Αυστηρή προειδοποίηση από τον ESM για τις μεταρρυθμίσεις - Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις

Σε νέες αυστηρές προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση προέβη σήμερα ο ESM. Στην ετήσια έκθεσή του ζητά εμμέσως να μειωθεί το αφορολόγητο για να προχωρήσουν άλλες φοροελεφρύνσεις. Παράλληλα υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να αναστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Κάνει επίσης σαφές ότι απαιτούνται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από το ίδιο πεδίο αν τελεσιδικήσουν δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά. Βλέπει επίσης σημαντικές προκλήσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις

ήρθαν σήμερα από το Λουξεμβούργο και την καθιερωμένη σύνοδο του ESM που έλαβε χώρα πριν το Eurogroup. Στη σύνοδο του ΔΣ του ESM εγκρίθηκε επίσης το πλαίσιο της αναδρομικής έρευνας που γίνεται από τον Χοακίν Αλμούνια για τα ελληνικά δάνεια.

Οι αυστηρές συστάσεις

Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα που περιλαμβάνεται στην έκθεση των 132 σελίδων του ESM αναφέρεται ότι "παρά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει βασικές προκλήσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης".

Καταγράφει διεξοδικά τις "προκλήσεις στο μετά - προγραμματικό περιβάλλον" αναφέροντας ότι "τα δημόσια οικονομικά πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμη πορεία, ενσωματώνοντας παράλληλα πολιτικές προσανατολισμένες περισσότερο στην ανάπτυξη".

Ο ESM εξηγεί στο εν λόγω κεφάλαιο ότι "οι ήδη εφαρμοζόμενες ή αποφασισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η μείωση των φόρων εισοδήματος σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην αντιστραφούν". Επισημαίνει μάλιστα ότι "σε περίπτωση που δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι τυχόν μόνιμες δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από μεταρρυθμίσεις εντός του ίδιου τομέα πολιτικής".

Αναφέρει επίσης ότι "απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συμπληρώνοντας την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί το οικονομικό περιβάλλον περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση των νομικών διαφορών, να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, διατηρώντας ταυτόχρονα το σημερινό της μέγεθος, αλλά και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης των κρατικών επιχειρήσεων. Αυτές οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις και με την καλύτερη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, είναι κρίσιμες για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων και για την ενίσχυση της μελλοντικής ανάπτυξης. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών με μια ολοκληρωμένη στρατηγική μείωσης των NPLs με βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο, που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να δανείσουν στην οικονομία και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη".

Επισημαίνει επίσης ότι "μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM τον Αύγουστο, η Επιτροπή ενεργοποίησε την "ενισχυμένη εποπτεία”, με την οποία η Ελλάδα δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος”. Εξηγεί ότι έτσι θα "ενισχυθεί το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας και θα προστατευθεί η μεγάλη έκθεση των ευρωπαίων εταίρων" στην Ελλάδα μέσω του δανεισμού, θα "πρέπει να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και να συνεχιστεί η εφαρμογή συνετών πολιτικών". Ο ESM αναφέρει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει "τρωτά σημεία και προκλήσεις στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που θα απαιτήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα στενότερη παρακολούθηση από ότι άλλες μετά - προγραμματικές χώρες".

"Θα είναι σημαντικό για το μέλλον η Ελλάδα να συνδυάσει τις μετά - προγραμματικές δεσμεύσεις της με πολιτικές και δημόσιες επενδύσεις που να στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας, να ενισχύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και οδηγούν σε διατηρήσιμη ανάπτυξη" αναφέρεται.

Για την πορεία της οικονομίας επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη και η Ελλάδα "υπερέβη τον δημοσιονομικό στόχο για τέταρτη συνεχή χρονιά". Ωστόσο, "για να εξασφαλίσει τα οφέλη σε οικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο καθώς και για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, η Ελλάδα πρέπει να εδραιώσει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος (μνημονίου)".

Στην έκδοση περιλαμβάνεται και δήλωση από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον ρόλο του ως μέλος του ΔΣ του ESM. Αναφέρει ότι "για να ενισχύσουμε το ευρώ πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωζώνη. Επομένως, προτού βάλουμε το κάρο μπροστά στο άλογο, πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερο ρυθμό, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της τραπεζικής ενοποίησης, δημιουργώντας ένα μηχανισμό αντιμετώπισης των περιφερειακών ανισοτήτων και πολλά άλλα".

O ESM περιγράφει ανά κράτος τα οφέλη από τον χαμηλότερο δανεισμό που παρείχε. Αναφέρει ότι σωρευτικά στο μέλλον τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα οδηγήσουν σε μείωση του λόγου του χρέους της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30% έως το 2060. Η ελάφρυνση μέχρι στιγμής είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στα κράτη – μέλη που δανείστηκαν από τον ESM

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα