Αλλάζει η παγκόσμια στρατιωτική ισορροπία

Οι χώρες της Δύσης, πλήττονται από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να έχουν περικόψει σε σημαντικό βαθμό τις αμυντικές τους δαπάνες. Σύμφωνα όμως με τα λεγόμενα της αναλύτριας του Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) Carina Solmirano, κάποια άλλα κράτη σπεύδουν να καλύψουν το κενό που δημιουργείται.

DW: Γιατί, οι έξι ισχυρότερες στρατιωτικά χώρες μείωσαν τις αμυντικές τους δαπάνες το 2011;

Carina Solmirano:  Το έκαναν στα πλαίσια της μείωσης των ελλειμμάτων τους. Αυτό είναι πιο φανερό στις περιπτώσεις

της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Το 2011 ήταν η χρονιά που ένιωσαν στο πετσί τους τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τον πλανήτη. Έτσι, ένας τομέας στον οποίο αποφασίστηκαν περικοπές, ήταν αυτός των στρατιωτικών δαπανών.

Υπάρχει όμως και μια διαφορετική περίπτωση, αυτή της Βραζιλίας, που σημείωνε μια συνεχή ανάπτυξη επί δέκα ολόκληρα χρόνια. Τώρα, αποφάσισε να μειώσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, κυρίως για να επιβραδύνει την οικονομική της ανάπτυξη, και να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Από την άλλη, η Ινδία αυξάνει συνεχώς τις δαπάνες αυτές, και μάλιστα συνέχισε να το κάνει και μέσα στο 2011.

Μήπως οι χώρες της Δύσης θα χάσουν τελικά το στρατιωτικό τους πλεονέκτημα, ειδικά τώρα που η Ρωσία και η Κίνα αυξάνουν τους δικούς τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς;

Όχι απαραίτητα. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ηγούνται από πλευράς αμυντικών δαπανών, που αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών της υφηλίου! Για αυτό και δεν ανησυχούν. Όμως, βλέπουμε την Ρωσία να υπερκεράζει την Αγγλία και την Γαλλία και σήμερα να αποτελεί την τρίτη χώρα στον κόσμο από πλευράς αμυντικών δαπανών, με την δεύτερη να είναι η Κίνα.

Έτσι, το μέλλον θέλει την Ευρώπη να μειώνει την στρατιωτική της ισχύ, κάτι που θα πρέπει να αναλυθεί, εφόσον επίκειται κάποια γεωπολιτική μεταβολή. Δεν νομίζω να χαθεί η στρατιωτική επιρροή, απλά η Κίνα και η Ρωσία έχουν βάλει στόχο να γίνουν υπερδυνάμεις και η Ευρώπη αναγκαστικά θα χάσει την υπεροχή της στον στρατιωτικό τομέα.

Οι ΗΠΑ είναι ακόμη στο Νο1, με την Κίνα Νο2, και την Ρωσία Νο3. Μήπως αυτό σηματοδοτεί αλλαγές στην μέχρι τώρα ισορροπία;

Η ισορροπία αλλάζει σίγουρα, αλλά η Αμερική και η Κίνα είναι εδώ και πολλά χρόνια οι πρώτες χώρες σε στρατιωτικές δαπάνες. Μόνο η Ρωσία αρχίζει το τελευταίο διάστημα και ανακατώνει τα πράγματα. Σήμερα είναι στην τρίτη  θέση.

Τα ευρωπαϊκά κράτη αντιμετωπίζουν κρίση, και για αυτό προκειμένου να περιορίσουν τα ελλείμματά τους, περιορίζουν δραστικά και τις στρατιωτικές δαπάνες. Υπάρχει όντως μια μεταβολή στην ισορροπία, αλλά αυτή έχει ξεκινήσει πριν από το 2011. Η Κίνα και η Ρωσία αναπτύσσονται οικονομικά και στρατιωτικά, εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε τι προσβλέπουν οι δυο αυτές χώρες, αυξάνοντας τους στρατιωτικούς τους προϋπολογισμούς; Θέλουν απλά να εκσυγχρονίσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους;

Στην περίπτωση της Ρωσίας, έχει ανακοινωθεί μια σταθερή αύξηση των δαπανών αυτών,

Keywords
Τυχαία Θέματα