Απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία – «Παιχνίδια» με βίζες – Ρώσος πρέσβης: Η Αθήνα έχει διακόψει τις επαφές μαζί μας

Έχουν διακοπεί οι σχέσεις της Αθήνας με την εναπομείνασα -μετά τις απελάσεις- ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, εξηγεί ο Ρώσος πρέσβης, σημειώνοντας παράλληλα, ότι, εξαιτίας της ρωσοφοβίας που υποθάλπουν κυβερνητικοί παράγοντες με τις δηλώσεις τους, η Ελλάδα έχει πάψει να είναι ο ιδανικός προορισμός για Ρώσους τουρίστες

Με απελάσεις οκτώ Ελλήνων διπλωματών απάντησε η Μόσχα

στις απελάσεις 12 Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας που έγιναν τον Απρίλιο.

Κατά ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται για όλη την διπλωματική ηγεσία της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, με εξαίρεση την Ελληνίδα πρέσβη, και για την «κεφαλή» του προξενείου στη Μόσχα.

Ειδικότερα, πρόκειται για πέντε διπλωμάτες της πρεσβείας μας στη Μόσχα, που βρίσκονται στην ιεραρχία αμέσως μετά την πρέσβη, Ε.Νασίκα, καθώς και για τα Νο1 και Νο2 του προξενείου (ο γενικός πρόξενος και η πρόξενος) και μια διοικητική υπάλληλο.

Ενδεχόμενο νέων απελάσεων;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σήμερα εκλήθη στην έδρα του υπουργείου η Ελληνίδα πρέσβης στη Μόσχα, Ε.Νασίκα, όπου της εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία της ρωσικής πλευράς σε σχέση με τη «γραμμή σύγκρουσης που ακολουθούν οι ελληνικές Αρχές έναντι της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της αποστολής οπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου, και του χαρακτηρισμού Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως “persona non grata”».

Στην πρέσβη κοινοποιήθηκε ότι, «ως απάντηση, οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία κηρύχθηκαν «persona non grata» και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός οκτώ ημερών. Δόθηκαν εξηγήσεις και για άλλα βήματα που έγιναν από τη ρωσική πλευρά σχετικά με τη λειτουργία των ελληνικών διπλωματικών Αρχών στη Ρωσία».

Η ρωσική πλευρά έκανε λόγο για «άμεσες συνέπειες μη φιλικών (σ.σ. εχθρικών) ενεργειών των ελληνικών Αρχών. Την πλήρη ευθύνη για αυτό φέρει αποκλειστικά η Αθήνα». Επισημάνθηκε, δε, ότι «σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής, η ρωσική πλευρά επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει».

Από την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εμμέσως πλην σαφώς συνάγεται ότι δεν αποκλείεται η ρωσική πλευρά να προχωρήσει και σε νέα «μέτρα» κατά της Ελλάδας.

«Παιχνίδια» με τις βίζες

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια στιγμή που δρομολογείτο η διαδικασία των απελάσεων -κάτι που, κατά πληροφορίες, ήταν γνωστό στην ελληνική πλευρά ήδη από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας- αίφνης κυκλοφόρησε η «εντολή», σύμφωνα με την οποία το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα παύει να εκδίδει βίζες στους Ρώσους πολίτες.

Η «εντολή» αυτή, η οποία είναι αδιευκρίνιστο προς το παρόν από που εκπορεύθηκε, φέρεται να εδόθη την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, μια ημέρα μετά, το Σάββατο ανακλήθηκε. Το όλο σκηνικό δεν μπορεί παρά να γεννά ερωτηματικά ως προς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούσε μια τέτοια κίνηση και η άμεση ανάκλησή της.

Ο γενικός πρόξενος, Ν.Κρίκος, φέρεται να είναι ένας από τους απελαθέντες Έλληνες διπλωμάτες

Απελάσεις

Τον Απρίλιο του 2022, η Αθήνα ευθυγραμμιζόμενη με τη γενικότερη Δυτική «γραμμή» για απελάσεις Ρώσων διπλωματών, είχε προβεί σε απελάσεις 12 στελεχών και μελών της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και του προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Στην πραγματικότητα, «αποκεφαλίστηκε» η ηγεσία της πρεσβείας και του προξενείου. Ακόμα και στις περιόδους των άσχημων σχέσεων που είχαν διαμορφωθεί προ τετραετίας, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, με τις τότε απελάσεις λίγων Ρώσων διπλωματών, ουδέποτε η Αθήνα είχε αποφασίσει ένα τέτοιο καίριο πλήγμα στις ρωσικές διπλωματικές Αρχές στη χώρα μας.

Τώρα, με καθυστέρηση αρκετών μηνών πάντως, η ρωσική πλευρά απάντησε. Να σημειωθεί ότι συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, απελαύνεται ίσος αριθμός διπλωματικών υπαλλήλων. Στην προκειμένη η Μόσχα αποφάσισε την απέλαση οκτώ και όχι 12 Ελλήνων. Ούτως ή άλλως, όμως, δεδομένου ότι το προσωπικό στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα και τα προξενεία στην Α.Πετρούπολη και το Νοβοροσίσκ δεν ξεπερνούν τα 35 – 36 άτομα, ακόμα και η απέλαση οκτώ στελεχών θα προκαλέσει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα.

Διακοπή σχέσεων

Η Αθήνα ουσιαστικά έχει διακόψει τις σχέσεις της με τη ρωσική πρεσβεία και το προξενείο, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό, «Ρωσία 24», ο πρέσβης της Ρωσίας, Αντρέϊ Μασλόφ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, εξαιτίας της ρωσοφοβίας που καλλιεργείται στην Ελλάδα, η χώρα μας έχει πάψει να είναι κατάλληλος προορισμός για Ρώσους τουρίστες. Προ ημερών, αντίστοιχη αναφορά είχε κάνει και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρώπης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιούρι Πίλιπσον.

Η Μόσχα καλεί τους Ρώσους τουρίστες να μην επισκέπτονται την Ελλάδα – Κατηγορεί την Αθήνα για νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, ο Αντρέι Μασλόφ παρατήρησε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν διακόψει τις επαφές. «Στην παρούσα οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, αφού οι ελληνικές Αρχές σταμάτησαν όλες τις επαφές, τόσο με την πρεσβεία όσο και με το γενικό προξενείο, και η μαζική απέλαση μεγάλου αριθμού Ρώσων διπλωματών, στις 12 Απριλίου, επηρέασε και τη δουλειά των προξενικών υπαλλήλων», είπε.

Ρωσικός τουρισμός

Στο μεταξύ, κοινή διαπίστωση σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, τόσο στη Μακεδονία και γενικότερα στη Βόρειο Ελλάδα, όσο και στην Κρήτη, όπου παραδοσιακά συγκεντρωνόταν μεγάλος αριθμός Ρώσων τουριστών, είναι ότι φέτος, έως τώρα, οι τουρίστες από τη Ρωσία είναι ελάχιστοι. Εξαίρεση αποτελούν ελληνικά νησιά που είναι προορισμοί Ρώσων και άλλων ξένων «Κροίσων» (!).

«Η Ελλάδα έπαψε να είναι η ιδανική χώρα για καλοκαιρινές διακοπές», δήλωσε ο Α.Μασλόφ. Και πρόσθεσε: «Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, η ατμόσφαιρα αντιρωσικής υστερίας και ρωσοφοβίας στα Μέσα Ενημέρωσης δεν εξασθενεί και τροφοδοτείται από την πολιτική ηγεσία της χώρας. Κυριολεκτικά κάθε μέρα ακούμε αντιρωσικές δηλώσεις. Όλα αυτά δημιουργούν μια δυσμενή ατμόσφαιρα».

Ωστόσο, ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε ότι δεν είναι οι Έλληνες πολίτες που αντιμετωπίζουν αρνητικά τους Ρώσους. «Όσον αφορά αυτή καθεαυτή την ασφάλεια των πολιτών μας, δεν θα έλεγα ότι οι απειλές είναι πολύ μεγάλες για τους Ρώσους. Και δεν προέρχονται από τους Έλληνες, αλλά από τους εθνικιστές Ουκρανούς, τόσο μόνιμους κατοίκους στην Ελλάδα όσο και τους λεγόμενους πρόσφυγες. Η πρεσβεία μας δέχεται πολλά τηλεφωνήματα για τέτοιου είδους συμβάντα».

Σημείωσε, πάντως, ότι όσοι Ρώσοι σχεδιάζουν ταξίδια στην Ελλάδα σκόπιμο είναι να βρίσκονται σε εγρήγορση. «Αν έρθουν εδώ, πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και να είναι προσεκτικοί, γιατί τώρα υπάρχουν πολλοί εθνικιστές Ουκρανοί στην Ελλάδα», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στις μετακινήσεις, εξαιτίας της διακοπής της αεροπορικής σύνδεσης της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Η απάντηση της Αθήνας

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην τελευταία απόφαση της Μόσχας για απελάσεις, σημειώνει:

«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata.

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις. Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

The post Απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία – «Παιχνίδια» με βίζες – Ρώσος πρέσβης: Η Αθήνα έχει διακόψει τις επαφές μαζί μας appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απελάσεις Ελλήνων, Ρωσία – Ρώσος, Αθήνα,apelaseis ellinon, rosia – rosos, athina