Αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ και υπόλοιπο δανεισμού 130.000 ευρώ τα κριτήρια προστασίας στον νέο ν. Κατσέλη

Με συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών για τα κριτήρια προστασίας του νέου νόμου Κατσέλη, κατέληξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών. Τα κριτήρια υπαγωγής στον νέο νόμο συμφωνήθηκαν σε ύψος υπολοίπου δανεισμού του οφειλέτη στις 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στις 250.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση.


Η σημερινή συνάντηση κυβέρνησης - τραπεζών

ξεκίνησε στις 7 μ.μ. ενόψει της υποβολής του σχεδίου του νέου νόμου Κατσέλη στους "θεσμούς" μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: "Στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015.
Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου".

Στη συνάντηση από πλευράς κυβέρνησης παρευρέθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, στο Μέγαρο Μαξίμου επέστρεψαν για τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, η δομή του νέου πλαισίου προστασίας που θα διαδεχθεί τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη θα βασιστεί σε δύο κριτήρια: το ύψος του συνολικού δανεισμού του οφειλέτη και την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.

Η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών συνεχίστηκε και σήμερα καθώς έπρεπε να προσμετρηθούν τα δεδομένα των τραπεζών στη βάση των νέων κριτηρίων για την παροχή προστασίας, αλλά και να επιλυθούν θέματα που αφορούν στον τρόπο ρύθμισης των οφειλών (κούρεμα, επιτόκιο) και στις διαδικασίες που θα διασφαλίζουν ότι ο νέος νόμος θα αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Όπως έγραψε σήμερα το Capital.gr, οι τράπεζες ζητούν τα "φίλτρα" που θα προβλέπει ο νέος νόμος να εφαρμοστούν αναδρομικά για τις περίπου 170.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη. Και αυτό διότι προς τα τέλη του 2018, ενόψει της λήξης του ν. Κατσέλη, και στο δίμηνο διάστημα της παράτασης ισχύος του νόμου, σημειώθηκε έξαρση στην υποβολή αιτήσεων προστασίας, με απώτερο στόχο την ματαίωση προγραμματισμένων πλειστηριασμών.

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις των δανείων του νέου νόμου Κατσέλη θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διασφαλίζοντας το βιώσιμο και αδιάβλητο της διαδικασίας. Κυβέρνηση και τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ότι η μηνιαία δόση του δανείου θα καθορίζεται με τέσσερις τρόπους:

α) Με επιμήκυνση της οφειλής έως και 20 χρόνια (ενδεχομένως και 25).
β) Με μείωση επιτοκίου (δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν το επιτόκιο θα είναι σταθερό η κυμαινόμενο ή αν θα δίνονται και οι δύο επιλογές).
γ) Με "κούρεμα" του δανείου, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο, και
δ) Με επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος.

Οι ανωτέρω επιλογές θα μπορούν να εφαρμόζονται συνδυαστικά αναλόγως με την κάθε περίπτωση δανειολήπτη.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα