Άρχισε η εκκένωση της «ζούγκλας» του Καλαί

Περισσότεροι από 1.200 αστυνομικοί και αξιωματούχοι στη Γαλλία έχουν αρχίσει μια επιχείρηση διάλυσης της "ζούγκλας" των μεταναστών στο στρατόπεδο του Καλαί. Το στρατόπεδο έχει στεγάσει τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες. Οι πρόσφυγες περίμεναν σε ουρές να υποβληθούν σε ελέγχους και ήδη έχουν αναχωρήσει τα πρώτα από τα περίπου 60 λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε κέντρα προσφύγων σε όλη τη Γαλλία.

Υπάρχει ανησυχία ότι ορισμένοι μετανάστες θα αρνηθούν να φύγουν, επειδή εξακολουθούν να θέλουν να πάνε στη Βρετανία και ότι οι συγκρούσεις με την αστυνομία το Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να επαναληφθούν. Η διάλυση του στρατοπέδου αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αρχίσει να δέχεται κάποια από τα περίπου 1.300 ασυνόδευτα παιδιά από το στρατόπεδο. Η πρώτη ομάδα προσφύγων έχει φτάσει στη Βρετανία, όπου αναμένεται να τους χορηγηθεί άσυλο. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η διαδικασία μεταφοράς είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης της "ζούγκλας", κατόπιν αιτήματος των Γάλλων.

Υπάρχουν 7.500 κλίνες διαθέσιμες σε 450 κέντρα σε όλη τη Γαλλία. Μεγάλες ουρές υπήρχαν και στην είσοδο του κέντρου εγγραφής. Γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η επιχείρηση προχωρούσε καλά, αν και η αστυνομία του Καλαί δήλωσε ότι ορισμένοι μετανάστες θα έπρεπε να επιστρέψουν στην "ζούγκλα" και να επιχειρήσουν ξανά την Τρίτη.

Οι αρχές έχουν προβλέψει ότι περίπου 2.500 άνθρωποι θα εγκαταλείψουν το στρατόπεδο τη Δευτέρα.

Μέσα στο στρατόπεδο, οι εργαζόμενοι της ομάδας Βοήθεια για το Καλαί προειδοποιούν τους πρόσφυγες ότι αν δεν φύγουν, θα συλληφθούν. Η παρουσία της αστυνομίας είναι μεγάλη. Τα παιδιά θα πρέπει να στεγαστούν σε κοντέινερ του στρατοπέδου, ενώ η υπόλοιπη "ζούγκλα" θα διαλυθεί. Από την Τρίτη, βαρέα μηχανήματα θα σταλούν για να καθαρίσουν τις σκηνές και τα καταφύγια που έχουν μείνει πίσω. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι "δεν θέλει να κάνει χρήση βίας, αλλά αν υπάρχουν μετανάστες που αρνούνται να φύγουν, ή ΜΚΟ που προκαλούν πρόβλημα, η αστυνομία μπορεί να αναγκαστεί να παρέμβει". Υπάρχουν αναφορές ότι Βρετανοί ακτιβιστές από την ομάδα No Borders έχουν ταξιδέψει στη ζούγκλα για να προσπαθήσουν να διακόψουν τη διαδικασία κατεδάφισης.

Στη "ζούγκλα" έχουν διαδραματιστεί σκηνές αθλιότητας και βίας, καθώς οι πρόσφυγες, κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, επιχειρούσαν να επιβιβαστούν σε φορτηγά με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκρούονταν με τους οδηγούς και την αστυνομία στη διαδικασία.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν στη Βρετανία, θεωρώντας ότι υπάρχει μια καλύτερη προοπτική εξεύρεσης εργασίας. Πολλοί θέλουν να ζητήσουν άσυλο, αν και άλλοι θέλουν να εισέλθουν ινκόγκνιτο και να παραμείνουν ως παράνομοι εργαζόμενοι. Το ζήτημα της γλώσσας είναι επίσης σημαντικό - πολλοί μιλούν αγγλικά, αλλά δεν γνωρίζουν μια ευρωπαϊκή γλώσσα. Ορισμένοι έχουν επίσης συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μερικοί έλκονται από την πεποίθηση ότι υπάρχει καλύτερη στέγαση και εκπαίδευση στη χώρα. Ορισμένοι σχολιαστές πιστεύουν ότι οι παράνομοι μετανάστες θεωρούν επίσης τη Βρετανία ως μία χώρα που προσφέρει παροχές και ένα καλύτερο μέρος για "μαύρη" εργασία, αν και οι μελέτες δεν υποστηρίζουν απαραίτητα αυτή την άποψη.

Ένα τείχος 1 χλμ. χρηματοδοτούμενο από τη Βρετανία χτίζεται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου προς το λιμάνι, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους επίδοξους λαθρεπιβάτες. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει επιβεβαιώσει το κόστος, αλλά φέρεται να έχει συνεισφέρει περίπου 2,2 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες για το τείχος, που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα