Άνετη νίκη Αναστασιάδη στις κυπριακές εκλογές - Με τον Σταύρο Μαλά στον β' γύρο

Με ποσοστό 35,5% επικράτησε στον πρώτο γύρο των Κυπριακών Προεδρικών Εκλογών ο Νίκος Αναστασιάδης, με τον Σταύρο Μαλά του ΑΚΕΛ να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 30,25% που τον οδηγεί στον β' γύρο των εκλογών της 4ης Φεβρουαρίου.

Νωρίς το απόγευμα, τα πρώτα αποτελέσματα προϊδέαζαν για τον αμφίρροπο αγώνα μεταξύ του Μαλά και του Παπαδόπουλου (ΔΗΚΟ), αλλά με τη ροή των αποτελεσμάτων

φάνηκε ξεκάθαρα ότι η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του υποψηφίου του ΑΚΕΛ.

Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα της κάλπης διαμορφώθηκαν ως εξής:

Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ): 35,5%

Σταύρος Μαλάς (ΑΚΕΛ): 30,25%

Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ): 25,74%

Χρίστος Χρίστου (ΕΛΑΜ): 5,65%

Γώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών): 2,18%

Ανδρέας Ευστρατίου (Ανεξάρτητος): 0,22%

Χάρης Αριστείδου (Ανεξάρτητος): 0,19%

Μιχαήλ Μηνά (Ανεξάρτητος): 0,17%

Χριστάκης Καπηλιώτης: 0,10%

"Πρωταγωνίστρια" η μεγάλη αποχή

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η αποχή, που έφτασε στο 28,13% του εκλογικού σώματος (71,87% η προσέλευση έναντι 83,4% το 2013), γεγονός που έχει δημιουργήσει προβληματισμό στα επιτελεία όλων των κυπριακών κομμάτων.

Μάλιστα, στη Λεμεσό καταγράφηκε μεγάλο ποσοστό αποχής, καθώς από τους 152.115 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν 107.071, ή ποσοστό 70,39%, με την αποχή να διαμορφώνεται στο 29,61%.

Τα μηνύματα Ν. Αναστασιάδη και Στ. Μαλά

Κανείς δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια, καθώς αντίπαλος όλων είναι τα προβλήματα του κυπριακού λαού, είναι το βασικό μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος σημείωσε ότι η εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής είναι κρίσιμη.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα του α' γύρου, μίλησε για "ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που χάραξε η Κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες".

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ τους ανθυποψηφίους του ως "εχθρούς" και τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού ενός κυβερνητικού σχηματισμού "ευρείας αποδοχής", λέγοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για συνεργασίες.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Μαλάς, στις πρώτες του δηλώσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων: "Αφήνουμε πίσω το χθες, βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση. Προς το δεύτερο γύρο, να βάλουμε τις βάσεις για εθνική ενότητα".

Πώς ψήφισαν στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων σε όλα τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα. Σε όλη τη χώρα η διαδικασία κύλησε απολύτως ομαλά.

Σε σύνολο 5.930 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 4.355, ποσοστό 72,48%.

Ο Σταύρος Μαλάς έλαβε ποσοστό 37,81% (1.610 ψήφους), ο Νίκος Αναστασιάδης 30,72% (1.308 ψήφους), ο Νικόλας Παπαδόπουλος 22,95% (977 ψήφους), ο Χρίστος Χρίστου 6,27% (267 ψήφους), ο Γιώργος Λιλλήκας 1,74% (74 ψήφους), ο Χάρης Αριστείδου 0,23% (10 ψήφους), ο Ανδρέας Ευστρατίου 0.12% (5 ψήφους), ο Μιχαήλ Μηνά 0,09% (4 ψήφους) και ο Χριστάκης Καπηλιώτης 0,07% (3 ψήφους).

Ομαλά η εκλογική διαδικασία στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά κέντρα της Αθήνας. Η εκλογική διαδικασία στην Αθήνα διεξήχθη ομαλά, χωρίς να υπάρξουν απρόοπτα.

Σε σύνολο 3.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η συμμετοχή έφτασε στο 74,2%.

Τα αποτελέσματα, σε ψήφους, είναι:

Σταύρος Μαλάς: 768

Νίκος Αναστασιάδης: 670

Νικόλας Παπαδόπουλος: 525

Χρίστος Χρίστου: 123

Γιώργος Λιλλήκας: 33

Υπόλοιποι Υποψήφιοι: 12

Πώς ψήφισαν στο εξωτερικό

Τα δικά τους χαρακτηριστικά είχαν οι κάλπες που στήθηκαν σε χώρες του εξωτερικού για τις προεδρικές εκλογές.

Στα μονοπάτια της αποχής κινήθηκαν οι Κύπριοι και στο εξωτερικό, καθώς έφθασε στο 29,5%, με τη συμμετοχή να περιορίζεται στο 70,95%.

Οι κάλπες στο εξωτερικό είχαν ακόμα ένα χαρακτηριστικό, ανέδειξαν πρώτο τον υποψήφιο Σταύρο Μαλά με ποσοστό 40,81%, ενώ ο υποψήφιος για επανεκλογή Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πήρε το 31,78% των ψήφων, αφήνοντας τρίτο τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο 20,86%.

Ο Σταύρος Μαλάς κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό, 74,77%, στη Βουλγαρία και Νίκος Αναστασιάδης στο Κατάρ, 43,37%.

Γεωγραφικά, ο Σταύρος Μαλάς κέρδισε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των καλπών, τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές χώρες, αφού κατέγραψε ψηλότερα ποσοστά από τους ανθυποψηφίους του στο Βέλγιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία και Τσεχία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε τη μάχη της κάλπης του α’ γύρου των εκλογών στις ΗΠΑ και στο Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εκλογικής διαδικασίας στις χώρες του εξωτερικού είναι ότι οι κάλπες ανέδειξαν, όπως και στην Κύπρο, τέταρτο τον Χρίστο Χρίστου και άφησαν στην πέμπτη θέση τον Γιώργο Λιλλήκα.

Μάχη "στήθος με στήθος" γιαΜαλάκαι Παπαδόπουλου έδειχναν τα exit polls

Νωρίτερα τα exit polls έδειχναν σαφή επικράτηση του Ν. Αναστασιάδη, αλλά και μάχη στήθος με στήθος για τον Σταύρο Μαλά και τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Capital.gr, με πληροφορίες από sigmalive.com,philenews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα