πέρασε με το δημοψήφισμα - παρωδία.

Πόσο αυτονόητο δηλαδή η ΕΕ να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε μια… δημοκρατική χούντα όπως αυτή του Ερντογάν;

Η κ. Γεννηματά χθες, λοιπόν, είπε επί λέξει: «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να αλλάξει αυτή η στρατηγική, δεν πρέπει να σταματήσει ο διάλογος ΕΕ - Τουρκίας, το χρωστάμε και στον τουρκικό λαό. Θεωρώ ότι το εθνικό συμφέρον μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Όταν της είπε ο Ν. Ανδρουλάκης «η θέση των ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε» η κ. Γεννηματά απάντησε: «Ποτέ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν ζήτησαν να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, είπαν απλώς να μην συζητηθούν κάποια κεφάλαια σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα κυρίως». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή.

Τι θέλει άραγε η κ. Γεννηματά; Να τα λέμε με τον Σουλτάνο Ερντογάν, να τον κανακεύουμε, να τον υποδεχόμαστε όπως ο Τσίπρας με ανοικτές αγκάλες κι αυτός να έχει στήσει χούντα στη χώρα του, να απειλεί τους πάντες, να εκβιάζει με τους πρόσφυγες και να μην έχει καμιά επίπτωση; Αυτή είναι η περήφανη εξωτερική πολιτική της κ. Γεννηματά; Αυτή είναι η εμπειρία που έχει ως αποτέλεσμα και του… ανεπαίσθητου περάσματός της από το υπουργείο Άμυνας;

Και τι θέλουν κάποιες δημοσιογραφάρες που λένε ότι αν κόψουμε τις σχέσεις με την Άγκυρα θα πλημμυρίσει το Αιγαίο με μετανάστες; Να στηθούμε στα τέσσερα όπως έκαναν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Άλλωστε, 3 δις ευρώ έχουν πάρει οι Τούρκοι και ακόμη τα ελληνικά νησιά βουλιάζουν.

Η εξωτερική πολιτική και ειδικά η σχέση της Ελλάδας και της ΕΕ με την Τουρκία δεν είναι παιχνιδάκια όπως το ΠΑΣΟΚ που έχει πάρει στα χέρια της η Φώφη και το επιτελείο της. Ας τα αφήσουν σε πιο σοβαρούς. Και οι υπερασπιστές της καλό θα είναι να μην εκτίθενται έτσι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάτε Τούρκοι, Φώφης,bate tourkoi, fofis