Ασόβαροι και οι «σοβαροί» του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφουμε κατά καιρούς για τους γραφικούς που έχει μαζέψει ο ΣΥΡΙΖΑ και που ο καθένας λέει ό,τι θέλει και ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Ο ένας θα τυπώσει 100 δισ. ευρώ, ο άλλος θα δανειστεί με έντοκα έως και 120 δισ., ο παραδίπλα θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεν ξέρει τι φόρο θα εφαρμόσει.

Κάθε μέρα ακούμε και μια ανοησία που προκαλεί σύγχυση και τελικά επιδεινώνει το πρόβλημα που έχει διαχρονικά η Ελλάδα.

Δηλαδή την έλλειψη σοβαρότητας και εμπιστοσύνης. Ακούγοντας όλα αυτά οι ξένοι δεν μας θεωρούν σοβαρή χώρα, είναι απλά τα πράγματα.

Από την άλλη, λένε πως ο Τσίπρας σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του λέει: «Μη βλέπετε αυτούς που μιλάνε. Με άλλους θα κυβερνήσουμε». Προφανώς κι εννοεί ότι υπάρχει μια δεξαμενή στελεχών που δεν έχουν εκτεθεί ιδιαίτερα στα media, δεν έχουν απασχολήσει αρνητικά την κοινή γνώμη και μ' αυτούς θα πορευτεί.

Προφανώς και ορισμένοι έχουν μια συγκρότηση, κυρίως οικονομική, και σίγουρα το μυαλό τους είναι μέσα στο κεφάλι τους και δεν περπατάνε στα ροζ συννεφάκια. Αυτοί οι σοβαροί της Κουμουνδούρου είναι και τα στελέχη που θα συγκροτήσουν μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε κι εμείς γράψει ορισμένα ονόματα με τα οποία μπορείς να συνομιλήσεις, έχουν άποψη και δεν είναι οι γνωστοί Καραγκιόζηδες της αριστεράς. Έχουν εν πάση περιπτώσει μια σοβαρότητα ή μια... σοβαροφάνεια. Για παράδειγμα ο Γιάννης Δραγασάκης που προορίζεται για τσάρος της οικονομίας, ο Γ. Σταθάκης, ο Δ. Παπαδημούλης και κάποιοι άλλοι που έχουν μια σχετική αντίληψη της πραγματικότητας.

Και οι ίδιοι θέλουν να εμφανίζονται σοβαροί, να κάνουν μεγαλόστομες τοποθετήσεις, να δείχνουν ότι υπάρχει και ο «σοβαρός ΣΥΡΙΖΑ» που δεν έχει σχέση με τη Ραχήλ, τον Διαμαντόπουλο, τον Τόλιο, τον Λεουτσάκο και τον Στρατούλη.

Τώρα, πώς γίνεται να κάνεις κόμμα με 10 καραγκιόζηδες και 2 σοβαρούς, αυτό είναι χαρακτηριστικό της Αριστεράς. Διότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν βλαμμένους, αλλά οι σοβαροί είναι περισσότεροι και τουλάχιστον δε βγαίνουν να λένε την κάθε πα... ρα τους φόρα παρτίδα.

Όταν όμως ο σοβαρότερος όλων των Συριζαίων, αυτός που θα αναλάβει να ανορθώσει τη χώρα, δηλαδή ο Δραγασάκης βγαίνει και λέει ότι μπορεί και να μην πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και τότε να υπάρξει κρίση, τότε η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Είπε συγκεκριμένα παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος και ερωτώμενος αν υπάρχει θέμα παύσης στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους:

«Η ιδέα συζητείται. Αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα. Ως τότε, μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Ή μπορούμε να ζητήσουμε από το ΔΝΤ να αναβάλει για λίγους μήνες τις αποπληρωμές. Όποιο και αν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί, θα ληφθεί από το ΔΝΤ τον Απρίλιο από έναν ειδικό λογαριασμό ειδικά για αυτό τον σκοπό. Οι πληρωμές του Ιουλίου και του Αυγούστου θα γίνουν με τις τελευταίες δόσεις του προγράμματος διάσωσης. Μας δανείζουν για να τους αποπληρώνουμε. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, δεν θα είμαστε σε θέση να τους πληρώσουμε. Στη συνέχεια, θα έχουμε πιθανότατα κρίση».

Τι μας λέει λοιπόν ο σοβαρός Δραγασάκης; Κατ' αρχάς ότι τα έντοκα θα τα αγοράσουν οι ιδιώτες επενδυτές. Και γιατί να τα αγοράσουν; Εδώ προχθές έκδοση 600 εκατ. ευρώ αναγκάστηκε να την καλύψει η ΤτΕ με αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Κανείς ιδιώτης δεν παρουσιάστηκε για να μας πει: «Σας τα αγοράζω, τι καλοί που είστε». Ή μήπως πιστεύει ο Δραγασάκης ότι μόλις ακούσουν ΣΥΡΙΖΑ οι ξένοι θα πετάξουν από τη χαρά τους;

Και στη συνέχεια λέει ότι οι πληρωμές Ιουλίου και Αυγούστου θα γίνουν με λεφτά από τις δόσεις του προγράμματος.

Μα καλά; Η Βαλαβάνη δεν είπε ότι δεν θα θέλουν τα 7,5 δισ.; Οι Συριζαίοι δε λένε ότι θα καταργήσουν την επόμενη ημέρα το Μνημόνιο; Πώς θα ζητούν δόσεις από ένα πρόγραμμα που δεν αναγνωρίζουν; Είναι σοβαρές αυτές οι τοποθετήσεις κ. Δραγασάκη;

Και τέλος, δίνει και το τελικό χτύπημα. Αν δε μας δώσουν λεφτά δεν θα πληρώσουμε και... πιθανότατα θα έχουμε κρίση. Ξέρετε τι εννοεί με το «κρίση»; Χρεοκοπία εννοεί αλλά δεν το λέει. Και χρεοκοπία σημαίνει άδεια ταμεία, κατάρρευση τραπεζών και ουρές στα ATM για να μην πούμε για μοντέλο Κύπρου μέχρι να... συμμορφωθούμε.

Είστε σοβαρός κύριε μελλοντικέ τσάρε της οικονομίας; Μ' αυτά τα μυαλά θα σώσετε την Ελλάδα;

Τελικά μήπως τα Ραχηλιάρικα είναι αυτά που αξίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως τελικά αυτό το κόμμα έχει τη σοβαρότητα που του αξίζει;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα