Αβεβαιότητα για τα έσοδα της ΔΕΗ φέρνει η συμφωνία πώλησης του ΑΔΜΗΕ

Πολλά ερωτήματα αφήνει αναπάντητα η συμφωνία με τους δανειστές για τον ΑΔΜΗΕ, κυρίως όσον αφορά στο τίμημα που τελικώς θα εισπράξει η ΔΕΗ από την πώληση του βασικού της περιουσιακού στοιχείου, αλλά και τα «ψιλά γράμματα» της τελικής συμφωνίας, που ίσως αποτελέσουν την κερκόπορτα για μεγαλύτερη συμμετοχή του στρατηγικού εταίρου στον νέο ΑΔΜΗΕ,

οδηγώντας σε βάθος χρόνου στην ιδιωτικοποίησή του. Για πρώτη φορά δε από τις εκλογές του Ιανουαρίου, η συμφωνία κινδυνεύει να οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση της κυβέρνησης με τους μετόχους μειοψηφίας της Επιχείρησης αλλά και τα εργατικά συνδικάτα της ΔΕΗ, της οποίας η αξία μετά την απόσχιση του Διαχειριστή, τις επερχόμενες δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) κ.λπ., απομειώνεται πλήρως.

Κόντρα για το τίμημα

Η πρώτη κόντρα μεταξύ ΔΕΗ και κυβέρνησης για το τίμημα διαφαίνεται από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, με την οποία διαψεύδει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Επιχείρηση έχει δάνεια με υποθήκη τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. «Καμία δανειακή σύμβαση της ΔΕΗ δεν έχει ως εξασφάλιση υποθήκη παγίων περιουσιακών στοιχείων... ενώ είναι επίσης ανακριβής η αναφορά σε όρο δανειακής σύμβασης της ΕΤΕπ περί επιστροφής σε ρευστό ή σε μετοχές εξαγοράσιμες σε έξι μήνες, σε περίπτωση πώλησης περιουσιακών στοιχείων...», τονίζει η ανακοίνωση.

Οι αναφορές των δημοσιευμάτων όμως έχουν βάση δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους Θεσμούς την Τετάρτη, ο οποίος είπε ότι η ΔΕΗ έλαβε δάνεια με την εγγύηση παγίων του ΑΔΜΗΕ.

Μάλιστα τα δάνεια, όπως και οι άλλες οικονομικές εκκρεμότητες μεταξύ των δύο εταιρειών θα συνεκτιμηθούν για τον υπολογισμό του τιμήματος, όπως δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ ανέρχονται σε ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Το σχήμα του νέου ΑΔΜΗΕ που συμφωνήθηκε την Πέμπτη με τους δανειστές προβλέπει τη μεταφορά του Διαχειριστή σε εταιρεία 100% ελεγχόμενη από το Δημόσιο, η οποία αμέσως μετά θα διαθέσει το 49% σε στρατηγικό εταίρο και σε ιδιώτες επενδυτές μέσω ΧΑ. Ο στρατηγικός εταίρος θα έχει λόγο και στο μάνατζμεντ, αφού ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Στο Δημόσιο θα μείνει το 51% των μετοχών.

Η αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ είναι το πρώτο μεγάλο «αγκάθι». Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι θα γίνει από ανεξάρτητο εκτιμητή, αφήνοντας να διακινηθούν σενάρια περί αξίας του 100% των μετοχών γύρω στο 1 δισ. ευρώ. Αυτή όμως ήταν πάνω- κάτω η εκτίμηση για την αξία του ΑΔΜΗΕ το 2014, όταν η τότε διοίκηση της ΔΕΗ είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του Διαχειριστή. Εκείνη την εποχή η ΔΕΗ προσδοκούσε να εισπράξει γύρω στα 650 εκατ. ευρώ και να διατηρήσει το 34% των μετοχών του Διαχειριστή.

Τα ποσά όμως αυτά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν στην παρούσα συγκυρία με τις μετοχές στο Χρηματιστήριο στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων τριάμισι ετών. Οταν δε από την όποια αξία καταλήξει η αποτίμηση, αφαιρεθούν τα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας θωρεί ότι αποτελούν οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, επιμεριστούν οι δανειακές υποχρεώσεις ανάμεσα στις δύο εταιρείες και εκκαθαριστούν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες μεταξύ τους, το τίμημα που απομένει για τη ΔΕΗ δεν φαίνεται και τόσο ελκυστικό.

Αδιευκρίνιστο είναι το πότε και πώς θα πληρωθεί η ΔΕΗ. Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν ότι θα της εισφερθούν τα έσοδα από τη διάθεση του 49% των μετοχών στον στρατηγικό εταίρο και στους ιδιώτες μέσω ΧΑ. Για το υπόλοιπο 51%, όμως τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά, όπως η μεταφορά στη ΔΕΗ των μερισμάτων που θα εισπράττει το Δημόσιο ως μέτοχος του ΑΔΜΗΕ για χρονικό διάστημα ως 10 χρόνια, ο συμψηφισμός με μελλοντικές οφειλές της ΔΕΗ προς το Δημόσιο κ.λπ.

Το «ζεστό χρήμα», που θα ήταν το ελάχιστο που θα έπρεπε να λάβει η ΔΕΗ για την απώλεια των δικτύων, είναι προφανές ότι δεν θα το εισπράξει στη φάση αυτή.

Στρατηγικός εταίρος

Παρότι το μερίδιο του στρατηγικού εταίρου δεν έχει προσδιοριστεί επίσημα, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι θα είναι γύρω στο 33%, προκειμένου να εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία για τον επενδυτή. Στελέχη του υπουργείου πρόσθεταν ότι όλες οι διαδικασίες θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα και δεν απέκλειαν σε πρώτη φάση για τον ρόλο του στρατηγικού εταίρου να βολιδοσκοπηθούν οι όμιλοι, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στον διαγωνισμό που ακυρώθηκε, όπως π.χ. η ιταλική TERNA και άλλοι Διαχειριστές Δικτύων στην Ευρώπη.

Οσον αφορά στο μάνατζμεντ, για το οποίο οι δανειστές επέμεναν να περάσει σε ιδιώτες και το υπουργείο να μείνει στο Δημόσιο, φαίνεται η συμβιβαστική λύση συνοψίζεται στη δήλωση κυβερντηικού στελέχους: «Όπως συμβαίνει σε όλες τις εταιρείες, ο CEO ορίζεται με συμφωνία των μετόχων μέσα από το Διοικητικό Συμβούλιο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διοίκηση θα ασκείται από πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Τώρα αν η συμφωνία μετόχων που θα υπογραφεί θα προβλέπει οψιόν για την αύξηση του μεριδίου του στρατηγικού εταίρου στο μέλλον, π.χ. αν το Δημόσιο αποφασίσει ή αναγκαστεί να πουλήσει μετοχές από το μερίδιό του στο μέλλον, αυτό θα φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα