Αι Ειδοί του Μαρτίου και του … ΠΑΣΟΚ

Η Ιστορία συνήθως αρέσκεται στον παραλληλισμό γεγονότων της πορείας μεγάλων ανδρών: ένας πεθαίνει, ένας άλλος μεγαλύτερος γεννιέται!!

Αι Ειδοί, στο ρωμαϊκό ημερολόγιο δήλωναν την 15η του μηνός Μαρτίου, του Μαΐου, του Ιουλίου, του Οκτωβρίου και την 13η μέρα των άλλων μηνών. Πέρασαν στα ελληνικά από τον Πλούταρχο και άλλους αρχαίους συγγραφείς που έγραψαν για τη Ρώμη. Ειδικά αι Ειδοί του Μαρτίου

(Idus Martii) ήταν αργία αφιερωμένη στο Θεό Άρη και γιορταζόταν με στρατιωτική παρέλαση.

Αι Ειδοί ταυτίστηκαν με τον μήνα Μάρτιο γιατί σαν σήμερα στις 15 Μαρτίου του έτους 44π.Χ. , 1968 χρόνια πριν δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας από τους Μάρκο Βρούτο και Γάιο Κάσσιο στο Πεδίο του Άρεως, μέσα στο Βουλευτήριο και πλάι στον ανδριάντα του Πομπήιου.

Ένας προφήτης είχε προειδοποιήσει τον Ιούλιο Καίσαρα «να φοβάται τις ειδούς του Μαρτίου». Την ίδια ημέρα, στις 15 Μαρτίου, ο Αρτεμίδωρος είχε προσπαθήσει να τον προειδοποιήσει με ένα σημείωμα για το σχέδιο δολοφονίας του από τους Βρούτο και Κάσσιο. Ο Καίσαρας στο απόγειο της δόξας του δεν άκουσε κανένα.

Λέγεται μάλιστα ότι την ίδια μέρα ο Καίσαρας, πορευόμενος προς τη Σύγκλητο, συνάντησε κατά τύχη το μάντη, και προσπερνώντας τον με υπεροψία και ειρωνεία του είπε: «Έφθασαν οι ειδοί»! «Ναι άλλα δεν πέρασαν» του απάντησε ο μάντης.

«Μόλις κλείσει ο κύκλος των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, έχω την υποχρέωση να οδηγήσω το κόμμα στις εκλογές με τις καλύτερες προϋποθέσεις» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος σε συνεντεύξη του.

«Νομίζω δε, ότι η παρουσία μου στο Υπουργείο Οικονομικών, τα έφερε η τύχη έτσι και κυρίως τα έφερε η επιθυμία του ελληνικού λαού να επωμιστεί θυσίες, ή η ανοχή του, ή η συμπαράστασή του, η αγωνία του, έτσι ώστε να κλείσει ο κύκλος αυτός με ένα πολύ σημαντικό γεγονός, με την αλλαγή των όρων του δημοσίου χρέους, με την ελάφρυνση των νέων γενιών από ένα τεράστιο βάρος» πρόσθεσε, «αναλαμβάνοντας τις δάφνες» της επιτυχίας ενός αμφιλεγόμενου τροπαίου!

Η Κυριακή θα είναι μια γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής, ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στην εν εξελίξει συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος.

Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τις εκλογικές διαδικασίες της Κυριακής ως “ευκαιρία έναρξης της πορείας μας στον λαό, ενόψει των εθνικών εκλογών.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να επικοινωνήσει με όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που βιώνουν την κρίση, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφέρει ότι ήταν πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ που προκάλεσε την κρίση!

Το Κίνημα πρέπει να ξαναγίνει αξιόπιστο, αξιοκρατικό και άξιο του ρόλου του, είπε. Πρέπει να ενώνει την Κεντροαριστερά! Στόχος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είναι “η νίκη, η πρωτιά”, ώστε το Κίνημα να έχει καθοριστικό λόγο στις πολιτικές εξελίξεις.

Και να κάνει ακόμη μεγαλύτερο κακό, συμπληρώνω εγώ, ο Αρτεμίδωρος ο Δαλδιανός, ο ονειροκρίτης!

Πολύ γρήγορα σε περίπου τρεις εβδομάδες προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

«Έφθασαν οι ειδοί του ΠΑΣΟΚ»!

Keywords
Τυχαία Θέματα