Άι σιχτίρ πια χερ Σόιμπλε και φράου Μέρκελ

10:59 2/6/2014 - Πηγή: Antinews

Δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα έλαβαν το μήνυμα των εκλογών, όμως, σίγουρα στο Βερολίνο δεν έφτασε ποτέ. Οι πολιτικές της Μέρκελ και του Σόιμπλε ήταν αυτές που οδήγησαν σε εξαθλίωση τον ελληνικό λαό με τη συνεχή απειλή της εξόδου από το ευρώ. Κι ενώ η Ελλάδα έκανε ότι ήταν δυνατόν για να μη συμβεί το ατύχημα, κι ενώ περιμένουμε μια καλύτερη

αντιμετώπιση από τους δανειστές, η γερμανική πολιτική συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.

Αναρωτιέται κανείς αν ο Σόιμπλε έχει γίνει ο καλύτερος χορηγός της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν η παρέα του Βερολίνου θέλει να εξωθήσει την Ελλάδα σε ευθεία σύγκρουση με τους δανειστές με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η νέα παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ και των λαϊκιστών. Προφανώς ο Σόιμπλε είναι μεταξύ άλλων κουφός και τυφλός και δεν κατάλαβε τι ψήφισαν οι Έλληνες αλλά και όλη η Ευρώπη. Αλλιώς πώς να εξηγήσει κανείς τις δηλώσεις που έκανε στο περιοδικό Focus και οι οποίες θα δημοσιευτούν τη Δευτέρα. Είπε λοιπόν ο εν λόγω «χορηγός» της διάλυσης της χώρας.

«Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση. Αλλά αυτό δεν βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Σόιμπλε. Άφησε ακόμη, ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα πρόσθετη βοήθεια ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι το πιθανό νέο «πακέτο» θα είναι περιορισμένο και δεν θα ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Στα τέλη του 2012 ψηφίσαμε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε ήταν σαφές ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια και ότι η Ελλάδα και μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές. Το χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Τρόικα, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο» σημειώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνεχίζει «Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ».

Με απλά λόγια ο Σόιμπλε επαναφέρει στο τραπέζι την απειλή εξόδου από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν κάνει η Ελλάδα τις «μεταρρυθμίσεις». Αλλά τι εννοεί μεταρρυθμίσεις; Πρόσθετα μέτρα; Περικοπές; Νέες απολύσεις; Ανακοπή της αναπτυξιακής προσπάθειας που πάει να γίνει;

Κι εν πάση περιπτώσει τα λόγια του Σόιμπλε δεν είναι στην ουσία το κλειδί για να ανοίξουν οι πρόωρες εκλογές; Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους έχει πει ότι δεν πρόκειται να πάρει άλλα μέτρα λιτότητας. Άλλωστε σε μια Βουλή η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κανένα μέτρο δεν πρόκειται να περάσει. Η κυβέρνηση θα πέσει την ίδια ώρα. Και αυτό το ξέρουν οι Γερμανοί. Επομένως προς τι η επαναφορά της πίεσης για νέα μέτρα; Είναι τόσο ηλίθιοι να ανοίγουν θέματα όπως το grexit;

Φανερά ενοχλημένη η κυβέρνηση από την εξέλιξη αυτή απάντησε μέσω του υπουργείου Οικονομικών. «Το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχει περάσει μέσα από τις αιματηρές οικονομίες και θυσίες του ελληνικού λαού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ διευκρινίζεται πως «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», ήταν η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών.

Και απαντώντας στον Σόιμπλε, το υπουργείο Οικονομικών επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «βλέπει παντού φαντάσματα και αντικοινωνικά μέτρα».

«Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια έξαρση νέου λαϊκισμού, βλέπει παντού φαντάσματα, εμείς εργαζόμαστε συστηματικά για την ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, δηλαδή που αυξάνουν το εθνικό προϊόν, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν τις τιμές καταναλωτή, διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές χωρίς ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ ή του Σόιμπλε είναι λανθασμένες. Άλλωστε και πέρυσι το Νοέμβριο μιλούσαν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα και ζητούσαν επιπλέον μέτρα 3 δις ευρώ. Το πλεόνασμα ξεπέρασε το 1,5 δις ευρώ και μέτρα επιπλέον δεν ελήφθησαν το 2013, ούτε και το 2014 μέχρι σήμερα.

Ανεξαρτήτως, όμως, των λαθών, εσκεμμένων ή όχι το μήνυμα που πρέπει να στείλει η κυβέρνηση είναι ένα. Ούτε ένα μέτρο δεν πρόκειται να ληφθεί επιπλέον, μέτρο που θα οδηγούσε σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό. Την ώρα που συζητάμε για μειώσεις στους φόρους, κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, μείωση των αντικειμενικών αξιών , ελαφρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους, οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για μέτρα λιτότητας πρέπει να πέσει στον κάλαθο των αχρήστων.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα το οποίο σίγουρα θα μεταφέρει στο Βερολίνο και τον Σόιμπλε ο Στουρνάρας σε 10 ημέρες. Είτε θα υποκύψει στις νέες πιέσεις των δανειστών και θα παραδώσει την εξουσία στον Τσίπρα ο οποίος θα έρθει ως «μεγάλος σωτήρας» είτε θα πει το μεγάλο «όχι» και θα απαιτήσει τον τερματισμό των πιέσεων.

Ωστόσο, ίσως τελικά δεν είναι καν δίλημμα αυτό για τον Σαμαρά. Ο δρόμος είναι ένας και είναι αυτός της άμεσης αντίστασης χωρίς άλλες υποχωρήσεις. Ο κόσμος είναι στα κάγκελα, ο πρωθυπουργός το ξέρει, επομένως, δεν μένει άλλη λύση από το να διατρανώσει στον κάθε Σόιμπλε «αι σιχτίρ πια χερ Σόιμπλε και μαντάμ Μέρκελ».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
σόιμπλε, μερκελ, σιχτιρ, σόιμπλε, χρυση αυγη, εν λόγω, εκτακτη εισφορα, ελλαδα, συριζα, νέα, focus, χρεος, τροικα, ΔΝΤ, ΕΚΤ, εκλογες, βουλη, δις, δίλημμα, στουρναρας, τσιπρας, σαμαρας, λύση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, απολυσεις στο δημοσιο, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κομματα, αποτελεσματα, βερολινο, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, ψωμι, ωρα, απλα, ατυχημα, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερο, δευτερο προγραμμα, δευτερα, δηλωσεις, δίλημμα, δις, δρομος, ευρω, ειπε, εν λόγω, εξελιξη, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ηλιθιοι, θεσεις εργασιας, καγκελα, κυβερνηση, λύση, λογια, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, ουσια, οφελος, σιγουρα, συζητηση, τυφλος, φαντασματα, αγορες, ευθεια, ενωση, εθνικο, focus, χωρα, υπουργειο, μπροστα, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα