Άρση της βουλευτικής ασυλίας για την Μαρίν Λεπέν

14:50 1/3/2017 - Πηγή: Antinews

Τα μέλη της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία την άρση της ασυλίας Λεπέν, μετά από αίτημα του εισαγγελέα της Ναντέρ στο δυτική Παρίσι. Ο εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα βάσει της γαλλικής νομοθεσίας που απαγορεύει τη διανομή βίαιων εικόνων ή εκείνων που υποκινούν τρομοκρατία.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, και ευρωβουλευτής από το 2004, ανέβασε στο Twitter τρεις αλογόκριτες εικόνες από δολοφονίες του Isis

από τον Δεκέμβριο του 2015, μετά από μια αψιμαχία με έναν δημοσιογράφο ο οποίος συνέκρινε το FN με το Isis, γνωστό και με το αραβικό ακρωνύμιο Daesh. "Το Daesh είναι αυτό!", έγραψε η Λεπέν στα οργισμένα tweets που δείχνουν τις δολοφονίες. Οι δημοσιεύσεις δέχθηκαν έντονες επικρίσεις και την κριτική από οικογένειες των θυμάτων, αλλά και γάλλους πολιτικούς σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Η απόφαση για την άρση της ασυλίας της Λεπέν πρέπει να εγκριθεί από τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου την Πέμπτη, αλλά αυτό θεωρείται ως μια τυπική διαδικασία μετά την έγκριση της ειδικής επιτροπής.

Στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, 18 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας, τρεις ήταν αντίθετοι και κανείς δεν απείχε. Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η μέγιστη ποινή για τη διανομή βίαιων εικόνων είναι τρία χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο μέχρι και 75.000 ευρώ. Η υπόθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες η Λεπέν αναμένεται να περάσει στον τελικό γύρο.

Η ψηφοφορία της Τρίτης δεν έχει καμία σχέση με μια ξεχωριστή έρευνα για την φερόμενη κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ από την Λεπέν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι γαλλικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες μετά από καταγγελίες για παράνομο διορισμό συνεργατών της που πληρώνονταν από τα ταμεία της ΕΕ. Η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην έδρα του FN στη Ναντέρ την περασμένη εβδομάδα.

Οι ευρωβουλευτές έχουν ασυλία για την προστασία της ελευθερίας του λόγου, αλλά το δικαίωμα αυτό συνδέεται με το έργο τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορεί να αρθεί μετά από αίτημα εθνικής αρχής. Πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρουν ότι η άρση της ασυλίας δεν είναι μια καταδικαστική απόφαση, αλλά απλώς επιτρέπει στους εισαγγελείς να δράσουν. Η ασυλία των βουλευτών είναι επίσης συνδεδεμένη με το κοινοβουλευτικό προνόμιο που προστατεύει τους εθνικούς βουλευτές.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα