Από την ελπίδα του Σαμαρά, στην κόλαση του Τσίπρα

Τα στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο είναι εντυπωσιακά:

* Σε ποσοστό 60% οι Έλληνες δήλωσαν μη ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σε σχέση με 19% μέσο όρο στην ΕΕ των 28. Επίσης, το 83% των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον. Στην ΕΕ των 28 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32% και στην ευρωζώνη34%. Το 92% θεωρεί πως ήταν σε καλύτερη κατάσταση παλιότερα έναντι 55% στην ΕΕ και 57% στην ευρωζώνη.

* Το 70%, πάντως, των Ελλήνων είναι υπέρ της Ενιαίας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του Ευρώ (ΕΕ28: 56%) και το 80% υπέρ της ελεύθερης κίνησης των Ευρωπαίων πολιτών.

* Σε ό,τι αφορά

την επαγγελματική κατάσταση των Ελλήνων το 52% δηλώνει πως είναι «κακή» (σε σχέση με 25% στην ΕΕ των 28 και 26% στην ευρωζώνη), ενώ το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τους επόμενους 12 μήνες, θα χειροτερέψει, ποσοστό αυξημένο κατά 18 εκατοστιαίες μονάδες από το ευρωβαρόμετρο της Άνοιξης του 2015. Αντίστοιχα, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, το 76% των Ελλήνων απάντησε ότι τη θεωρεί «κακή» και το 58% εξέφρασε την άποψη πως θα χειροτερέψει τον επόμενο χρόνο (επίσης +18% σε σχέση με την Άνοιξη του 2015).

Σε εθνικό επίπεδο, το 97% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει «κακή» την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 70% πιστεύει πως θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό αυξημένο κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο. Μάλιστα, το εντυπωσιακό ποσοστό του 99% των Ελλήνων θεωρούν πως η κατάσταση της εργασίας στη χώρα είναι «κακή» σε σχέση με μέσο όρο 67% στην ΕΕ των 28 και 71% στην ευρωζώνη.

Αυτά τα ωραία δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία περνά μια εθνική κατάθλιψη η οποία χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται. Όχι, δεν είναι ο Σαμαράς στην εξουσία με τον Βενιζέλο. Όχι, δεν είναι η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Είναι η πρώτη φορά αριστερά. Είναι ο Τσίπρας που πέρυσι τέτοια εποχή μιλούσε για ανθρωπιστική κρίση, για ανθρώπους που αυτοκτονούν, για πολίτες που έχουν πάθει κατάθλιψη, για μια χώρα σε βαθιά κρίση.

Άραγε δεν γίνονται αυτοκτονίες τώρα; Δεν έχει διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός; Δεν πεθαίνουν άνθρωποι από μαγκάλι γιατί δεν έχουν λεφτά για πετρέλαιο; Που είναι όλα εκείνα τα ρεπορτάζ που μιλούσαν για την καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας επειδή κυβερνούσε ο Σαμαράς; Οι ίδιοι οι πολίτες λένε ότι η κατάστασή τους είναι πολύ χειρότερη τώρα απ' ότι στο παρελθόν. Λένε ότι θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες. Δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, δεν τρώνε κουτόχορτο που τους δίνει ο Τσίπρας. Το τελευταίο μόνο σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις στις έρευνες γιατί στην κάλπη εκεί επικρατούν οι... Λωτοφάγοι.

Όμως, το συμπέρασμα είναι ότι η κατάθλιψη της ελληνικής κοινωνίας, οι αυτοκτονίες και οι θάνατοι δεν ήταν έργο της προηγούμενης κυβέρνησης πού ούρλιαζαν οι Συριζαίοι κι έβγαζαν τον κόσμο στους δρόμους. Τα ίδια συμβαίνουν και τώρα με την αριστερή κυβέρνηση, και μάλιστα συμβαίνουν και χειρότερα αλλά η προπαγάνδα τα εμποδίζει να βγουν.

Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι αποτέλεσμα καμιάς κυβέρνησης. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Σαμαρά προσπάθησε τόσο ώστε η οικονομία να αλλάξει ρότα. Πέρυσι τέτοια εποχή κάναμε Χριστούγεννα με την προσμονή ότι θα βγούμε από το δεύτερο μνημόνιο. Βλέπαμε να κινείται η αγορά, να βγάζει χρήματα ο κόσμος, να ξοδεύει, να μην παίρνει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες. Βλέπαμε μια βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, με επιφύλαξη βεβαίως γιατί όλοι φοβόντουσαν την πολιτική κρίση που θα έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς δικαιώθηκαν όσοι εκτιμούσαν ότι η λαίλαπα Τσίπρα θα διαλύσει τη χώρα. Τώρα λοιπόν, ένα χρόνο μετά ο φόβος, η ανασφάλεια, η κατάθλιψη κυριαρχούν κι έρχονται να προστεθούν στην προσμονή των νέων σκληρών μέτρων, στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος και στην ενίσχυση των άκρων. Τώρα οι μάσκες έπεσαν και αποδείχθηκε ποιοι είναι αυτοί που προκαλούν την εθνική καταστροφή.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα