Άνοιξε επισήμως το θέμα "συντάξεις"- Ενστάσεις θεσμών για τις παροχές Τσίπρα

Η κυβέρνηση, μέσω του διαπραγματευτικού επιτελείου των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη, κατέθεσε επισήμως σήμερα στους επικεφαλής των Θεσμών αίτημα για αναβολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων από το 2019, όπως μετέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι η θέση αυτή θα συνοδεύεται με ένα αντάλλαγμα: την εφαρμογή μόνο εν μέρει των αντίμετρων του 2019. Μάλιστα τα αντίμετρα αυτά ενδεχομένως να πρέπει να εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας, ούτως ώστε να γίνουν δημοσιονομικά ανεκτά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει επίσης διαφωνία αναφορικά με το πόσο θα υπερβεί η Ελλάδα

το δημοσιονομικό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2019, άρα και με το περιθώριο που θα έχει για παροχές.

Επίσης, ζητήθηκε αναλυτικό κοστολόγιο που θα πρέπει να δώσει στους θεσμούς ο Υπουργός Οικονομικών για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη.

Το θετικό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, είναι ότι πλέον όλοι οι θεσμοί - και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - δεν θεωρούν το μέτρο μείωσης των συντάξεων ως διαρθρωτικό. Δηλαδή, ως ένα μέτρο που να επηρεάζει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους και την πορεία της οικονομίας μέσα στο χρόνο.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός από το Βήμα της ΔΕΘ προανήγγειλε για το 2019 την εφαρμογή της του επιδόματος στέγασης. Αλλά δεν αναφέρθηκε σε άλλα αντίμετρα (δηλαδή ισοδύναμα για την μείωση των συντάξεων), όπως είναι η αύξηση των επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η ενημέρωση από τον αξιωματούχο έγινε μετά από την τρίωρη συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο κτίριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στη σημερινή συνάντηση, έγινε παράθεση από τις δύο πλευρές των προβλέψεών τους για το δημοσιονομικό χώρο του 2019, χωρίς όμως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, να υπάρξει διαπραγμάτευση.

Το μετρό ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων εξετάζεται - όπως είπε η ίδια πηγή - αποκλειστικά από την δημοσιονομική σκοπιά, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι μπορεί να καταστεί εφικτό, διασφαλίζοντας το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και αφήνοντας κάποιο δημοσιονομικό χώρο, τόσο ώστε να εφαρμοστούν αντίμετρα.

Διευκρινίσεις δόθηκαν σύμφωνα με την ίδια πηγή και για το ζήτημα της επιβράδυνσης της πορείας του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, ενώ αύριο αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019.

Προσχέδιο με περικοπή συντάξεων
Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή αλλά και η ανακοίνωση του πορίσματος από την Κομισιόν (υπολογίζεται το Νοέμβριο). Αναφορικά με το ελληνικό αίτημα μη περικοπής των συντάξεων, αυτό θα παραπεμφθεί σε επίπεδο Eurogroup για πολιτική απόφαση. Και θα καταγραφεί στο τελικό κείμενο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20/21 Νοεμβρίου. Με άλλα λόγια, το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα έχει (όπως και το Μεσοπρόθεσμο), την περικοπή των συντάξεων.

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι αν συμφωνήσουν οι θεσμοί ότι το μέτρο αυτό δεν είναι διαρθρωτικό και πεισθούν για την διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τότε θα υπάρξει θετική απόφαση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "δεν νομίζω πως θα μπορεί να υπάρξει κάποιος υπουργός, ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος να θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα