"Ανοιχτό" το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν τους Κώδικες αφήνει τώρα ο Καλογήρου

13:50 5/6/2019 - Πηγή: Antinews

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίστει αύριο στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τους νέους Κώδικες που αφορούν αλλαγές σε ποινές και αδικήματα άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου ανοίγοντας την συζήτηση στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

"Πού είναι σήμερα οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακούσουμε την άποψή τους;" ρώτησε ο κ. Καλογήρου και στην συνέχεια, χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί ανέφερε πως

"θα δούμε κι εμείς τα ζητήματα που δημιουργούνται με τα νέα δεδομένα", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να "αποσυρθεί" τελικά το νομοσχέδιο και να μην ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση απέχει από κάθε εργασία του Κοινοβουλίου κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ανοίγει την Βουλή λίγο πριν διαλυθεί για να φέρει διευθετήσεις και ρουσφέτια.

Στην Επιτροπή σήμερα ο κ. Καλογήρου ζήτησε την συναίνεση της αντιπολίτευσης για το θέμα και επικαλέστηκε την άποψη που κατέθεσε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος επί του συγκεκριμένου. "Όπως είπε και ο κ. Βενιζέλος είναι πράξη συναίνεσης η κατάθεση των Κωδίκων" είπε ο υπουργός, ενώ συνεχίζοντας επισήμανε πως υπήρξαν πολλοί βουλευτές τις προηγούμενες μέρες οι οποίοι ενημερώνονταν για το περιεχόμενό τους.

Στην τοποθέτησή του πάντως ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Παπαθεοδώρου κατήγγειλε την κυβέρνηση πως έφερε την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων λίγο πριν την διάλυση της Βουλής, ενώ υπογράμμισε πως η επιμονή της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου δυναμιτίζει και το κλίμα συναίνεσης για τους Κώδικες.

Στην συνέχεια η ΔΗΣΥ αποχώρησε όπως είχε προαγγείλει ήδη από χθες.

Επίθεση Μ. Καλογήρου σε Ένωση Εισαγγελέων

Επίθεση κατά της Ένωσης Εισαγγελέων με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωσή της για τους νέους Ποινικούς Κώδικες εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίστηκε καθησυχαστικός με αφορμή συναντήσεις του με συγγενείς θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων και ανθρώπους που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους στο Μάτι, ως προς την μετατροπή σε πλημμέλημα αδικημάτων που σχετίζονται με ανθρωποκτονίες και εμπρησμούς.

"Συναντήθηκα με συλλογικότητες συγγενών που σκοτώθηκαν σε τροχαία, και στο Μάτι" είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. "Κατανοούσαν πως μια δυσμενέστερη διάταξη δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί αλλά αυτό που τους ενδιέφερε ήταν το μήνυμα που εκπέμπουμε, να δούμε δηλαδή το σήμα που εκπέμπουμε γιατί πράγματι έχουμε πλημμέλημα μεν αλλά θα καταδικαστεί και θα εκτίσει την ποινή του. Πρέπει να το δούμε όλο μαζί, να δεις την καινούργια φιλοσοφία κι όχι κομματάκι κομματάκι. Και στην προσωποκράτηση πήγε από τα 20 στα 15 χρόνια, αλλά κι αυτό έχει μια φιλοσοφία που εναρμονίζεται και με ό,τι ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες. Σε άλλη περίπτωση, όλοι έλεγαν γιατί υποχρεωνόμαστε να ψηφίζουμε αποσυμφορητικές διατάξεις για τις φυλακές αντί να τις βάλουμε στους Ποινικούς Κώδικες",.

Για την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την έντονη ενόχλησή του λέγοντας: "δεν ξέρω γιατί ήρθε τελευταία στιγμή, μια ημέρα πριν την ψήφιση, δεν ξέρω τους συσχετισμούς, δηλαδή πόσα μέλη είναι υπέρ της ανακοίνωσης και δεν ξέρω την άποψη του Σώματος των εισαγγελέων της χώρας απέναντι σ’ αυτήν την ανακοίνωση. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έλαβε υπ’ όψη τις παρατηρήσεις, και γενικά ο νομικός κόσμος έχει τοποθετηθεί θετικά. Δεν ξέρω τις μας υποδεικνύει στην πράξη η Ένωση Εισαγγελέων. Μας καλεί και σας καλεί να αποσύρουμε τα νομοσχέδια; Και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση θέλει να παραγράψει υποθέσεις; Καταφέραμε να έχουμε ανοιχτές πόρτες και αυτιά, ειλικρινά λυπάμαι για τη δημόσια τοποθέτηση της Ένωσης", τόνισε ο υπουργός, ενώ απηύθυνε "και μια τελευταία έκκληση συναίνεσης" προς την αντιπολίτευση η οποία, πλην Ποταμιού, έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία. "Να ξανασκεφτούν ποιοι είναι απέναντι σε αυτούς τους ποινικούς Κώδικες", τόνισε.

Επίσης, ο υπουργός χαρακτήρισε "fake news” την άποψη που διακινείται σε ορισμένα ΜΜΕ πως η κυβέρνηση με τους νέους Κώδικες ετοιμάζεται να ανοίξει τις φυλακές.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης άφησε ‘ανοιχτό’ ακόμα και να μην περάσει τους Κώδικες αύριο στην Ολομέλεια.

Υπέρ της με κάθε τρόπο ψήφισης των νέων Ποινικών Κωδίκων τάχθηκε η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου λέγοντας: "δεν έχει σημασία πόσοι θα κάθονται αύριο στα έδρανα της Ολομέλειας είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στο όνομα και όραμα των γενεών που τους περίμεναν τόσα χρόνια".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανοιχτό, Κώδικες, Καλογήρου,anoichto, kodikes, kalogirou