Αποζημιώσεις δύο ταχυτήτων για τους απολυμένους της ΕΡΤ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες συνιστά η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τις αποζημιώσεις των 2.656 εργαζομένων της καταργηθείσας ΕΡΤ, που χωρίζονται χονδρικά σε δύο κατηγορίες: α) Σε εκείνους που θα αποχωρήσουν χωρίς πρόθεση ένταξης στο νέο σχήμα της ΝΕΡΙΤ και β) στους υπολοίπους που θα διεκδικήσουν συμμετοχή στην επόμενη κατάσταση.

Οι πρώτοι,

που θα θελήσουν να αποχωρήσουν είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε για τους δικούς τους λόγους, θα αποζημιωθούν κανονικά βάσει της εργατικής νομοθεσίας, οι μεν δημοσιογράφοι βάσει της ΚΥΑ και οι διοικητικοί και τεχνικοί σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο.

Όσοι όμως περάσουν τελικά στο επόμενο καθεστώς, τη ΝΕΡΙΤ, άγνωστο πόσοι και πότε, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους με οποιονδήποτε τρόπο ή με οποιουδήποτε είδους σύμβαση έργου ή εργασίας με τον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, θα λάβουν αποζημίωση – “πλαφόν” ύψους 15.000 ευρώ.

Αυτή λοιπόν η κατηγορία των εργαζομένων, που θα πρέπει να περάσουν από νέα δοκιμασία διαγωνισμού από Σεπτέμβριο και …βλέπουμε, θα λάβουν το προαναφερόμενο ποσόν όπως ορίζει η διάταξη της ΚΥΑ της 11ης Ιουνίου 2013 με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ.

Αυτό όμως θα συμβεί για το προσωπικό που όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο, θα απασχοληθεί στη ΝΕΡΙΤ με σύμβαση έργου ή εργασίας μέσα σε διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος της διάταξης. Ο “χρησμός” της τριετίας δεν είναι δυνατόν να αποκωδικοποιηθεί εύκολα και ήδη έχει μπερδέψει ακόμη και τους εργατολόγους. Τι θέλει να πει ο συντάκτης της τροπολογίας;

Ό,τι πρέπει να περιμένει κάποιος να εκπνεύσει η τριετία για να αποζημιωθεί ή ότι αν προσληφθεί οφείλει η ΝΕΡΙΤ να τον διατηρήσει στην υπηρεσία τουλάχιστον επί τρία χρόνια; Η ότι όλοι θα λάβουν τα 15.000 ευρώ και τα υπόλοιπα όσοι δεν ενταχθούν στη ΝΕΡΙΤ αφού περάσει μια τριετία; Αυτά και άλλα ιδιαίτερα ζητήματα θα συζητηθούν σήμερα στη 1 μ.μ. σε Γενικές Συνελεύσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ και των δημοσιογράφων, παρουσία εργατολόγων.

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται πριμοδότηση 2ετίας ή 3ετίας (πλασματικός χρόνος) για τους 600 περίπου που έχει υπολογιστεί ότι βρίσκονται προ συνταξιοδότησης. Ένα άλλο σοβαρό θέμα αποτελεί η προκήρυξη για την πρόσληψη 2.000 εργαζομένων στο μεταβατικό σχήμα οπότε αρχικά θα προσληφθούν 589 διμηνίτες συμβασιούχοι.

Ήδη οι εργαζόμενοι έχουν αναστατωθεί καθώς η προκήρυξη θεωρείται από μερίδα εργαζομένων ότι εκλαμβάνει το προσωπικό που θα αξιοποιηθεί ως “εποχικό” σύμφωνα με τις Ρυθμίσεις του συστήματος προσλήψεων, θεμάτων του ΑΣΕΠ. Άρα αποκλείει εξ ορισμού την οποιαδήποτε ανανέωση της 2μηνης σύμβασης αν και εφόσον η υπόθεση έναρξης λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ “τραβήξει” πέραν του 4μήνου. Κύκλοι νομικών ωστόσο αναφέρουν ότι επανάληψη της δίμηνης σύμβασης απαγορεύεται μόνο για τη ΝΕΡΙΤ και όχι για το μεταβατικό στάδιο.

Για πρόσκληση ενδιαφέροντος η “οποία βρίθει γενικοτήτων και ασαφειών και θίγει βάναυσα τους εργαζόμενους», κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Όπως σημειώνεται «το ραδιοτηλεοπτικό γίγνεσθαι της χώρας “οπισθοχωρεί” τέσσερις δεκαετίες, ενώ χαρακτηρίζουν τη νέα ραδιοτηλεόραση που θα δημιουργηθεί “όχι πλέον δημόσια αλλά αυστηρά κυβερνητική”». Τέλος, πρόσκληση προς την κυβέρνηση, να τηρήσει τις συνταγματικές επιταγές και να συμμορφωθεί με τη διαταγή του ΣτΕ για άρση του “μαύρου” στην ΕΡΤ, απευθύνει η ΠΟΕΣΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα