Αμερικάνικη «ξεπέτα» στην Ελλάδα - Ο Πάλμερ του σχεδίου Ανάν

(Ανανεωμένο) "Ισαποστάκιας", οι ΗΠΑ. Το Antinews από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει τους κινδύνους της αμερικανικής πολιτικής των ίσων αποστάσεων σε Ελλάδα και Τουρκία. Αλλά, το γεγονός ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αφήνουν να εννοηθούν από τις δηλώσεις τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η Ουάσιγκτον αναθέτει ρόλο "διαμεσολαβητή" στα ελληνοτουρκικά σε ένα δευτεροκλασάτο στέλεχος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ,

και όχι σε κάποιον παράγοντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί μια ακόμα ισχυρή ένδειξη της "ξεπέτας" του Τράμπ προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, και αφήνουν να εννοηθεί στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, ρόλο "διαμεσολαβητή" αναλαμβάνει ο "αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών" των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για "αναπληρωτή βοηθό υπουργού Εξωτερικών" (Deputy Assistant Secretary). Δηλαδή, έναν από τους πάμπολλους τέτοιους που διαθέτει το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ. Ουσιαστικά, συγκρίνοντας τη θέση του με την ιεραρχία που υπάρχει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιστοιχεί σε κάποιον από τους επίσης αρκετούς επικεφαλής διευθύνσεών του. Ενδεχομένως, ίσως λίγο παραπάνω από αυτούς.

Κωλοτούμπες Δένδια

Ενώ, λοιπόν, αρχικά, κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν ότι, κατόπιν επίκλησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Ντόναλντ Τράμπ, επίκειται τηλεφώνημα Τράμπ στον Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά, στη συνέχεια αυτό μετετράπη σε "πρωτοβουλία" του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο, για να γίνει στο τέλος "διαμεσολαβητικός ρόλος" Πάλμερ. Και έτσι, τώρα, το κυβερνητικό επιτελείο καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει ότι "από το ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα"! Εννοείται, βέβαια, ότι άλλο είναι να απευθύνεται στην Άγκυρα ο Πομπέο (υπουργός Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής της CIA) και άλλο ο "βοηθός" του, Μάθιου Πάλμερ.

Αρχικώς, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απέφευγε να επιβεβαιώσει, αλλά και να διαψεύσει ότι θα αναπτυχθεί - σε υψηλό επίπεδο - πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Τουναντίον, άφηνε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να γίνει. Τώρα, ωστόσο, μετά τη δήλωση εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, στη λογική των ίσων αποστάσεων, και με τις γενικές και αόριστες παραινέσεις προς Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τα προβλήματά τους, ανέκρουσε πρύμνα και δηλώνει ότι επίσημα οι ΗΠΑ δεν δεσμεύθηκαν για κάτι τέτοιο. Άφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι ανεπίσημα θα γίνει.

Κάτι, βέβαια, που δεν είναι καινούργιο. Ανέκαθεν, εξάλλου, η Ουάσιγκτον διαμεσολαβούσε, τουλάχιστον σε επίπεδο νουθεσιών προς την Άγκυρα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως αποκάλυψε το Antinews πρόσφατα, το έκαναν και το 2017, με αφορμή σοβαρό επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, και το 2018 με αφορμή επεισόδια στα Ίμια και τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Τι καινούργιο έφερε, λοιπόν, τώρα το ταξίδι στις ΗΠΑ και γιατί η κυβέρνηση ανεβάζει τόσο ψηλά τον πήχη δημιουργώντας μεγάλες ελπίδες στην ελληνική κοινή γνώμη από μια ενδεχόμενο αμερικανική διαμεσολάβηση; Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, οπότε έχουν αναβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά οι τουρκικές προκλήσεις.

"Δεν επιβεβαιώνω ότι υπάρχει διακηρυγμένη προσπάθεια διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Πολιτειών", είπε ο Ν.Δένδιας σε συνέντευξή του, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "ο ρόλος των ΗΠΑ (σ.σ. στην περιοχή) είναι πάντοτε δεδομένος", ότι "υπάρχει διαρκής επικοινωνία και ανάγνωση της πραγματικότητας", καθώς και ότι η ελληνική κυβέρνηση "έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με τον κ.Πομπέο".

Ο κύριος Πάλμερ του σχεδίου Ανάν

Ο Μ.Πάλμερ είναι διευθυντής, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια, τη νοτιοανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, όπως γράφει στο βιογραφικό του. Προηγουμένως, το 2016 - 2018, ήταν διευθυντής Νότιας και κεντρικής Ευρώπης.

Αναλυτικότερα:

-Ήταν διευθυντής πολιτικών υποθέσεων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο από το 2003 έως το 2006, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενεπλάκη ενεργά στην προώθηση του σχεδίου Ανάν και των καλοπληρωμένων αμερικανικών παρεμβάσεων στη μεγαλόνησο για την "επαναπροσέγγιση" των δυο κοινοτήτων. Ως γνωστόν, το 2004 κατέπεσε το σχέδιο Ανάν, και η Κύπρος μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Έχει ενεργό εμπλοκή στα Δυτικά Βαλκάνια. Ειδικότερα, στα Σκόπια, το Κόσοβο, την Αλβανία, κ.ο.κ.

-Ταξίδεψε επανειλημμένως στα Σκόπια, προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση Ζάεφ. Όταν πέρυσι, σε μια από τις πολλές επισκέψεις του, βρέθηκε στα Σκόπια, αφού δήλωσε ότι "μετά την Συμφωνία του Ντέϊτον, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών συνιστά το μεγαλύτερο διπλωματικό επίτευγμα για τα Δυτικά Βαλκάνια", ενθάρρυνε "τους πολιτικούς φορείς και τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας να παραμείνουν ενωμένοι και προσηλωμένοι στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ".

Σε προηγούμενο ταξίδι του, είχε στραφεί κατά του αντιπολιτευόμενου, εθνικιστικού κόμματος, VMRO, λέγοντας: "Είμαστε απογοητευμένοι που το VMRO δεν ήταν ικανό να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών". Επίσης, είχε καταγγείλει τη Μόσχα για παρεμβάσεις στα Σκόπια, σημειώνοντας: "Η Ρωσία διαδραμάτισε ρόλο, ο οποίος δεν ήταν διαφανής, δεν ήταν εποικοδομητικός και στρεφόταν προς την εμβάθυνση των κοινωνικών διαφορών και την υπονόμευση της μακεδονικής κοινής γνώμης και των θεσμών. Το Κρεμλίνο διαδραματίζει παρόμοιο αρνητικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Μόσχα πιστεύει ότι τα συμφέροντά της προστατεύονται καλύτερα εάν υπάρχει διχασμός και συγκρούσεις στα Βαλκάνια".

-Χειρίστηκε την πολιτική κρίση στην Αλβανία, ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, πρωθυπουργό, Έντυ Ράμα, κάνοντας αρκετά ταξίδια στην γείτονα. Στην προκειμένη τάχθηκε υπέρ του Ράμα, με συνέπεια να δεχτεί πολλές επικριτικές επιθέσεις από τον Μέτα. Βέβαια, όπως όλα δείχνουν, οι ΗΠΑ δεν στήριζαν τον Ράμα επειδή τον "αγαπούν", αλλά μάλλον επειδή δεν επιθυμούσαν την όξυνση της κατάστασης στην Αλβανία, και, ως εκ τούτου, μια ακόμα πηγή αποσταθεροποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια.

-Ήταν σύμβουλος της προεδρίας Μπους τζούνιορ, το 2006 - 2007, και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σε θέματα Αιγαίου (!), και για τον Νότιο Καύκασο (το 2008 έκανε μια παταγωδώς αποτυχημένη εισβολή η Γεωργία στη Νότιο Οσσετία, την οποία ανακατέλαβε η Ρωσία).

-Χειρίστηκε τις γιουγκοσλαβικές υποθέσεις επί μεγάλο διάστημα στη δεκαετία του 1990, τόσο ως στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, όσο και ως σύμβουλος του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ. Κατά τους ΝΑΤΟΪκούς βομβαρδισμούς της Σερβίας, χειριζόταν την κρίση στο Κόσσοβο.

Μούγκα, τώρα, για τα ΜΟΕ

Κατά τα λοιπά, ο Ν.Δένδιας επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα συνεχίσει να "πιέζει" σε διμερές επίπεδο, προκειμένου να στηθούν γέφυρες επικοινωνίας με την Τουρκία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό, "Σκάϊ", απαντώντας σε ερώτηση για τις επαφές που είχε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη, είπε: "Ήταν ένα καλό κλίμα που επιτρέπει επανάληψη της συνάντησης, επιτρέπει συζήτηση. Επιτρέπει επανάληψη των διερευνητικών επαφών και πιθανόν συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο υπουργείων Εθνικής Άμυνας".

Και πρόσθεσε: "Σε αυτή τη φάση η αποκλιμάκωση είναι κάτι το πάρα πολύ σοβαρό -κακά τα ψέματα με την Τουρκία πηγαίναμε σε μια φάση διαρκούς κλιμάκωσης- υπό αυτή την έννοια, αυτή η συνάντηση (σ.σ. στην Κωνσταντινούπολη) ήταν πάρα πολύ σημαντική συνάντηση".

Απορίας άξιον. Που είναι όλοι εκείνα τα στελέχη της ΝΔ, που, ως αντιπολίτευση, προεκλογικά, φώναζαν και ζητούσαν να σταματήσουν οι επαφές των στρατιωτικών Ελλάδας - Τουρκίας για τα ΜΟΕ; Μούγκα!

Από που πάνε για Αλεξανδρούπολη;

Τέλος, ως συνήθως, δεν έλειψαν οι "χαριτωμενιές" στη συνέντευξη εκ μέρους του Ν.Δένδια. Όταν ερωτήθη για την αυξημένη αμερικανική παρουσία και ειδικότερα αν "θέλουμε τους Αμερικανούς στην Αλεξανδρούπολη επειδή είναι οι Τούρκοι δίπλα", απάντησε: "Τώρα, εγώ μπορεί να μην ξέρω τόσο καλά γεωγραφία και να μην ξέρω ποιος είναι δίπλα, αλλά θεωρώ ότι η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη θα ήταν χρήσιμη. Έτσι θεωρώ".

Είναι το ίδιο ύφος, με το οποίο αναφερόταν προ μηνών στην τουρκική περικύκλωση της Κύπρου από πλωτά γεωτρύπανα, ερευνητικά σκάφη και πολεμικά πλοία, οπότε χαριτολογώντας (!) απαντούσε: "Την έχουμε αφήσει (σ.σ. την Τουρκία); Αυτό που έχει συμβεί είναι να χαλάει η Τουρκία τα λεφτά του Τούρκου φορολογούμενου πολίτη, χωρίς κανένα λόγο. Αυτό έχει συμβεί. Μου λέτε τι έχει καταφέρει η Τουρκία με αυτή την πολιτική; Μου λέτε ένα πράγμα το οποίο έχει πετύχει; Δεν έχει πετύχει απολύτως τίποτε. Έχει πετάξει ένα σκασμό λεφτά, έχει χαλάσει την εικόνα της σε όλο τον πλανήτη, κινδυνεύει να σπάσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χάνει συνέχεια κονδύλια βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να κερδίσει τι; Να σκάβει στη λάσπη. 40 μίλια δυτικά από τις ακτές της Κύπρου. Και αυτό το ονομάζει κανείς πολιτική; Πρέπει και η Τουρκία να καταλάβει ότι έχουμε φτάσει στη σκακιέρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας, όχι στη σκακιέρα των κανονιοφόρων. Αυτό είναι το παλιό παιχνίδι, αποσύρθηκε τώρα. 100 χρόνια πριν έχει αποσυρθεί!"

Παρά ταύτα, πάντως, η πολιτική των κανονιοφόρων καλά κρατεί.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα