Απέπεμψε τον Πουτζντεμόν ο Ραχόι - εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου στην Καταλονία

Συνεχίζονται οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ιβηρική Χερσόνησο, με παράλληλες εξελίξεις σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Έπειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας τηςΚαταλονίας από την τοπική βουλή, με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

"Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής"

υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Παράλληλα, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

"Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους" τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, η Γερουσία του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να κυβερνήσει την Καταλονία απευθείας από τη Μαδρίτη. Πιο αναλυτικά, η Γερουσία του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης, μερικά λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής από την Ισπανία.

O πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν απηύθυνε σήμερα έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση. "Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας και να παραμείνουμε ειρηνικοί, να επιδείξουμε πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια" επισήμανε.

Λίγο πριν, το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας από το ισπανικό κράτος, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, η ισπανική Γερουσία αποφάσισε την ανάκληση της αυτονομίας της Καταλονίας, δίνοντας στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι το πράσινο φως να αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, με 70 "ναι", 10 "όχι" και 2 "λευκά".

Στους δρόμους οι Καταλανοί

Την ίδια ώρα πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν κατακλύσει το πάρκο έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη υποδέχθηκαν με επιφωνήματα χαράς την ανακοίνωση κήρυξης της ανεξαρτησίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκε ζωντανά σε μεγάλες οθόνες που είχαν εγκαταστήσει οι αρχές έξω από το πάρκο Σιουταντέλα, στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας.

Χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού αντήχησαν όπως και το σύνθημα "Ανεξαρτησία" στα καταλανικά, την ώρα που ανακοινωνόταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την "ενότητα" της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη" τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε πριν από λίγο ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την "πλήρη στήριξή του".

Με την σειρά της η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία διατυπώνοντας τη βούλησή της για τη "διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας".

"Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας" επισήμανε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κήρυξη αυτή "στηρίζεται σε μια ψηφοφορία που είχε κριθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τη διαφύλαξη του κράτους Δικαίου, τον σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας".

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε περισσότερο θετικά διακείμενη προς την Καταλονία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας. "Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης" δήλωσε σήμερα η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

Γιούνκερ: Δε θα εμπλακούμε στην διαμάχη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα" δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

"Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη" είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

"Για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. Συζητάμε μόνο με την Ισπανία. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προτιμήσει τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι το επιχείρημα της βίας" σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την τοπική βουλή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία. "Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων", δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Μάλιστα η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Τον "σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος", ζήτησε νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας. "Πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις χώρες όπως είναι, οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Δεν είναι ένα ζήτημα της Ισπανίας, είναι ένα ζήτημα της Ευρώπης", είπε ο Πορτογάλος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σε "ειρηνική αντίσταση" απέναντι στη Μαδρίτη καλούνται οι Δημόσιοι υπάλληλοι της Καταλονίας

Εν τω μεταξύ, η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Η ANC κάλεσε τους καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με "ειρηνική αντίσταση".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα