Απολείπειν ο θεός Αντώνιον… Μανιτάκην

10:31 7/4/2013 - Πηγή: Antinews

Σχεδόν 10 μήνες στον υπουργικό θώκο που ουδέποτε φανταζόταν στη ζωή του, ο Αντώνης Μανιτάκης, είχε ένα και μόνο έργο να επιτελέσει. Τη διοικητική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο φυσικά του Μνημονίου και των πιέσεων για απολύσεις.

Ο μοναδικός φάκελος στα χέρια του κ. Μανιτάκη ήταν αυτός. Καυτός μεν και δύσκολος αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είχε με κάτι άλλο να ασχοληθεί.

Μέσα στη μεταρρύθμιση

που πρέπει να γίνει είναι και η απομάκρυνση των επίορκων του δημοσίου αλλά και όσων είναι αποδεδειγμένα κοπανατζήδες. Χίλιοι είναι αυτοί, δύο χιλιάδες είναι, πέντε χιλιάδες, η ουσία είναι ότι η απομάκρυνσή τους θα είχε και συμβολικό χαρακτήρα. Θα έδειχνε ότι η «ιερή αγελάδα» της Μεταπολίτευσης αγγίχθηκε. Δε μπορεί να κλαίμε για 2.000 υπαλλήλους που νόμιζαν ότι μια ζωή θα πληρώνοντας ότι κι αν έκαναν και να ξεχνάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες στον ιδιωτικό τομέα.

Η πρόταση που έκανε η τρόικα στον Μανιτάκη είναι η εξής: Απόλυσε σε δύο μήνες 1.000 επίορκους και πρόσλαβε μέσω του ΑΣΕΠ άλλους τόσους νέους. Το φαντάζεστε; Οι τροικανοί έφτασαν να μας λένε να κάνουμε προσλήψεις αρκεί να διώξουμε τους επίορκους, αρκεί να δείξει ο κ. Μανιτάκης ότι κάνει κάτι στο υπουργείο του, κι όχι μόνο δημόσιες σχέσεις.

Τι απάντησε ο υπουργός; Ότι δε μπορεί να το κάνει διότι είναι θέμα των πειθαρχικών συμβουλίων τα οποία συγκροτούνται από δημόσιους υπαλλήλους και για συνδικαλιστικούς και «συναδελφικούς» λόγους δεν συνεδριάζουν ή παραιτούνται, μπλοκάροντας τις αποφάσεις για απολύσεις. Κι όμως, ο κ. Μανιτάκης επιμένει να τηρηθεί η διαδικασία που μπορεί να κρατήσει 5 χρόνια. Ζήσε Μάη μου, δηλαδή.

Δέκα μήνες τώρα ζούμε τη συνέχεια του… Ρέππα ο οποίος ξεκίνησε το περιβόητο σχέδιο της διαθεσιμότητας το οποίο ναυάγησε. Συνεχίζει λοιπόν ο Μανιτάκης με την κινητικότητα, το πιο …μακρύ ανέκδοτο σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Και το ερώτημα είναι: Αφού δεν κάνει τίποτε στο υπουργείο του, κι αφού δεν προχωρά τίποτε γιατί μένει; Η απάντηση είναι: Τον στηρίζει απόλυτα ο Φώτης Κουβέλης. Αποφάσισε λοιπόν η κυβέρνηση να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξ’ ολοκλήρου ο Στουρνάρας. Και ξαφνικά ο Μανιτάκης ξύπνησε και άρχισε τις διαρροές. «Ας βάλει τις υπογραφές του σε απολύσεις αυτός που κάνει τις διαπραγματεύσεις», είπε και καθάρισε. Πήρε και τον ευεργέτη του, τον κ. Κουβέλη να του κάνει παράπονα και ο τελευταίος μίλησε με τον πρωθυπουργό για το θέμα. Για την ουσία της υπόθεσης, όμως, τίποτε.

Θα γίνει καμιά απόλυση κλέφτη, λαμόγιου, εφοριακού που τα παίρνει; Στα πειθαρχικά συμβούλια για… το αυτονόητο, λέει ο Μανιτάκης. Άλλωστε, το να το παίζεις αριστερός με τη χώρα να διαλύεται είναι εύκολο. Κάνεις και μια ηρωϊκή έξοδο και σε θυμούνται -στο χώρο σου φυσικά- ως τον προστάτη των απανταχού εργαζόμενων. Δε λένε ότι ήσουν ανεπαρκής και δεν μπόρεσες να διώξεις ούτε καν τους επίορκους.

Έτσι είναι η Ελλάδα της μεταπολίτευσης.Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι και ο Θεός εγκαταλείπει ήδη τον κ.Μανιτάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα