Απίστευτο: Σχεδιάζουν να επιβάλουν κι άλλη έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

«Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι σύστημα αλληλεγγύης. Πρέπει να δούμε το μέτρο που αρμόζει στον καθένα και πού μπορεί πραγματικά», δήλωσε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ερωτηθείς για δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που επισημαίνει ότι «το ασφαλιστικό φέρνει "ψαλίδι" στους μισθούς».


Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος, «το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

είναι σύστημα αλληλεγγύης. Πρέπει να δούμε το μέτρο που αρμόζει στον καθένα και πού μπορεί πραγματικά». Κι επεσήμανε: «Πρέπει να καταργήσουμε ένα σύστημα που δημιουργεί οφειλέτες, διωκόμενους, ανήμπορους».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει «σχέδιο για κλιμακωτή εισφορά σε μισθούς πάνω από 1.200 ευρώ μηνιαίως. Μεγαλύτερες προβλέπονται οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν αποδοχές που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News της Κυριακής, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει εισφορά σε μισθούς άνω των 1.200 ευρώ. Μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις για τις αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος στη μεγάλη περιουσία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πρόκειται να παρουσιάσει το νέο σχέδιο και θα υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για buffer fund, τη δημιουργία αποθεματικού στην οποία θα εισφέρουν οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι.

Όσον αφορά στο πως θα γίνει η παρακράτηση της εισφοράς, σύμφωνα με την εφημερίδα θα θεσπιστούν για όλους τους εργαζόμενους συγκεκριμένα ποσοστά, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με το μισθό τους. Στα υψηλότερα κλιμάκια, τμήμα της εισφοράς που θα δίνει ο ασφαλισμένος θα παρακρατείται για την ενίσχυση του αποθεματικού και δεν θα πιστώνεται στον νοητό ατομικό του λογαριασμό.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα