Απελάσεις Ρώσων: Διαλύονται οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας

15:23 6/4/2022 - Πηγή: Antinews

Σε τροχιά διάλυσης βρίσκονται οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Εξωτερικών να απελάσει δώδεκα μέλη των διπλωματικών αποστολών της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Η Μόσχα αναμένεται να απαντήσει συμμετρικά, απελαύνοντας επίσης δώδεκα μέλη των ελληνικών διπλωματικών αποστολών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές Αρχές στη Ρωσία κινδυνεύουν

με λουκέτο.

Τη διπλωματική ιδιότητα στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και στα προξενεία στην Αγία Πετρούπολη και το Νοβοροσίσκ, έχουν 36 μέλη τους. Εφόσον, λοιπόν, η Μόσχα απαντήσει, στη Ρωσία οι ελληνικές Αρχές θα υπολειτουργούν. Κάτι που, και τυπικώς, οδηγεί σε ραγδαία υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας.

Ραγδαία υποτροπή

Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για απελάσεις Ρώσων διπλωματών έρχεται μια ημέρα μετά την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Βικτώρια Νούλαντ, και αφού πολλές ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε απελάσεις.

Τη συγκυρία, μέσα στην οποία γίνονται οι απελάσεις, είχε επισημάνει ευθύς εξαρχής το Antinews.

Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι; Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρο

Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στο ήδη ιδιαίτερα άσχημο κλίμα που διαμορφώθηκε στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας, μετά την απόφαση Μητσοτάκη για ανοικτή εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, με την αποστολή οπλισμού στο Κίεβο, αλλά και τις ευρείες διευκολύνσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος και θαλάσσιες περιοχές.

Οι ομογενείς στη Μαριούπολη

Εξαιρετικά σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι αυτή η απόφαση λαμβάνεται τη στιγμή που η Αθήνα δήθεν κόπτεται για την μοίρα των Ελλήνων στη Μαριούπολη και γενικότερα στην Ανατολική Ουκρανία. Περιοχές που πλέον περνούν στον έλεγχο της Ρωσίας και των φιλορώσων αυτονομιστών. Εκεί, οι ομογενείς, ως όλα δείχνουν, είναι πλέον ξεχασμένοι από την ελληνική κυβέρνηση.

Ξεχασμένοι οι Έλληνες της Μαριούπολης στο έλεος του Θεού

Χωρίς κοινή ευρωπαϊκή απόφαση

Οι αποφάσεις για απελάσεις που έχουν λάβει πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ, εκδηλώθηκαν χωρίς να έχει ληφθεί κάποια επίσημη κεντρική απόφαση από τις Βρυξέλλες. Ατύπως, βέβαια, θεωρείται ότι έχει δοθεί «γραμμή» από την ΕΕ, κατόπιν αμερικανικής επιμονής, προς τα κράτη - μέλη για απελάσεις.

Ωστόσο, στους κόλπους της ΕΕ ήδη εκφράζονται διαφωνίες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Αυστρίας. Η χώρα θα αρχίσει να απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες εάν οι αρμόδιες Αρχές της έχουν επαρκή στοιχεία ότι παραβιάζουν τις διατάξεις της σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Alexander Schallenberg, σχολιάζοντας την απέλαση Ρώσων διπλωματών από πολλά κράτη της ΕΕ.

Εξέφρασε, μάλιστα, τη λύπη του για την έλλειψη ενιαίας στάσης - απάντησης της ΕΕ σε αυτό το θέμα.

«Σίγουρα επιφυλάσσομαι του δικαιώματος για κάτι τέτοιο. Είμαι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας που κήρυξε έναν Ρώσο διπλωμάτη persona non grata. Θα το ξανακάνω, εάν χρειαστεί», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Βιέννη στεγάζει την έδρα πολλών διεθνών Οργανισμών, όπου εργάζονται Ρώσοι διπλωμάτες, και η Αυστρία δεν θέλει να παρεμποδίσει το έργο αυτών των Οργανισμών.

Υπογράμμισε, όμως, ότι αυτό θα γίνει «όταν είναι απαραίτητο και εάν αποδειχθεί, με αδιάσειστα στοιχεία, ότι διπλωμάτης κάποιας ρωσικής αποστολής δεν πληροί τις απαιτήσεις της σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις. Τότε θα λάβω συγκεκριμένα μέτρα», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης ότι αδικαιολόγητη απέλαση διπλωματών από την Αυστρία μπορεί να προκαλέσει ρωσικά αντίποινα, με συνέπεια η αυστριακή διπλωματική αποστολή στη Μόσχα να μη μπορεί να συνεχίσει το έργο της. «Εάν υπάρξει απάντηση από τη Ρωσία, τότε, πρακτικά, η αυστριακή πρεσβεία θα αναγκαστεί να κλείσει τις πόρτες της και δεν θα είναι καλό για όλους», εξήγησε.

Ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών

Σήμερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Οι ελληνικές Αρχές κήρυξαν 12 μέλη των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή».

Ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας

Σε ανακοίνωσή της, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, τονίζει ότι η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες δεν θα μείνει αναπάντητη. Αναλυτικά, αναφέρει:

«Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων.

Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα