Από τον Βαρουφάκη στον Παπαδημητρίου... μια δραχμή δρόμος

Σάλο αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει υπουργό τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, σύζυγο της υφυπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου. Ο λόγος είναι το «περίεργο» παρελθόν του νέου υπουργού Ανάπτυξης και γενικότερα οι τοποθετήσεις του σε ό,τι αφορά την οικονομία και το μέλλον της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παπαδημητρίου ανήκε στην ομάδα των «εντιμότατων» φίλων του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τον ύμνο του Μαξίμου για τον εν λόγω κύριο: «Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάπτυξης, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί με την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενός ανθρώπου διεθνούς κύρους, επιστήμονα, ακριβώς πάνω σε αυτό το αντικείμενο, ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης». Όμως, ας δούμε την αλήθεια για το ποιος είναι ο κ. Παπαδημητρίου: Πρόκειται για τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Levy, που έχει ως έδρα το Κολλέγιο Bard της Νέας Υόρκης. Το ινστιτούτο Levy συνεργάζεται και με τον Τζορτς Σόρος, κατ’ άλλους χρηματοδοτείται από αυτό.

Ο υπουργός είναι αυτός που είχε οργανώσει επαφές υψηλού επιπέδου του Αλ. Τσίπρα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, πριν γίνει πρωθυπουργός. Ο κ. Παπαδημητρίου είναι υπέρμαχος της εξόδου της χώρας από το ευρώ ή της κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σε άρθρο του με τίτλο «The Jobs-Currency Connection in Greece», τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενός εναλλακτικού εγχώριου νομίσματος, του «geuro». Το ίδιο για το οποίο μιλούσε ο κ. Τόμας Μάγερ. Πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο οικονομολόγο της Deutsche Bank που θεωρείται ο εμπνευστής του σχεδίου για το ελληνικό ευρώ, το «Geuro» και είχε μιλήσει γι' αυτό ήδη από το 2012.

Ο Μάγερ υποστηρίζει, εντελώς… τυχαία το ίδιο υποστηρίζει και ο κ. Γκάλμπρειθ, τη χρήση IOUs, τα οποία θα μπορούσε να εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν δεν είχε χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Τις σκέψεις αυτές τις είχε πει και στον κ. Βαρουφάκη και στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι το νέο νόμισμα, το Geuro θα είχε ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ, αλλά η αγορά θα το υποτιμούσε αμέσως, ενδεχομένως και κατά 50%. Ο οικονομολόγος υποστήριζε ακόμη ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει και capital controls, όχι όμως με «πάγωμα» των αναλήψεων, αλλά με ένα «πέναλτι» για όσους βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό.

Ο Παπαδημητρίου σε άρθρο του λοιπόν ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να λειτουργεί ως Εργοδότης Έκτακτης Ανάγκης (Employer of Last Resort), καθώς θα δύναται να προσλαμβάνει οποιονδήποτε ικανό και πρόθυμο να παράξει δημόσια αγαθά, πληρώνοντας με geuros τα οποία θα είναι ομόλογα με τη μορφή κουπονιών περιορισμένης ονομαστικής αξίας, χωρίς επιτόκιο, με κύριο σκοπό την αποπληρωμή φόρων. Σύμφωνα με μελέτη του Bard College, η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη και να εγκαινιάσει ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα αποκαταστήσει τη ρευστότητα της εγχώριας αγοράς, δεδομένου ότι η ενίσχυση και σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα ζητούμενα.

Τι σύμπτωση. Παράλληλο σύστημα σαν κι αυτό που σχεδίαζε ο κ. Βαρουφάκης και ο Γκάλμπρειθ; Απίστευτο. Δεν μπορεί… σύμπτωση θα είναι.

Κι όμως, δεν είναι σύμπτωση. Για του λόγου το αληθές είχε πει:

«Οι επιλογές τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα έχουν περιοριστεί τρομερά και οι μελλοντικές τους προοπτικές είναι φρικτές. Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Προσωπικά, βλέπω να έρχονται μεγάλες αναταραχές και ένα «σχέδιο Β’» θα πρέπει να αναπτυχθεί εκτάκτως, το οποίο θα περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος ή μια δραματική επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας. Είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσουν οι κοινωνίες είτε στην Ελλάδα είτε στη Κύπρο να αντέξουν σκληρότερες συνθήκες από αυτές στις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα ζητηθεί από την τρόικα. Θα πρέπει συνεπώς να ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία. Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν και θα πρέπει να είναι μέρος του «σχεδίου Β’» είχε δηλώσει. Σε συνέντευξή του στην «Αυγή» είχε επίσης δηλώσει: «Η δική μου άποψη είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος, αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας».

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι μήπως ο Παπαδημητρίου ετοιμάζει και κανένα σχέδιο Β για τη νέα κυβέρνηση του Τσίπρα;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα