Αρχή μιας νέας δυναμικής στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας οι συνομιλίες Ομπάμα-Σαμαρά

21:57 9/8/2013 - Πηγή: Antinews

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εξελίχθηκε ανέλπιστα ικανοποιητικά και φαίνεται ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις να εισέρχονται σε νέα φάση. «Μπορούμε πλέον να μιλάμε για την απαρχή μια νέας δυναμικής στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας» δήλωσε στο Antinews

καλά πληροφορημένη για τις συνομιλίες πηγή.

Ειδικά η φράση – μήνυμα του Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση τα λέει όλα: «Δεν μπορούμε απλώς να στρεφόμαστε στη λιτότητα ως στρατηγική. Είναι σημαντικό να έχουμε σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής για την αντιμετώπιση του χρέους και είναι εξίσου σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας… οι χώρες που έχουν ανάπτυξη είναι πιο εύκολο να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η φράση αυτή, όπως εκτίμησε και μερίδα του διεθνούς Τύπου, αποτελεί σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας της μονοδιάστατης πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία και ταυτόχρονα μήνυμα ισχυρότατης στήριξης στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που προσπαθεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ομπάμα, λίγο προτού πάει διακοπές επέλεξε τη συνάντηση με τον Σαμαρά για να δηλώσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανάπτυξη και δεν μπορεί η μόνη λύση να είναι η λιτότητα. Τι άλλο ήθελαν να κάνει δηλαδή; Να στείλει πυρηνικούς πυραύλους να κατεδαφίσουν το Βερολίνο; Η γερμανική διπλωματία θα το λάβει το μήνυμα και θα το αξιολογήσει σύντομα, αλλά σίγουρα όχι πριν τις εκλογές.

Τι ήθελε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την προχθεσινή συνάντηση; Δύο βασικά πράγματα και άλλα δύο επιμέρους και τα πήρε όλα:

1. Πολιτική στήριξη στη ελληνική κυβέρνηση. Ο Ομπάμα του την παρείχε με θέρμη.

2. Αποδοκιμασία της σκληρής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται. Ο Ομπάμα του την έδωσε απλόχερα, όπως αναφέραμε προηγουμένως.

3. Αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή με αφορμή τα ενεργειακά θέματα και τις άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις.

4. Να δείξει ο Σαμαράς ότι είναι παράγοντας σταθερότητας. Ο Ομπάμα και η αμερικανική διπλωματία το πιστεύουν διότι αλλιώς κινδυνεύει και η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Ιδιαίτερα για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή πρέπει να αναφερθεί η θερμή υποδοχή της πρωτοβουλίας που ανέπτυξε ο κ. Σαμαράς για την δημιουργία ενός άξονα ΕλλάδαΚύπρου – Ισραήλ στο ασταθές περιβάλλον της περιοχής. Οι Αμερικανοί συνομιλητές του υποδέχθηκαν την ιδέα με θέρμη, καθώς βλέπουν ότι πάει να παιχτεί χοντρό παιχνίδι στην περιοχή και ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ο σταθεροποιητικός παράγοντας σε μια Μέση Ανατολή που φλέγεται .

“Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το γενικότερο περιβάλλον της Μεσογείου και των Βαλκανίων – όπως το υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός μερικές φορές είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Και η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο σαν σύμμαχος καθώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική αλλά και στα ίδια τα Βαλκάνια” δήλωσε σχετικά ο Ομπάμα.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο Ομπάμα για τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να «επαναπροσδιορίσουν» αυτούς τους πόρους προκειμένου να καλύψουν τις Ευρωπαϊκές ανάγκες, ιδίως για φυσικό αέριο, είπε συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η ελληνική πλευρά εξήγησε επίσης ότι ενώ έγινε τόση φασαρία διεθνώς για τον αγωγό ΤΑΡ, αυτός μπορεί να καλύψει μόνο το 3% των αναγκών της Ευρώπης. Ενώ η Ελλάδα με την Κύπρο μπορούν να καλύψουν το 51% και το μισό από αυτό η Ελλάδα.

Γενικότερα, το ταξίδι του Σαμαρά, που δεν έχει τελειώσει, πρέπει να το δούμε μέσα και από τις υπόλοιπες επαφές οι οποίες χαρακτηρίζονται εξαιρετικές. Και με τα μεγάλα ξένα funds και με τον Τζον Κέρι. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα και ζήτησε ανάπτυξη ενώ απέδειξε ότι είναι παράγοντας σταθερότητας και μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Μετά την Ουάσιγκτον, το ταξίδι του πρωθυπουργού συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη, όπου ο κ. Σαμαράς θα έχει σειρά σημαντικών επαφών. Ειδικότερα, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον δήμαρχο της αμερικανικής μεγαλούπολης κ. Μάικ Μπλούμπεργκ, το εκδοτικό επιτελείο της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, επιχειρηματίες από την ελληνική ομογένεια, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, καθώς και τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου κ. Ντέιβιντ Χάρις.

Στο ενδιάμεσο προγραμματίζει να βρεθεί για λίγο στο Σημείο Μηδέν (Ground Zero) για συμβολικούς λόγους αλλά και για να δει το ανοικοδομούμενο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.

Β.Ζ. – Α.Ψ.

Keywords
Τυχαία Θέματα