Μπάχαλο και με τον ΦΠΑ

Τελικά οι άνθρωποι είναι και ανόητοι και επικίνδυνοι. Ακόμη και τα βασικά δεν ξέρουν, ακόμη και ένα μέτρο που πολυδιαφήμιζαν δεν είναι ικανοί να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν. Την ώρα που η διαπραγμάτευση είναι στην κόψη του ξυραφιού και το Μαξίμου διαρρέει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, δίνοντας επιλεκτικά στο Βήμα το σχέδιο Γιούνκερ, αποδεικνύεται ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Η πρόταση για τις αλλαγές στον ΦΠΑ, που θα έφερνε μεγάλες αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα αλλά και μειώσεις σε άλλα, απορρίφθηκε με οργή

από τους δανειστές και η συζήτηση ξεκινά από το μηδέν. Συγκεκριμένα οι ξένοι απορρίπτουν την ανόητη, τη βλακώδη και ανεφάρμοστη πρόταση για διπλό συντελεστή σε προϊόντα και υπηρεσίες σε περίπτωση που κάποιος πλήρωνε με κάρτα. Δηλαδή για το ίδιο προϊόν αν κάποιος πλήρωνε με μετρητά θα είχε ΦΠΑ 18% ενώ αν πλήρωνε με κάρτα θα είχε 15%.

Από την αρχή οι παράγοντες της αγοράς είχαν πει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, είναι μη λειτουργικό και εκτός αγοράς. Αλλά είναι και κάτι άλλο. Δε στέκει νομικά και θα μπορούσε να προσβληθεί στα δικαστήρια ένα τέτοιο μέτρο. Διότι δεν μπορεί το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία να έχει διαφορετική τιμή.

Αλλά σκεφτείτε και το άλλο. Η γιαγιά στο χωριό να αγοράζει π.χ. ένα ψωμί με ΦΠΑ 9,5% και η διπλανή... κωλοπετσωμένη γειτόνισσα να βγάζει την κάρτα και να πληρώνει φθηνότερα την ίδια φρατζόλα αφού θα είχε ΦΠΑ 6,5%, σύμφωνα με τους φωστήρες της κυβέρνησης.

Είναι απορίας άξιον ποιο βλακωδέστατο μυαλό σκέφτηκε αυτή τη λύση με τους συντελεστές του ΦΠΑ. Και τι σκέφτηκε χωρίς να ψάξει αν μπορεί να προωθηθεί στην αγορά και τι προβλήματα θα δημιουργούσε. Κατ' αρχάς το επίσης απίστευτο είναι ότι ενώ ο Βαρουφάκης προωθούσε το σχέδιο και δήλωνε σχεδόν περήφανος για την ελληνική πρόταση, στο Brussells Group η πρόταση αυτή έτρωγε πόρτα.

Κανείς δε μιλά με τον υπουργό; Δεν τον ενημέρωσε κανείς να μην αναφέρεται σε ένα σχέδιο που μπλόκαραν οι δανειστές; Και πώς ο Βαρουφάκης έχει ακόμη τα μούτρα να είναι στον υπουργικό θώκο όταν η μόνη του αρμοδιότητα είναι πλέον οι... selfies;

Τώρα η κυβέρνηση παίρνει πίσω κακήν κακώς το σχέδιο που η ίδια είχε προτείνει και αναζητά νέους συντελεστές στον ΦΠΑ. Αλαλούμ απίστευτο και σίγουρα χειρότερο από εκείνο με τον ΕΝΦΙΑ που πέρυσι προκάλεσε ουσιαστικά το μεγάλο πλήγμα.

Τέλος, υπάρχει και μια άλλη κρίσιμη παράμετρος στην υπόθεση. Τόσο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι δεν περνούν μέτρα χωρίς την έγκριση της τρόικας. Τους έλεγε ότι δεν τολμούν να νομοθετήσουν αν δεν ρωτήσουν τους δανειστές.

Τώρα που οι ίδιοι πήραν πίσω την πρόταση που κατέθεσαν είναι κι αυτοί... υποτελείς και γερμανοτσολιάδες;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα