Αυτή θα είναι η νέα καθημερινότητα στην "κόκκινη" Αττική - Όλα τα σενάρια

13:13 5/2/2021 - Πηγή: Antinews

Ο κύβος ερρίφθη. Με την προσοχή να εστιάζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο πρέπει να "θωρακιστεί", προκειμένου να αντιμετωπίσει το διαφαινόμενο τρίτο κύμα πανδημίας, επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται σήμερα στην κυβέρνηση το κράμα των μέτρων για την αναχαίτιση του κορονοϊού στην κοινότητα και, κυρίως, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, που…βάφονται στο κόκκινο.

Τι θα κρίνει
νέο lockdown

Το Μέγαρο Μαξίμου θα λάβει στα…χέρια του το μεσημέρι τις παρεμβάσεις που προτείνουν οι ειδικοί, την ώρα που μεγάλη μερίδα τους φαίνεται να ισχυρίζεται πως ένα "σκληρό" lockdown λίγων εβδομάδων για τις "κόκκινες" περιοχές θα έθετε ισχυρά αναχώματα στο κύμα των μολύνσεων. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να απομακρύνεται (προς το παρόν τουλάχιστον) από τον ορίζοντα, με τα βλέμματα να στρέφονται πέραν της υιοθέτησης του επόμενου μείγματος των περιορισμών, στην αυστηρή τήρηση των μέτρων, τα οποία βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και εβδομάδες.

"Το στοιχείο που θα κρίνει, εάν παρθούν νέα μέτρα, είναι ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε. Το σημαντικό για εμάς είναι να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε έγκαιρα στα δεδομένα", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Χρήστου Ταραντίλη. Όλα αυτά, σε ένα πλαίσιο που προκαλεί διάχυτο προβληματισμό, καθώς για τρεις συνεχόμενες ημέρες αυτήν την εβδομάδα η επιδημία έχει ξεπεράσει τα 1.000 κρούσματα, με αποκορύφωμα την περασμένη Τρίτη, όταν και οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 1.200. Με αυτά τα δεδομένα, το Rt στο 1,1 στην Αττική και τις νέες εισαγωγές διαρκώς να…τραβάνε την ανηφόρα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό είναι το κατάλληλο momentum για τη λήψη πιο αυστηρών παρεμβάσεων και όχι για κινήσεις μερικής αποτελεσματικότητας, που δε θα ορθώσουν ισχυρά τείχη στο τρίτο κύμα, το οποίο ήδη ταλανίζει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα μέτρα που προκρίνονται

Στο δια ταύτα, αμέσως μετά την…άφιξη των εισηγήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του θα είναι αυτοί που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα, που θα ανακοινώσει στις έξι το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ήδη, από χθες το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης έχει ενημερωθεί για όλα τα δεδομένα, που έχουν προκύψει τα κρίσιμα τελευταία εικοσιτετράωρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

-Θα υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αττική, η οποία θα λειτουργεί με δύο ταχύτητες. Το Σάββατο και την Κυριακή (αρχής γενομένης από αύριο) ο περιορισμός στις μετακινήσεις θα ξεκινά από τις έξι το απόγευμα και θα διαρκεί μέχρι τις πέντε τα ξημερώματα. Από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει στο γνωστό μέχρι σήμερα μοτίβο. Από την ενάτη βραδινή μέχρι την πέμπτη πρωινή. Το μεγαλύτερο χρονικό εύρος του περιορισμού των μετακινήσεων, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θεωρείται πιο εύκολο να ελεγχθεί ως προς την εφαρμογή του, καθώς οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές, ενώ δεν αναμένεται να προκαλέσει συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Αυτή που δε φαίνεται να αλλάζει είναι η οπτική της κυβέρνησης για τη λειτουργία των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Βαθύ "θέλω" του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, με όλα τα δεδομένα να δείχνουν ότι αυτή θα είναι και η στρατηγική που θα επικρατήσει.

-Εξετάζεται η αναστολή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα της μεθόδου click inside για τα εμπορικά καταστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική θα επανέλθει στην οριζόντια εφαρμογή του click away (δηλαδή και για την ένδυση και για την υπόδηση) καθώς στόχος είναι να υπάρξει το μικρότερο δυνατό κόστος στην πραγματική οικονομία, η οποία εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα.

-Όσον αφορά στο σενάριο της η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, αυτό δε φαίνεται να προκρίνεται, από τη στιγμή που ορθώνονται μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες σχετίζονται με την εφαρμογή του μέτρου.

Ειδικά για την οικονομία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίζει να στηρίζει εργαζομένους και επιχειρήσεις μέχρι τη λήξη της υγειονομικής κρίσης. "Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι για τον επιχειρηματία, η επιχείρησή του είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Πράγματι, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βλέπει αυτό τον ζωντανό οργανισμό κλειστό λόγω της πανδημίας. Ακριβώς για αυτόν το λόγο στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα το 2020 με 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι περίπου το 15% του Α.Ε.Π. της χώρας. Είναι από τα υψηλότερα ποσοστά μέτρων στήριξης σε σχέση με το Α.Ε.Π., που έχουν δοθεί στην Ευρώπη. Θα σταματήσουμε εδώ; Όχι, δε θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε. Ήδη, έχει προϋπολογιστεί ένα ποσό 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2021. Και είμαστε αποφασισμένοι, δεδομένης και της δημοσιονομικής κατάστασης, να στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο τους κλάδους επιχειρηματικότητας, μέχρι να φύγει η δυσάρεστη κατάσταση, που βιώνουμε όλοι, αυτή της πανδημίας", τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα