Αλλάζει πολιτική έναντι της Τουρκίας η Γερμανία- Νέα ένταση στις σχέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ένα σημαντικό "επαναπροσανατολισμό" της πολιτικής προς την Τουρκία, μετά τη σύλληψη ενός ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος έγινε ο τελευταίος γερμανός πολίτης που κρατείται κατηγορούμενος για εμπλοκή σε τρομοκρατική δραστηριότητα. "Χρειάζεται οι πολιτικές μας έναντι της Τουρκίας να προχωρήσουν προς μια νέα κατεύθυνση ...δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως κάναμε μέχρι

τώρα", δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. "Πρέπει να είμαστε σαφέστεροι από ό, τι μέχρι τώρα, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι στην Άγκυρα να κατανοήσουν ότι τέτοιες πολιτικές δεν είναι χωρίς συνέπειες".

Το Βερολίνο εξέδωσε νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για κινδύνους στην Τουρκία για τους Γερμανούς τουρίστες και ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία, αφού η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε αρκετές εταιρείες, όπως η Daimler και η BASF, για σχέσεις με τον πολιτικό εχθρό του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Γκάμπριελ είπε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι θα υπάρξουν συνομιλίες για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης στην Τουρκία και θα μιλήσει με άλλους ηγέτες της ΕΕ για την αναθεώρηση των προενταξιακών κονδυλίων που προσφέρονται στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια περαιτέρω επιδείνωση των ολοένα αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός σύμβουλος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιντνερ και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της χώρας Ιντίλ Εσέρ, αναμένουν δίκη στην Τουρκία, κατηγορούμενοι ότι βοήθησαν μια τρομοκρατική ομάδα. Ο ανταποκριτής στην Τουρκία της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτσέλ, κρατείται από τον Φεβρουάριο με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Η προφυλάκιση στην Τουρκία μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί τη σειρά των μέτρων που ανακοίνωσε ο Γκάμπριελ ως "απαραίτητη και αναπόφευκτη", δήλωσε ο εκπρόσωπός της σε ένα tweet.

Ανταποκρινόμενος στα μέτρα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες είχαν "καλές σχέσεις". "Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε δηλώσεις που αποσκοπούν στην αποσάθρωση του οικονομικού περιβάλλοντος με βάση τα πολιτικά κίνητρα, ελπίζουμε να υποχωρήσουν", ανέφερε ο Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Κάποια ηγετικά πολιτικά πρόσωπα στη Γερμανία κατηγορούν τον Ερντογάν ότι συγκεντρώνει "πολιτικούς ομήρους" σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τη Γερμανία να παραδώσει δύο υψηλόβαθμους Τούρκους στρατηγούς που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι και οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στη Φρανκφούρτη. "Ο Ντενίζ Γιουτσέλ και ο Πέτερ Στόιντνερ αντιμετωπίζονται ως πολιτικοί όμηροι", δήλωσε ο Τσεμ Οζντερίμ, του γερμανικού Πράσινου Κόμματος. "Η κυβέρνηση δεν πρέπει πλέον να διαπραγματεύεται". Ένας εκπρόσωπος από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη απέκλεισε την πιθανότητα μιας συμφωνίας ανταλλαγής.

Η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της αρνούμενη την πρόσβαση στο προξενείο σε γερμανούς πολίτες, προφυλακίζοντάς τους. Ακόμη και τα άτομα που ταξιδεύουν στην Τουρκία για σύντομες εκδρομές συνιστάται να το δηλώσουν στο προξενείο ή στην πρεσβεία πριν από το ταξίδι τους.

Η Τουρκία χαρακτήρισε το αίτημα της Γερμανίας για απελευθέρωση του ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Στόιντνερ ως απαράδεκτο και μια προσπάθεια παρέμβασης στο τουρκικό δικαστικό σώμα. Σε δήλωση που δημοσίευσε την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για την υπόθεση του Στόιντνερ, προσθέτοντας ότι "πρέπει να εμπιστευθεί το ανεξάρτητο τουρκικό δικαστικό σώμα". Το υπουργείο ανέφερε ότι οι δηλώσεις των εκπροσώπων της γερμανίδας καγκελαρίου και του υπουργείου Εξωτερικών αποτελούν "διπλωματική αγένεια" και ότι το δικαστικό σώμα δεν μπορεί να δέχεται διαταγές ή συμβουλές από κανέναν. Το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Γερμανία για ένα "διπλό πρότυπο" λέγοντας ότι φιλοξενεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εμποδίζει τη δίκη τους.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα