Ανησυχία στην ΕΕ για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών στην Ελλάδα

Τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται σε αρκετά δύσκολη κατάσταση ώστε το προσωπικό να μην μπορεί να τηρεί βασικές διαδικασίες ελέγχου νοσημάτων, όπως η χρήση γαντιών, με κίνδυνο την αύξηση των λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Μαρκ Σπρένγκερ.

Η Ελλάδα έχει ήδη ένα από τα χειρότερα προβλήματα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ενώ οι ειδικοί φοβούνται ότι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, γίνονται

περικοπές σε προσωπικό και στην τήρηση των διεθνών προτύπων της περίθαλψης.

Με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να φροντίζουν περισσότερους ασθενείς και τα νοσοκομεία να μην διαθέτουν ρευστό για τις προμήθειες, δημιουργούνται κίνδυνοι ακόμη και σε ό,τι αφορά τη βασική υγιεινή, τόνισε ο επικεφαλής του ECDC.

«Ήδη γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ κακή κατάσταση όσον αφορά στις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις ωστόσο μετά την επίσκεψη μου σε νοσοκομεία της χώρας, είμαι πραγματικά πεισμένος για την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σπρένγκερ, η κατάσταση αυτή σημαίνει πως ασθενείς με ιδιαίτερα μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση (TB) είναι πιθανόν να μην λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εξαπλωθούν στην Ευρώπη αυτές οι επικίνδυνες λοιμώξεις.

Αλλά και ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρομπέρτο Μπαρτολίνι εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα. Μάλιστα είπε πως οι περικοπές σε πόρους και προσωπικό καθιστούν πλέον πολύ δύσκολο τον έλεγχο των λοιμώξεων και των κανόνων υγιεινής.

«Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν επιλέγουν τι θα κόψουν και τι θα κρατήσουν», τόνισε και συμπλήρωσε πως αυτή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση καθώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού πολύ περισσότερο μεσοπρόθεσμα, αυξάνοντας έτσι το κόστος αντί να το μειώσει.

Πηγή: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα