Άνθρακες ο ρωσικός θησαυρός

Το «ξανθό γένος» δεν έσωσε, για ακόμα μία φόρα, την Ελλάδα ή για να ακριβολογούμε, δεν έσωσε τον Αλέξη Τσίπρα. Μόνο λίγες ώρες κράτησε το «δώρο» του Βλ. Πούτιν, να μεταβεί δηλαδή και στην Αθήνα για λίγες ώρες. Γιατί ουσιαστικά περί «δώρου» χωρίς συνέχεια πρόκειται αυτή η επίσκεψη στην Αθήνα με τον αμήχανο Παυλόπουλο

και τον Τσίπρα να μιλά για μεγάλες επενδύσεις και να ικετεύει τους Ρώσους να έρθουν στην Ελλάδα.

Ίσως ο μόνος που πρέπει να χαίρεται για όλο αυτό το σόου που στήθηκε είναι ο Πάνος Καμμένος. Που θα ξαναβρεί τέτοια χαρά να υποδέχεται σαν... αρχηγός κράτους τον Ρώσο πρόεδρο; Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα πατήσει το κόκκινο χαλί μαζί με τον Πούτιν και θα τον βλέπει όλος ο κόσμος. Από την άλλη, γιατί να μη χαρεί και ο πλανήτης τον μεγάλο… Έλληνα ηγέτη;

Αλλά να πούμε ορισμένες αλήθειες. Η επίσκεψη στην Αθήνα του Πούτιν είχε μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα και ήταν μια υπόθεση winwin. Κέρδισε δηλαδή και ο ίδιος γιατί πάτησε πόδι στην Ευρώπη μετά από τόσο καιρό και με το εμπάργκο να συνεχίζεται. Μάλιστα, βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση κατά των Αμερικανών και των Τούρκων με δηλώσεις που έπαιξαν σε όλα τα διεθνή πρακτορεία. Από την άλλη, δεν είχε και πολλά να μας πει και να μας δώσει. Πέραν των προσπαθειών που γίνονται για ενίσχυση του τουρισμού ή για συμμετοχή Ρωσικών επιχειρήσεων σε ελληνικές εταιρείες (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ κ.λπ.) ο «τσάρος» της Ρωσίας δεν μας έφερε ούτε πρόκειται να μας φέρει κανένα ρούβλι παραπάνω. Το ξέρουν και στην κυβέρνηση ότι οι σωτήρες έχουν τελειώσει από παλιά. Από τότε που ο Λαφαζάνης περίμενε 2,5 δις ευρώ στο αεροδρόμιο, θα θυμάστε τις κωμικοτραγικές σκηνές της επίκλησης των Ρώσων σωτήρων στο ελληνικό δράμα πέρυσι τέτοια εποχή.

Κέρδισε και η κυβέρνηση σε επικοινωνιακό επίπεδο καθώς πέρασε την εικόνα μιας πολυεπίπεδης και πολυσχιδούς εξωτερικής πολιτικής ενώ ξεχάστηκαν για λίγο τα προβλήματα και οι διάφοροι Κυρίτσηδες και Καρακώστες. Αλλά μη φανταστείτε τίποτε σοβαρό. Και τα προβλήματα συνεχίζονται, και λύσεις δε δίνονται και τα αριστερά γκρουπούσκουλα θα κάνουν κουμάντο.

Αν θέλετε η πραγματική νίκη είναι του Ρώσου «τσάρου» και γενικότερα της ρωσικής θρησκευτικής διπλωματίας που επιδιώκει να στερεώσει την κυριαρχία του ρωσικού ιερατικού στοιχείου στο Αγιο Όρος. Το «Περιβόλι της Παναγιάς» αποτελεί για τη Ρωσία το δικό της «Βατικανό», θέλει να το μετατρέψει, σύμφωνα με πολλούς στην «τρίτη Ρώμη». Η Ρωσία, με χιλιετή παρουσία στα μοναστήρια της περιοχής, θέλει την θρησκευτική ηγεμονία, να είναι στην πρώτη γραμμή της Ορθοδοξίας για τα επόμενα χρόνια με τη Μόσχα να κυριαρχεί μέσω του Αγίου Όρους.

Για τους Ρώσους το Φανάρι δεν είναι τίποτε, είναι γνωστές οι κόντρες των δύο Πατριαρχείων με τον Κύριλλο, τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, να επιδιώκει την απόλυτη κυριαρχία στον θρησκευτικό κόσμο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ήθελαν τη Μόσχα να είναι η πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας κλέβοντας από την Κωνσταντινούπολη αυτόν το ρόλο. Στην Ελλάδα βρέθηκε αυτές τις ημέρες ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, εκ των μυστικοσυμβούλων του Β. Πούτιν και ο άνθρωπος που προβάλλει τη λεγόμενη Τέταρτη Πολιτική Θεωρία. Ο Ντούγκιν, με τις πληροφορίες να λένε ότι στο παρελθόν είχε σχέσεις και με Έλληνες πολιτικούς, προβάλλει την Τέταρτη Πολιτική Θεωρία που θα αντικαταστήσει τις ξεπερασμένες πολιτικές ιδεολογίες, τον Φιλελευθερισμό, τον Κομμουνισμό, τον Φασισμό. Έχει επηρεάσει βαθύτατα τη ρωσική εξωτερική πολιτική και για πολλούς έχει μπει στο μάτι των Αμερικανών.

Το αν η προσπάθεια της ρωσικής κυριαρχίας στην Ορθοδοξία και της αντικατάστασης της Πόλης από τη Μόσχα είναι καλό, ας το κρίνει ο καθένας όπως θέλει. Το αν ο Πούτιν, ο Ντούγκιν ή γενικότερα ο ρωσικός παράγοντας προωθεί κρυφή ατζέντα, καλή ή κακή για την Ελλάδα επίσης είναι θέμα προς συζήτηση.

Σημασία έχει ότι το ταξίδι του Πούτιν στο Αγιο Όρος, κι όχι στην Αθήνα, έχει σημασία μόνο για τους Ρώσους και καθόλου για την Ελλάδα, όσο κι αν κάποιοι στην κυβέρνηση πουλάνε το γεγονός σαν κοσμοϊστορικό. Ελπίζουμε δε να μην είναι αληθινές οι φήμες ότι στην Ουάσιγκτον έχουν εκνευριστεί και ότι σύντομα θα δούμε το ΔΝΤ να επανέρχεται στις γνωστές ανθελληνικές του κορώνες, με εντολή του Στέιτ Ντιπάρντμεντ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα