Αυστρία: Δικαστήριο αποφάσισε την επανάληψη των προεδρικών εκλογών

15:37 1/7/2016 - Πηγή: Antinews

Μία νέα κρίση απειλεί την Ευρώπη ξανά, καθώς δικαστήριο της Αυστρίας διέταξε την επανάληψη των προεδρικών εκλογών της χώρας. Το συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι εκλογές, στις οποίες ο ακροδεξιός υποψήφιος ηττήθηκε με πολύ μικρή διαφορά, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και πάλι, λόγω των παρατυπιών στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Η απόφαση σημαίνει

ότι η ακροδεξιά μπορεί να κερδίσει τελικά την προεδρία ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά. Ο Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO), έχασε τις εκλογές το Μάιο με μόλις 31.000 ψήφους διαφορά. Νικητής αναδείχθηκε ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ένας ήπιων τόνων πρώην καθηγητής Οικονομίας που εγκρίθηκε από το Κόμμα των Πρασίνων.

Οι υποστηρικτές του Χόφερ ελπίζουν ότι απόφαση της Παρασκευής θα τον οδηγήσει τελικά στην προεδρία. Η απόφαση θα προκαλέσει επιπλέον αναταραχή στην ΕΕ που ήδη προσπαθεί να "χωνέψει" το Brexit. Ο Χόφερ έκανε εκστρατεία ανοιχτά κατά των μεταναστών, ενώ έκανε γνωστό σε όλους ότι κυκλοφορεί με ένα πιστόλι Glock. Ενώ το κόμμα του δεν θέλει η Αυστρία να βγει από την ΕΕ, ζητά ριζική μεταρρύθμιση του μπλοκ και απείλησε να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα για "Auxit" αν δεν εισακουστεί. Το FPO θέλει οι εξουσίες να επιστρέψουν στα εθνικά κοινοβούλια και η ΕΕ να πάψει να ελέγχει τη μεταναστευτική πολιτική - με άλλα λόγια, το πιο ισχυρό ακροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη έχει πολλά κοινά με τους υπερασπιστές της αποχώρησης της Βρετανίας.

Η αυστριακή Προεδρία είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική και δεν θα δώσει στο FPÖ την εξουσία να επιβάλει τις πολιτικές του. Αλλά το κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις πριν από τις γενικές εκλογές του 2018, και ο Χόφερ έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει τις πλήρεις εξουσίες της προεδρίας αν εκλεγεί - συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να απορρίψει την κυβέρνηση και να ζητήσει εκλογές.

Ο Χόφερ αρχικά κάλεσε τους υποστηρικτές του να αποδεχθούν τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου, αλλά το FPÖ αργότερα έκανε μια στροφή και κατέθεσε καταγγελία για παρατυπίες στην ψηφοφορία. Το αυστριακό κατεστημένο, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του νέου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ελπίζει τώρα ότι η Αυστρία θα συνασπιστεί γύρω από τον Βαν ντερ Βέλεν και θα αρνηθεί και πάλι την ακροδεξιά στην προεδρία.

Θα πρέπει να ανησυχούμε;

Αρκετά, όσον αφορά την έννοια μιας φιλελεύθερης, κεντρώας Ευρώπης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει ήδη προειδοποιήσει για τις συνέπειες της προεδρίας Χόφερ στην ΕΕ. Η εκλογή του θα έχει τεράστιο συμβολισμό. Ο Χόφερ θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος που εκλέγεται στην ιστορία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - προειδοποιούν τόσο οι επικριτές όσο και οι υποστηρικτές του- κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλύτης για άλλα λαϊκιστικά και αντισυστημικά κινήματα που ραγδαία εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη και επιδιώκουν να πάρουν την εξουσία.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα