Αερομαχίες στο Αιγαίο - Παραβίασαν 64 φορές μέσα σε ένα διήμερο των ελληνικό εναέριο χώρο τουρκικά αεροσκάφη

Εξήντα τέσσερις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, κατέγραψαν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι έγιναν και έξι αερομαχίες (εμπλοκές), όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά. Κάτι που αυξάνει τους κινδύνους για «ατύχημα» στο Αιγαίο.

Αναλυτικότερα, σήμερα, σημειώθηκαν 42 και χτες 22. Χτες, μάλιστα, οι

δέκα εξ' αυτών ήταν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), στα οποία διαθέτει υπεροχή η τουρκική πλευρά, και τα χρησιμοποιεί συστηματικά στο Αιγαίο, αλλά και στον Έβρο.

Σήμερα και χτες, επίσης, κατεγράφησαν 20 παραβιάσεις του ΕΕΧ από 24 τουρκικά μαχητικά, F-16, εκ των οποίων τα έξι ήταν οπλισμένα.

Στον χορό των παραβιάσεων, από πέρυσι στο τέλος του έτους, έχουν μπει τα αεροσκάφη τύπου ATR (ιταλικά με γαλλικό εξοπλισμό) ανθυποβρυχιακού πολέμου. Χτες, ένα ATR «έγραψε» τρεις παραβάσεις.

Τα αεροσκάφη αυτά αρκετές φορές κάθε εβδομάδα διασχίζουν το Αιγαίο, κόβοντας ουσιαστικά τον εναέριο του Πελάγους στη μέση. Κατά τον τρόπο αυτό, «χαράσσουν» τη γραμμή στο σημείο όπου η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται η δικαιοδοσία της (!) στην έρευνα και διάσωση. Έτσι, επίσης, η Τουρκία «υπενθυμίζει» τις αξιώσεις της στο μέσον του Αιγαίου.

[photo_0]

Όπως συνήθως, έτσι και το τελευταίο διήμερο, οι περισσότερες παραβιάσεις έγιναν από τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, τύπου CN-235. Συνολικά, 30.

Τα αεροσκάφη αυτά πετούν σχεδόν καθημερινά κατά μήκος της γραμμής του ελληνικού FIR, ανατολικά, από το νότιο έως το βόρειο Αιγαίο, μπαινοβγαίνοντας κατά την πορεία τους και εντός του ΕΕΧ, «γράφοντας» παραβιάσεις.

Η τουρκική πλευρά, βέβαια, ισχυρίζεται ότι τα CN εκτελούν πτήσεις για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν αποστολές επιτήρησης της ελληνικής αμυντικής γραμμής και των οπλικών συστημάτων της.

Εξίσου παρόμοια αποστολή, εκτός της ανεύρεσης ελληνικών υποβρυχίων, έχουν και τα ATR στην γραμμή πορείας τους, από το βόρειο προς το νότιο Αιγαίο, και αντίστροφα, στη μέση γραμμή του Πελάγους.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα