Αυξάνονται οι διώξεις χριστιανών σε όλο τον κόσμο

Τη λίστα με τις χώρες που διώκουν τους Χριστιανούς περισσότερο παρουσίασε η οργάνωση Open Doors, με τη Βόρεια Κορέα να είναι στην κορυφή για 16η συνεχόμενη χρονιά. Η δίωξη των χριστιανών στην Ινδία -τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά το παρελθόν έτος, επίσης, κατατάσσοντας τη χώρα στο Νο 15 του καταλόγου, από την 31η που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Στο Ιράκ και τη Συρία οι διώξεις μειώθηκαν, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή τόσοι πολλοί

Χριστιανοί έχουν φύγει εξαιτίας του Ισλαμικού Κράτους. Ο χριστιανικός πληθυσμός του Χαλεπίου έχει μειωθεί από 400.000 πριν από το συριακό εμφύλιο πόλεμο σε λιγότερους από 60.000 σήμερα, εκτιμά η Open Doors.

Τις χώρες της Μέσης Ανατολής ξεπερνούν η Σομαλία, το Πακιστάν και το Σουδάν. Το Αφγανιστάν είναι τρίτο στη λίστα, ενώ τα επίπεδα της δίωξης αυξήθηκαν πιο γρήγορα στην Υεμένη. Η Ινδία παρουσίασε μια κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των χριστιανικών μειονοτήτων της το 2016, συνήθως με επικεφαλής ινδουιστές εθνικιστές που ενεργούν σε μεγάλο βαθμό μένοντας ατιμώρητοι. Σχεδόν το 2% του πληθυσμού της χώρας είναι Χριστιανοί και σχεδόν το 80% των Ινδών είναι ινδουιστές.

Υπήρξε επίσης μια αύξηση των χριστιανικών διώξεων σε ολόκληρη την περιοχή "που καθοδηγείται από τον ακραίο θρησκευτικό εθνικισμό, ο οποίος γίνεται συχνά σιωπηρά ανεκτός - και μερικές φορές ενθαρρύνεται ενεργά - από τις τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις", σχολιάζει η Λίζα Πιρς της Open Doors. Η οργάνωση εκτιμά ότι μια εκκλησία πυρπολήθηκε ή ένας κληρικός έπεσε θύμα ξυλοδαρμού κατά μέσο όρο 10 φορές την εβδομάδα στην Ινδία, κατά το έτος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016, αριθμός τριπλάσιος από το προηγούμενο έτος.

"Υπάρχει μια σαφής τάση της αύξησης της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας σε όλη την ινδική υπο-ήπειρο, η οποία επηρεάζει πολλά εκατομμύρια Χριστιανούς" δήλωσε η Πιρς.

"Οι θρησκευτικοί εθνικιστές προσπαθούν να αλλάξουν βίαια τους ανθρώπους στην κυρίαρχη πίστη του έθνους τους και συχνά στρέφονται στη βία κατά της κοινότητας όταν οι διακρίσεις και η μη-βίαιη καταπίεση δεν καταφέρνουν να επιβάλλουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις σε μειονότητες χριστιανών. Αυτοί οι Χριστιανοί είναι συχνά από τις χαμηλότερες κάστες, όπως οι Ντάλιτ στην Ινδία που αντιμετωπίζουν τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Είναι ένας εύκολος στόχος για τους ακραίους εθνικιστές".

Αλλού, η Open Doors σημειώνει ότι οι καταστροφές σπιτιών, εκκλησιών και χωριών είναι όλο και πιο κοινό χαρακτηριστικό των διώξεων από εξτρεμιστές που θέλουν να εξαλείψουν τους χριστιανούς σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Τα φαινόμενα παρατηρούνται συχνά στην η Νιγηρία, τη Συρία και το Ιράκ, όπου σπίτια λεηλατούνται, εκκλησίες καταστρέφονται και πηγές νερού σε χωριά δηλητηριάζονται ώστε να είναι αδύνατη η επιστροφή των κατοίκων. Στα 25 χρόνια που η Open Doors καταρτίζει την ετήσια λίστα της, μόνο τρεις χώρες βρίσκονται μονίμως στην κορυφή της λίστας. Η Βόρεια Κορέα έχει βρεθεί στη θέση 16 φορές, η Σαουδική Αραβία επτά φορές και η Σομαλία δύο.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα