Άσφαιρα διαβήματα κατά των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αιγαίο

22:00 9/2/2022 - Πηγή: Antinews

Με διαβήματα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα, απαντά η Αθήνα στις -μεγάλες σε αριθμό- παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ), αλλά και τις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Παρ' ότι ειδικά από την αρχή του έτους, τουρκικά UAV δεν περιορίζονται μόνο σε παραβιάσεις του ΕΕΧ, αλλά συστηματικά προβαίνουν σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, η ελληνική απάντηση περιορίζεται στα

επιβαλλόμενα, κατά την πάγια πρακτική, διπλωματικά μέσα. Δηλαδή, στα τυπικά διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Άμυνας αναλίσκεται σε διαρροές, από τις οποίες προκύπτει ότι εξυφαίνονται σχέδια για νέες εξοπλιστικές δαπάνες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τουρκικά drones. Ειδικότερα ότι προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση της προμήθειας συστημάτων αντιμέτρων, ούτως ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να «αποπροσανατολίζονται».

Αν και η Τουρκία έχει κάνει ιδιαίτερα σοβαρά βήματα στον τομέα των UAV τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση δεν επέδειξε ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση αυτής της πρακτικής της Άγκυρας. Κι' ας υπάρχουν εδώ και χρόνια μελέτες, έρευνες και εισηγήσεις σχετικά με το θέμα, για την ανάπτυξη συστημάτων αντιμετώπισης των UAV, ακόμα και για δημιουργία ελληνικού drone.

Προφανώς, έχοντας πέσει με τα μούτρα σε άλλα πολυέξοδα εξοπλιστικά προγράμματα - μαμούθ, υποβάθμισε το πρόβλημα. Τώρα, ενώ αυξάνονται οι φωνές ακόμα και για κατάρριψη τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι «αρμόδιοι» σπεύδουν να καθησυχάσουν για νέες... χρυσοφόρες αγορές.

Δύο νησίδες

Από την αρχή του έτους, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που δίδει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, ιδιαίτερη επιμονή επιδεικνύει η Άγκυρα στις υπερπτήσεις UAV της στην περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και τη Νίσυρο, αλλά κοντά στις Κάρπαθο, Κάσο, Κρήτη.

Υπερπτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά σε Κάρπαθο - Κρήτη

Αδιευκρίνιστο είναι εάν οι ελληνικές αρχές διοχετεύουν επιλεκτικά αυτά τα στοιχεία, αν και έως τώρα δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο.

Το ενδιαφέρον είναι, λοιπόν, ότι, βάσει αυτών των στοιχείων, για πρώτη φορά η Τουρκία εγκαινιάζει παραβιάσεις και υπερπτήσεις σε αυτές τις περιοχές. Ειδικότερα, καθ' όλο τον Ιανουάριο πάνω από τη νησίδα, Κανδελιούσσα και πρόσφατα πάνω από τη νησίδα, Αστακίδα.

[photo_0]

Με δεδομένη την πάγια τουρκική τακτική με τις παραβιάσεις του ΕΕΧ και τις υπερπτήσεις, οι συγκεκριμένες πτήσεις UAV ενισχύουν τις υποψίες ότι η Άγκυρα προσπαθεί να οικοδομήσει ένα ακόμη αφήγημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας εντός του Αιγαίου Πελάγους, στις συγκεκριμένες νησίδες.

Διαβήματα

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ερωτηθείς για το τι απαντήσεις δίδει η Άγκυρα στα ελληνικά διαβήματα σχετικά με αυτές τις παραβιάσεις - υπερπτήσεις, απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις, περιοριζόμενος να πει ότι, «είτε πρόκειται για αεροσκάφη, είτε για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είναι παραβιάσεις».

Να σημειωθεί πως η πρακτική των διαβημάτων ναι μεν είναι ουσιαστικής σημασίας, διότι εκφράζεται και καταγράφεται η διαμαρτυρία της χώρας μας, πλην όμως, σε αρκετές περιπτώσεις, έχει καταστεί μια τυπική διαδικασία.

Προσέρχεται ο Έλληνας διπλωμάτης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας διάβημα με μια λίστα τουρκικών παραβιάσεων, υπερπτήσεων, κ.λ.π., και συνήθως δεν παίρνει ουσιαστική απάντηση. Αντίθετα, συχνά, φεύγοντας, έχει πάρει από τον Τούρκο διπλωμάτη μια λίστα με ελληνικές -κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς- παραβιάσεις.

Βέβαια, δεν λείπουν ακόμα και στιγμές μεγάλης έντασης, ιδιαίτερα εάν έχει συμβεί κάποιο σοβαρό περιστατικό στα ελληνο-τουρκικά.

Υπερπτήσεις

Σήμερα, σημειώθηκαν 37 παραβιάσεις του ΕΕΧ, καθώς και μια υπέρπτηση πάνω από ελληνικό νησί, αυτή τη φορά από τουρκικά F-16.

Ειδικότερα, 30 παραβιάσεις κατεγράφησαν από τέσσερα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, CN-235, ενώ οι υπόλοιπες έγιναν από 11 τουρκικά F-16. Μια υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Παναγιά, στα 10000 πόδια κατεγράφη στις 13:59.

Ως γνωστόν, οι υπερπτήσεις γίνονται συνήθως σε νησιά, των οποίων η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνικότητα.

Κατά Άγκυρας

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, επέκρινε έντονα την Άγκυρα τόσο για τις κατηγορίες Τσαβούσογλου ότι η Ελλάδα πνίγει ανθρώπους (μετανάστες - πρόσφυγες) στο Αιγαίο, όσο και για τη βεβήλωση της Παναγιάς Σουμελά.

ΥΠΕΞ: Προσβλητικές οι εικόνες βεβήλωσης της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά

Ο Α.Παπαϊωάννου, ειδικότερα, έκανε λόγο για «τουρκική προσπάθεια παραπληροφόρησης» και για «κατασκευασμένες ειδήσεις», τις οποίες, όπως είπε, «απορρίπτουμε στο σύνολό τους».

Για να συμπληρώσει: «Δεν θα πάρουμε μαθήματα διεθνούς Δικαίου από εκείνους που το παραβιάζουν, όπως κάνει η Τουρκία και με τη συμφωνία επανεισδοχής». Ούτε, όπως πρόσθεσε, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου η Τουρκία έχει κακές επιδόσεις, με φυλακίσεις διαφωνούντων, δημοσιογράφων, κ.ο.κ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα