Από τον ΓΑΠ στον Τσίπρα. Η ιστορία ως φάρσα και τραγωδία μαζί

Πρώτο επίσημο ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ, επίσημος προσκεκλημένος του ιδρύματος Κλίντον, ομιλία στον ΟΗΕ, τηλεφωνικές επαφές με Ομπάμα και παρουσία Τσίπρα σε δεξίωση του αμερικανού προέδρου. Η ιστορία θυμίζει έντονα τον Γιώργο Παπανδρέου

με τη διαφορά ότι αντί του ΟΗΕ, εκείνος μιλούσε σε φόρα ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς και φυσικά είχε προνομιακές μυστικές συνομιλίες με το ΔΝΤ και τον σοσιαλιστή διευθυντή τότε του ταμείου Στρος Καν.

Σε κάθε περίπτωση οι ομοιότητες είναι πολλές ακόμα και η σημειολογία είναι εξαιρετική. Στη δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να κάνει το πρώτο του ταξίδι (είχε προηγηθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό αν και πριν πάει εκεί είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ομπάμα) στις ΗΠΑ και να είναι προσκεκλημένος ιδρυμάτων του Δημοκρατικού κόμματος.

Η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον έχει απαλλαγεί από τον Βαρουφάκη που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων του Τσίπρα με αμερικανικά κέντρα. Όλα τα άλλα είναι ίδια και πλέον είναι και ομολογημένα βάση εγγράφων από αμερικανικές πηγές ότι ο Τσίπρας λειτουργούσε κατ’ εντολή των ΗΠΑ.

Τώρα γίνεται καλύτερα κατανοητό γιατί οι Γερμανοί μιλούσαν για «δούρειο ίππο» στην Ευρώπη και «έλλειψη εμπιστοσύνης» όταν αναφέρονταν στο Βαρουφάκη το προηγούμενο 7μηνο. Και τη στιγμή που ο Τσίπρας αφού απαλλάχτηκε από το Βαρουφάκη για να τα βρει με τους Ευρωπαίους οι Αμερικανοί τα έβγαλαν στη φόρα.

Σε κάθε περίπτωση όμως το βασικό για τον κοσμάκη είναι ότι ο ΓΑΠ κατάφερε μια κρίση ελλείμματος να τη μετατρέψει σε κρίση δανεισμού και να οδηγήσει τη χώρα στο πρώτο μνημόνιο από το Καστελόριζο ενώ ο Τσίπρας έβαλε φρένο στην έξοδο της χώρας στις αγορές και μας οδήγησε στα capital controls φέρνοντας το τρίτο μνημόνιο, με τη διαφορά ότι του επιτράπηκε να κάνει το δημοψήφισμα που δεν κατόρθωσε να κάνει ο ΓΑΠ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα