Αποκάλυψη Law&Order: Σοβαρή κίνηση από τις ΗΠΑ - Ανοίγει παράθυρο για αποδέσμευση των πολεμικών πλοίων, Ticonderoga, στην Ελλάδα

Λίγο μετά την επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή στην Αθήνα, Ρόμπερτ Μενέντεζ, στο τέλος του Αυγούστου, στην έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων για το αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2022, αφήνει ανοικτό να αποδεσμεύσει η Ουάσιγκτον προς τους «συμμάχους» της ένα ιδιαίτερα ισχυρό οπλικό σύστημα, τα πλοία τύπου Ticonderoga.

Η έκθεση της Επιτροπής (National Defence Autorization Act for fiscal year 2022 - Report of the Committee on Armed Services - House of Representatives) που συντάσσεται αυτή την περίοδο, συμπίπτει με τη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, η οποία πρόκειται να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκο Δένδια και Αντονυ Μπλίνκεν, στην Ουάσιγκτον, πιθανώς στις 14 Οκτωβρίου 2021.

Η έκθεση

Χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η Επιτροπή, η οποία ωστόσο «φωτογραφίζει» την χώρα μας, εμφανίζεται να εγκρίνει την αποδέσμευση των Ticonderoga για «συμμαχικές» -στις ΗΠΑ- χώρες.

Γι' αυτό το λόγο, μάλιστα, ζητάει από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να της καταθέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2022 συγκεκριμένη μελέτη.

Να σημειωθεί πως η Αθήνα έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για να αποκτήσει «δωρεάν» ή έναντι συμβολικού τιμήματος τέτοιου τύπου πλοία, κατά πληροφορίες, ήδη από την αρχή του 2018.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αντίστοιχο ενδιαφέρον επιδεικνύεται από την Αθήνα και σήμερα. Ωστόσο, υπάρχουν κύκλοι συμφερόντων, οι οποίοι θα ήθελαν να «εκτοπίσουν» το σενάριο των Ticonderoga. Ισχυρίζονται, δε, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται έναν τύπο τέτοιου πλοίου.

Στο σημείο της έκθεσης με τίτλο «άλλες πιθανές χρήσεις για παροπλισμένα περιουσιακά στοιχεία του Ναυτικού», η Επιτροπή «πιστεύει ότι αξίζει να εξεταστούν άλλες πιθανές χρήσεις για τα πλοία που υπάρχει πρόταση για να παροπλιστούν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Η Επιτροπή γνωρίζει το ενδιαφέρον από πλευράς ξένων συμμάχων σε ορισμένα από αυτά τα πλοία. Κάτι που θα μπορούσε να είναι επωφελές στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αλλά και στις συμμαχικές σχέσεις.

Το Πολεμικό Ναυτικό πρότεινε επιπλέον την απόσυρση αρκετών πλοίων Littoral Combat, όπως επίσης και καταδρομικών Aegis.

Και οι δυο κατηγορίες πλοίων προσφέρουν την ευκαιρία για διαλειτουργικότητα και ομοιογένεια με το Ναυτικό συμμάχων, είτε χάρις στα κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά τους, είτε λόγω της ομοιότητας με συστήματα μάχης και οπλικά συστήματα.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ζητάει από τον επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού να καταθέσει έκθεση στην Επιτροπή έως την 1η Μαρτίου 2022 για το σχέδιο της μεταφοράς πλοίων που προγραμματίζεται να παροπλιστούν σε Πολεμικά Ναυτικά συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ticonderoga Class Cruisers και των Littoral Combat Ships.

Η έκθεση πρέπει να εξετάσει όλες οι εκδοχές. Το σχετικό κόστος και τα ρίσκα, τη μεταβίβασή τους, περιλαμβανομένης της πλήρους μεταβίβασης ή ενός πιθανού μηχανισμού μίσθωσης που θα επέτρεπε την τελική επιστροφή αυτού του περιουσιακού στοιχείου πίσω στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με την ολοκλήρωση της περιόδου μίσθωσης.

Η αναφορά θα πρέπει, επίσης, να εξετάσει τις τροποποιήσεις και τις επισκευές που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση επιχειρησιακών ελλείψεων, καθώς και τροποποιήσεις που είναι αναγκαίες επιχειρησιακά για τους συμμάχους».

Οπλικά συστήματα - leasing

Τα Ticonderoga θεωρούνται ως συστήματα με εξαιρετικά μεγάλη δύναμη πυρός και εξελιγμένα οπλικά συστήματα, ανθυποβρυχιακού πολέμου, αεράμυνας, καθώς και επιθετικά.

Στην περίπτωση αποδέσμευσής τους, στην Ελλάδα, πιθανώς, θα δοθούν δύο πλοία. Αυτά προορίζονται τόσο για το Αιγαίο, όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και άλλες περιοχές, ενδεχομένως σε αποστολές «αμερικανικού - ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέορντος».

Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι στην έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρει πως αυτά τα πλοία μπορούν να δοθούν και με εκμίσθωση (leasing). Κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τα αποκτήσει έναντι ενός συμβολικού -πολύ μικρού- τιμήματος. Κάτι που, κατα πληροφορίες, επιθυμεί η Αθήνα.

Το ερώτημα είναι, εφόσον αποφασιστεί να δοθούν τα Ticonderoga, εάν μαζί με αυτά θα δοθούν στην Ελλάδα και όλα τα οπλικά συστήματα που διαθέτει το σκάφος και το καθιστούν, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, «υπερόπλο». Διότι ουδείς ενδιαφέρεται να πάρει ένα παλιό σκαρί χωρίς τα νευραλγικής σημασίας όπλα του.

Να σημειωθεί πως παλαιότερα, η αμερικανική πλευρά εμφανιζόταν διστακτική να παραχωρήσει ορισμένα νευραλγικής σημασίας οπλικά συστήματα αυτών των πλοίων, με το σκεπτικό ότι το «αμερικανικό Δόγμα» υπαγορεύει ότι δεν πρέπει να ανατραπούν οι ισορροπίες στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

Μένει να φανεί, τώρα, εάν έχει αλλάξει αυτή η γεωπολιτική προσέγγισή των ΗΠΑ για την περιοχή, δεδομενης της περιόδου ψύχρανσης που διανύουν οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Τουρκίας, αλλά και της διαρκώς αυξανόμενης στρατιωτικής δύναμης της γείτονος.

Πάντως, η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητάει από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να τοποθετηθεί επί των «τροποποιήσεων» που θα γίνουν για τους συμμάχους. Κάτι που σημαίνει ότι το ζήτημα των οπλικών συστημάτων παραμένει ακόμη υπό εξέταση.

«Ενδιάμεση λύση»

Τα σκάφη Ticonderoga θα αποτελέσουν, ουσιαστικά, την ονομαζόμενη «ενδιάμεση λύση» για το Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην απόκτηση του «νέου πλοίου».

Ενα εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόγραμμα, για το οποίο, σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, ενδεχομενως τον Νοέμβριο.

Εχοντας, πάντως, ως «ενδιάμεση πρόταση» τις Ticonderoga, οι ΗΠΑ ευελπιστούν να κάνουν «δελεαστική» την πρότασή τους, ούτως ώστε το νέο πλοίο για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να είναι made in USA.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα