Αγνοούνται δύο άνθρωποι στη Δ. Αττική - Στους 20 οι νεκροί

Ούτε καν το βοήθημα των 600 ευρώ για τις πρώτες τους ανάγκες δεν έχουν λάβει ακόμη οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής και παραμένουν για έκτη ημέρα κάτω από τις λάσπες.

Οι δοκιμασίες για τους πλημμυροπαθείς συνεχίζονται την ώρα που θρηνούν 20 νεκρούς, ενώ ακόμη υπάρχουν δύο αγνοούμενοι. Οι πληγέντες από την πρωτοφανή θεομηνία της περασμένης Τετάρτης υπολογίζονται με γρήγορες εκτιμήσεις τουλάχιστον σε 2.000.

Ηδη περίπου 1.000 κτίρια σε Μάνδρα και Μέγαρα έχουν υποστεί ζημιές και χρήζουν αποζημίωσης, όπως καταγράφεται στις πρώτες αυτοψίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Σύμφωνα

με τον "Ελεύθερο Τύπο" το βοήθημα καθυστερεί, αφού οι πλημμυροπαθείς έχασαν μαζί με τα υπάρχοντά τους και τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Σύμφωνα με τη δήμαρχο Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής είναι μικρό και ανεπαρκές να εξυπηρετήσει όλο αυτό τον όγκο ανθρώπων. "Δεν έχει καν… Ιντερνετ", όπως λέει. Η ίδια ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να γίνουν στο δήμο.

"Ηδη σκέφτηκα να έρθει ένας φωτογράφος στο δήμο, να τραβά τις φωτογραφίες τους και περιμένω από την Αστυνομία να δούμε πώς θα γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία να βγουν οι νέες ταυτότητες", αναφέρει στην εφημερίδα. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει λάβει αυτό το έκτακτο επίδομα που δίνει ο δήμος, παρόλο που είναι γνωστό από τη δεύτερη ήδη ημέρα της καταστροφής. Σύμφωνα με την κ. Κριεκούκη, θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο ημέρες να βγουν οι ταυτότητες.

Έκκληση για βοήθεια

Η ίδια σε δηλώσεις της απηύθυνε έκκληση για επιπλέον συνδρομή σε γιατρούς και αστυνομικούς στην περιοχή. "Να στείλει το υπουργείο Υγείας γιατρούς σε δημοτικό χώρο για να εξετάζουν τα περιστατικά υγείας. Δεν αρκεί να δίνουμε εμείς τα φάρμακα σε χρόνια πάσχοντες. Εχουμε λοιμώξεις του αναπνευστικού και στα μάτια από τα νερά και τις λάσπες", ανέφερε. Επιπλέον, η δήμαρχος Μάνδρας ζήτησε να μεταβούν στην πληγείσα περιοχή και υπάλληλοι του ΕΦΚΑ ώστε να βγάλουν ξανά οι ασφαλισμένοι τα βιβλιάρια ασθενείας. "Και ζήτησα από τράπεζες να στείλουν υπαλλήλους για να βγουν ξανά οι κάρτες αναλήψεων και τα βιβλιάρια. Σε λίγες ημέρες θα μπει η πενιχρή τους σύνταξη και δεν θα μπορούν να πάρουν χρήματα", τόνισε.

Στους 20 οι νεκροί

Ακόμη ένας νεκρός εντοπίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή της Μάνδρας, ανεβάζοντας τον μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό των θυμάτων σε 20. Πρόκειται για έναν 82χρονο, που ήταν στη λίστα των αγνοουμένων και εντοπίστηκε μέσα στις λάσπες κάτω από ένα βυτιοφόρο, από άνδρες της ΕΜΑΚ.

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν ακόμα δύο αγνοούμενους.

Με την κακοκαιρία να επιμένει και το πένθος να έχει τσακίσει το ηθικό τους οι κάτοικοι της δυτικής Αττικής προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να περισώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους.


Στις 1.154 οι αυτοψίες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο

Στις 1154 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου, από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια (120 μηχανικοί) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

-Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 544 αυτοψίες συνολικά. Τα 428 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 319 κατοικίες, 62 επαγγελματικοί χώροι, 1 δημόσιο κτίριο και 46 αποθήκες – υπόγεια.

-Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 226 συνολικά αυτοψίες. Τα 216 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 122 κατοικίες, 50 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 42 αποθήκες – υπόγεια.

Τζανακόπουλος: Έκτακτα μέτρα για πλημμυροπαθείς

Σειρά μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πληγέντες στη δυτική Αττική, ενώ στη Βουλή κατατίθεται η σχετική τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Επικράτειας, θα διατεθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 5.000 ευρώ για κάθε πληγέν νοικοκυριό και 8.000 ευρώ για κάθε πληγείσα από τις πλημμύρες επιχείρηση. Τα ποσά αυτά θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Τα μέτρα

1. Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις που ήδη προβλέπονται στον νόμο για την επιδιόρθωση των κτιρίων είναι:

1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας,
500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου,
300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης,
60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας,
40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και
20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Η αποζημίωση μέχρι 150 τ.μ., αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο. Τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται, επίσης, από άτοκο δάνειο.
Επίσης, ο νόμος ήδη προβλέπει ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού.

2. Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή στη Δυτική Αττική και στη Σύμη, με τη δέσμευση πως αντίστοιχα μέτρα θα λαμβάνονται και σε κάθε άλλη περιοχή στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα:

1. Θα υπάρξει κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών, με τα των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
2. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
3. Οι παραπάνω εισφορές θα εξοφλούνται σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Έκτακτες αποζημιώσεις

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:

Όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 8.000 ευρώ.

Η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του Δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.

Πέραν αυτών, πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η τάχιστη αποκατάσταση των δύο τμημάτων των εθνικών οδών της Δυτικής Αττικής που έχουν υποστεί ζημιές, αλλά και του λιμανιού της Νέας Περάμου, προκειμένου να ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση.

Ο κ. Τζανακόπουλος, τέλος, επεσήμανε πως "ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων από τις πλημμύρες. Τα σχετικά μέτρα θα ανακοινωθούν στις οικογένειες εντός των επόμενων ημερών".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα