Ακρίβεια: Η Ελλάδα αναστενάζει και η κυβέρνηση συνεχίζει να «πετάει τον αετό»

Στο περιθώριο του νέου «ρεκόρ» 25ετίας που κατέγραψε ο πληθωρισμός σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Φεβρουάριο (αύξηση 7,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του '21) τα μηνύματα που εκπέμπονται από την αγορά τις τελευταίες ημέρες, παραπέμπουν σε μια άκρως εφιαλτική συνέχεια για την πλειονότητα της κοινωνίας. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, οι αυξήσεις στα καύσιμα έκαναν την «κούρσα» την οποία επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούσαν, πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ότι θα έκαναν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Το γεγονός αυτό ακύρωσε ακόμη και τα δυσμενέστερα σενάρια που

ήταν στο τραπέζι των περισσότερων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα η ανησυχία για όσα ακολουθούν να «χτυπάει κόκκινο», την ώρα που η κυβέρνηση μένει σε διαπιστώσεις, μοιάζοντας ακόμη να «πετάει τον αετό».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων, στις 28 Φεβρουαρίου κυμαινόταν στα 1,87 ευρώ το λίτρο. Εκείνες τις ημέρες επαγγελματίες και θεσμικοί εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούσαν ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έφτανε στα 2 ευρώ το λίτρο.

Όμως, η πραγματικότητα διέψευσε ακόμη και τα χειρότερα σενάρια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε περαιτέρω τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες από τους προηγούμενους μήνες ήδη είχαν πάρει «φωτιά», λόγω του ενεργειακού. Μέσα σε 10 ημέρες, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν στο επίπεδο που οι επαγγελματίες θεωρούσαν ότι θα αναπροσαρμόζονταν μέσα σε 30 ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, κυμάνθηκε στα 2,138 ευρώ το λίτρο, δηλαδή αυξήθηκε περίπου κατά 14,3%. Τον Φεβρουάριο, σημειωτέον, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 23,2%. Ο -έτσι κι αλλιώς, ξέφρενος από πριν- ρυθμός αύξησης του τελικού κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές, από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία έως και διπλασιάστηκε, με τον κίνδυνο πλήρους εκτροχιασμού τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να είναι ορατός.

Άμεσα εκρηκτικές θα είναι και οι ανατιμήσεις που θα πραγματοποιηθούν, με ακόμη πιο αλματώδη ρυθμό, στα τρόφιμα και στα βασικά καταναλωτικά αγορά, τα οποία ήδη είναι περιορισμένα στα πλέον στοιχειώδη για την πλειονότητα των νοικοκυριών (βλ. «θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι κ. Μητσοτάκη;»).

Κανονικά θα έπρεπε «χθες» να είχε υπάρξει σχέδιο στήριξης και διάσωσης της ελληνικής κοινωνίας από όσα ήρθαν και όσα ακόμη φαίνεται να έρχονται. Όμως, η κυβέρνηση μοιάζει ακόμη να «πετάει τον αετό» μένοντας σε διαπιστώσεις, σε ρόλο παρατηρητή, χωρίς να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους παραγωγικούς φορείς και καθημερινά να διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο επιβίωσης της Οικονομίας και της κοινωνίας, βάσει δεδομένων που φαίνεται να αλλάζουν ανά δωδεκάωρο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακρίβεια, Ελλάδα,akriveia, ellada