Από την κούρσα για την Προεδρία στην Κύπρο, υπουργός Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα

19:25 6/9/2021 - Πηγή: Antinews

«Έμπειρο και πολιτικά διαβασμένο» περί τις κυπριακές υποθέσεις, τον μηχανισμό λειτουργίας των Βρυξελλών και της διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, χαρακτηρίζουν κυπριακές πηγές τον Χρήστο Στυλιανίδη.


Με μακρά πολιτική πορεία στην Κύπρο, στο πλάϊ του σημερινού προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, οι δυό τους τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν σε ανοικτή τροχιά

ρήξης.

Η κούρσα της Προεδρίας

Ενα από τα τελευταία επεισόδια στην αντιπαράθεση των δυό τους ήταν το γνωστό σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» στην Κύπρο.

Το περιβάλλον Αναστασιάδη του χρεώνει ότι ήταν αυτός που έσπευσε να ενημερώσει ενδελεχώς την ΕΕ για την παροχή κυπριακών διαβατηρίων σε πάμπλουτους διεθνώς, με το αζημίωτο για τα κυκλώματα, τα οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, είχαν ιδιαίτερα υψηλή πολιτική και «θεσμική» προστασία.

Επιπλέον, εμμέσως πλην σαφώς, χρεώνει στον ίδιον ότι οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα, έγιναν προκειμένου να πλασαριστεί ο Χ.Στυλιανίδης στην κούρσα για την διεκδίκηση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι' αυτο, δεδομένου ότι το 2023, o N. Αναστασιάδης δεν θα είναι πλέον πρόεδρος.

Το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» προβλήθηκε ιδιαιτέρως από τον τηλεοπτικό σταθμό, Al Jazeera, ενώ αποκαλύφθηκε σε μια «λεπτή» περίοδο για το Κυπριακό. Την περίοδο, δηλαδή, που γίνονταν οι προετοιμασίες της «άτυπης» διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, στην Ελβετία, τον Απρίλιο του 2021.

Να σημειωθεί πως ο Κύπριος πολιτικός ήταν, αρχικά ευρωβουλευτής, και κατοπιν Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων από το 2014 έως το 2019.

Η μη στήριξη της ανανέωσης της θητείας του από τον Ν.Αναστασιάδη θεωρήθηκε ως casus belli από τον ίδιον. Με τη μη ανανέωση της θητείας του ως Επιτρόπου, όπως έχει αναφέρει μερίδα του κυπριακού Τύπου, ο Ν.Αναστασιάδης άφησε τον Χ.Στυλιανίδη έξω από κάθε κυβερνητικό πόστο στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνει η Ντόϋτσε Βέλλε, παραπέμποντας σε αναφορές του κυπριακού Τύπου, σύμφωνα με σενάρια, ο τέως Επίτροπος «προκρινόταν ως μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να συγκεντρώσει τη στήριξη των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού», ενόψει των εκλογών του 2023.

Με δεδομένες τις «πολικές θερμοκρασίες» στις σχέσεις Αναστασιάδη - Στυλιανίδη, εύλογα προκύπτει το ερώτημα που εγείρουν κυπριακοί κύκλοι, εάν θα υπάρξει περαιτέρω ψύχρανση και στις σχέσεις Λευκωσίας - Αθήνας. Τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσιών ορισμένων κομματικών χώρων.

Το Κυπριακό

Η ρήξη στις σχέσεις Στυλιανίδη - Αναστασιάδη έλαβαν σοβαρές διαστάσεις, παρότι στο παρελθόν οι δυό τους είχαν συμπορευτεί πολιτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χ.Στυλιανίδης είχε τοποθετηθεί ακόμα και στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Ν.Αναστασιάδη.

Μάλιστα, παλαιότερα, όταν είχε κατατεθεί το «σχέδιο Ανάν», ως βάση για την επίλυση του Κυπριακού, Αναστασιάδης και Στυλιανίδης είχαν τοποθετηθεί υπέρ του. Στο δημοψήφισμα, ως γνωστόν, η ελληνική πλευρά το καταψήφισε, ενώ τα κατεχόμενα τάχθηκαν υπέρ του. Στη συνέχεια, η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ. Κάτι που, έως σήμερα, επαναλαμβάνει ως «επιχείρημα» η τουρκική πλευρά, προκειμένου να εδραιώσει τον ισχυρισμό της ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν επιθυμεί τη λύση.

Επίσης, προ ετών, το καλοκαίρι του 2017, κατά τη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντανά, στην Ελβετία, που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας, ο Χ.Στυλιανίδης, ως Επίτροπος της ΕΕ, είχε συγκεντρώσει αρκετά «παραπολιτικά«» πυρά για την στάση «ουδετερότητας» που κρατούσε, όταν ευρωπαϊκοί «κύκλοι» κατηγορούσαν την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι «τίναξαν στον αέρα» τη Διάσκεψη.

Πολιτική πορεία

Ο Χ.Στυλιανίδης που φέρεται να ήταν μέλος της νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού, «Ρήγας Φεραίος», χρημάτισε κυβερνητικός εκπρόσωπος των προέδρων της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη και Νίκου Αναστασιάδη, βουλευτής, ευρωβουλευτής και Ευρωπαίος Επίτροπος.

Φέρεται να διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και θεωρείται ιδρυτής του Ομίλου Προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας (ΟΠΕΚ) στην Κύπρο.

Ο Χ.Στυλιανίδης μετείχε στο παρελθόν σε εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών για μια ανοικτή κοινωνία, επίτιμος πρόεδρος της οποίας ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος. Ενδεικτική είναι παλαιότερη εκδήλωση, της «Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», της «Παρέμβασης», του «Μετώπου Λογικής κατά του Εθνικισμού για μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική», του ΕΛΙΑΜΕΠ, και άλλων, όπου μετείχαν οι Λ. Κύρκος, καθηγητής, Ν. Αλιβιζάτος, πρέσβης, Κ.Ζέπος, καθηγητής, Θ. Κουλουμπής, Ν.Μπίστης, κ.α.

Προκλήσεις

Σύμφωνα με τα σενάρια των τελευταίων ημερών, εκτός του πολιτικού προσώπου που τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού, στη θέση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας τοποθετήθηκε ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ, Ευάγγελος Τουρνάς.

Εκτιμάται ότι οι σχέσεις Στυλιανίδη με Βρυξέλλες μπορούν να διευκολύνουν την εξασφάλιση κονδυλίων για την Ελλάδα, ενώ επιχειρησιακά θεωρείται ότι ο Ε.Τουρνάς μπορεί να συμβάλλει στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.


Ως γνωστόν, στη συνέντευξή του μετά τις πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εστίασε ιδιαίτερα στον τομέα της προμήθειας εναέριων μέσων, κατόπιν των εισηγήσεων που του είχε παρουσιάσει ο απελθών από την Πολιτική Προστασία, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κοινή πεποίθηση είναι, πάντως, ότι τόσο οι εισηγήσεις και οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει για την «αναδόμηση» της Πολιτικής Προστασίας, όσο και οι σχεδιαζόμενες μεγάλες προμήθειες μέσων, αποτελούν μια πολύπλοκη «σπαζοκεφαλιά», που σε κρίσιμα σημεία τους απαιτούν ριζική αναθεώρηση. Κάτι που θα αποτελέσει «πρόκληση» για τον νέο υπουργό, Χ.Στυλιανίδη, και τον υφυπουργό, Ε.Τουρνά.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προεδρία, Κύπρο, Πολιτικής Προστασίας, Ελλάδα,proedria, kypro, politikis prostasias, ellada