Αλλαγή φρουράς στην Κίνα

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Ζιντάο, δήλωσε κατά την  εναρκτήρια ομιλία του στο 18ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ότι η διαφθορά στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά, ανεξάρτητα από το πόσο παλιό ή ισχυρό είναι ένα άτομο στην εξουσία. Ο Ζιντάο έχει ήδη διαγράψει από το κόμμα τον Μπο Σιλάι, πρώην υπουργό Εμπορίου, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Λίγο πριν παραχωρήσει την ηγεσία του κόμματος, η οποία θα αλλάξει για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία,

καλωσόρισε τον αντιπρόεδρο Σι Τζιν Πινγκ ως τον διάδοχό του.

Περισσότερα από 2.000 απεσταλμένοι συγκεντρώθηκαν στο Μεγάλο Τοίχος του Πεκίνου για την έναρξη της συνεδρίασης που θα διαρκέσει μια εβδομάδα και πραγματοποιείται με φόντο την αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή, τη δημόσια οργή για τις υποθέσεις χρηματισμού και ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. «Εάν αποτύχουμε να χειριστούμε το ζήτημα της διαφθοράς θα είναι μοιραίο για το κόμμα και θα προκαλούσε ακόμη και τη διάλυσή του ή την κατάρρευση του κράτους» προειδοποίησε ο Χου. «Η μεταρρύθμιση της πολιτικής δομής είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής μεταρρύθμισης της Κίνας. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε την μεταρρύθμιση της πολιτικής δομής ώστε να επεκτείνουμε τη λαϊκή δημοκρατία, να την κάνουμε πληρέστερη στην εφαρμογή και πιο ηχηρή στην πράξη».

Λίγες εβδομάδες μετά τις αντι-ιαπωνικές ταραχές στους δρόμους του Πεκίνου εξαιτίας των αμφισβητούμενων νήσων Σενκάκου (κατά τους Ιάπωνες) ή Ντιαογού (κατά τους Κινέζους), ο Χου δήλωσε επίσης ότι η Κίνα θα πρέπει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις, να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη ναυσιπλοΐα και να είναι προετοιμασμένη για «τοπικό πόλεμο» στην εποχή της πληροφορίας.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου πάντως, την Πέμπτη, τα μέτρα ασφαλείας στο Σινικό Τοίχος και στην πλατεία Τιανανμέν ήταν ιδιαίτερα αυξημένα.

http://www.guardian.co.uk/world/2012/nov/08/hu-jintao-china-communist-congress

Keywords
Τυχαία Θέματα