Αδιόρθωτος… αυτ-απατεώνας!

Ο Τσίπρας έκανε τη «μοιραία κίνηση»…

Άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου». Και ήδη οι θύελλες που απελευθέρωσε απειλούν να σαρώσουν τα ψέματά του...

Άνοιξε μόνος του, το ντουλάπι με τους σκελετούς και τα δαιμόνια.

Που ήδη ξεχύνονται και τον στοιχειώνουν.

Και τώρα ήλθε η ώρα, να πληροφορηθεί ο Ελληνικός λαός μερικές αλήθειες, που ως τώρα η κυβερνητική προπαγάνδα

(και η αβελτηρία κάποιων Ευρωπαίων) τις κράταγε «κρυφές»…

*

Πρώτον, τη συμφωνία να μοιράζεται στον Ελληνικό λαό κάθε χρόνο οποιαδήποτε υπέρβαση (για την ακρίβεια, το 70% της υπέρβασης) από το στόχο του «πλεονάσματος», την είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012!

Όχι ο Τσίπρας το 2015…

Και την υλοποίησε για πρώτη φορά, επίσης η κυβέρνηση Σαμαρά, το 2013.

Με δύο διαφορές ωστόσο.

--Τότε ο Σαμαράς είχε μοιράσει 529 εκατομμύρια ως κοινωνικό μέρισμα (450 στα φτωχότερα στρώματα, βάσει εκκαθαριστικού εφορίας και 79 εκατομμύρια στους χαμηλόμισθους αστυνομικούς), αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Τότε ο Τσίπρας κατήγγειλε το κοινωνικό μέρισμα Σαμαρά ως «ντροπή και ταπείνωση». Για να μη ξεχνιόμαστε…

Σήμερα, όμως, ο Τσίπρας ανήγγειλε το ίδιο σχεδόν ποσό (ελάχιστο αυξημένο, στα 617 εκατομμύρια, αντί για 529 και χωρίς να δώσει τίποτε στους αστυνομικούς), αλλά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών!

--Και το πιο σημαντικό, το 2013, για να καταγραφεί η «υπέρβαση του πλεονάσματος» της χρονιάς εκείνης, έπρεπε να φτάσουμε στον Απρίλιο του 2014! Να «κλείσουν» όλοι οι λογαριασμοί της περασμένης χρονιάς και να ξέρουμε τι «περίσσεψε»…

Τώρα ο Τσίπρας σπεύδει να «μοιράσει» στα τέλη Δεκεμβρίου, πριν κλείσει λογιστικά η χρονιά (που κλείνει ως γνωστόν το Φεβρουάριο του επόμενου έτους! Γιατί μέχρι το Φεβρουάριο εισπράττονται ακόμα οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ από τον περασμένο χρόνο…)

Έτσι αυτό που «μοιράζει» τώρα ο Τσίπρας, δεν ξέρουμε αν είναι πράγματι, το 70% της «υπέρβασης» του στόχου...

Δεν ξέρουμε καν ποια είναι η «υπέρβαση» του στόχου!

Και γι’ αυτό οι δανειστές ήδη αιφνιδιάστηκαν και θα αντιδράσουν…

Και είτε θα αναγκάσουν τον Τσίπρα να πάρει πίσω αμέσως την εξαγγελία του, είτε θα τον υποχρεώσουν να την πάρει πίσω μετά.

Δηλαδή να τους τα δώσει στις 22 Δεκεμβρίου και να τους πάρει πίσω το Γενάρη.

Εκτός κι αν ως τότε, έχουν γίνει εκλογές, κι υποχρεωθούν οι «επόμενοι» να τα πάρουν πίσω από τους ατυχείς χαμηλοσυνταξιούχους.

Πάντως να κλείσει αξιολόγηση χωρίς να εξουδετερωθεί αυτή η λαθροχειρία του Τσίπρα είναι «κομματάκι δύσκολο»…

Κάποτε πρέπει να μάθουμε ότι «κοινωνική πολιτική» μπορούμε να κάνουμε με τα λεφτά τα δικά μας! Με τα λεφτά των άλλων, αυτά που δανειζόμαστε με σκληρούς όρους, δεν κάνουμε κοινωνική πολιτική!

Ανοιχτή κοροϊδία στον κόσμο κάνουμε….

Και το λάκκο του σκάβουμε…

* Δεύτερον, και πιο σημαντικό: Τότε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα διπλό-έλεγχε το ΔΝΤ. Και οι έλεγχοι του ΔΝΤ ήταν πολύ πιο αυστηροί από τους ελέγχους της Κομμισσιόν.

Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επί Τσίπρα, είναι πολύ διαφορετικό: Το ΔΝΤ έπαψε να μετέχει τυπικά στο Πρόγραμμα από τον περασμένο Φεβρουάριο. Κι από τα τέλη της περασμένης χρονιάς έχει πάψει να ελέγχει αυστηρά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Έτσι η Κομμισσιόν αποδέχεται «εύκολα» τα αποτελέσματα που δίνει η κυβέρνηση Τσίπρα, και τα οποία το ΔΝΤ μάλλον θα απέρριπτε.

Για παράδειγμα, κάποια στοιχεία από την «υπέρβαση» του πλεονάσματα είναι «ταμειακά» (on cash flow basis) κι όχι «εθνικο-λογιστικά» (on accrual basis)…

Ή αποτελούν έκτακτες ταμειακές εισροές (one-off) κι όχι μόνιμες (permanent).

Αυτά το ΔΝΤ δεν τα υπολογίζει στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δεν μετράνε στο «πρωτογενές πλεόνασμα», άρα δεν συνυπολογίζονται στην «υπέρβαση του στόχου».

Για παράδειγμα, στις αρχές του 2014, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της κυβέρνησης Σαμαρά για την προηγούμενης χρονιά (για το 2013), ξεπέρναγε το στόχο της χρονιάς εκείνης κατά 3,5 δισεκατομμύρια σε ταμειακή βάση…

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της «υπέρβασης» θεωρήθηκε τότε, από την Τρόϊκα, ως «έκτατη εισροή» (one off). Κι έτσι, ως πραγματική «υπέρβαση στόχου» αναγνωρίστηκαν μόνο τα 756 εκατομμύρια (από τα άνω των 3,5 δισ. ταμειακά).

Κι από αυτά τα 756 που ήταν η αναγνωρισμένη «υπέρβαση στόχου», δόθηκε τελικά ως «κοινωνικό μέρισμα» το 70% αυτού του ποσού: δηλαδή τα (756*0,7=) 529 εκατομμύρια…

Τώρα, ούτε τα στοιχεία της χρονιάς έχουν κλείσει ακόμα (χρειάζονται τρεις Μήνες – Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος – τα οριστικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στα τέλη Μαρτίου του 2017), ούτε το ΔΝΤ έχει εξετάσει ποια από τα εμφανιζόμενα ως «πλεονάσματα» είναι πραγματικά «πλεονάσματα», και ποια ποσά από την εμφανιζόμενη ως «υπέρβαση του στόχου» είναι πραγματικά υπέρβαση του στόχου.

* Τρίτον, όλοι υποπτεύονται (αλλά κανείς δεν το αποκαλύπτει δημόσια, ακόμα), πώς τα αποτελέσματα που εμφανίζει η κυβέρνηση είναι «πειραγμένα»...

--Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να εμφανίζονται παραπανήσια «πλεονάσματα» απ’ ό,τι αναμενόταν, όταν συνεχώς… αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους!

Δηλαδή, όταν το κράτος έχει κάνει ουσιαστικά «στάση πληρωμών», δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλάει για… «πλεονάσματα»!

Να θυμίσουμε ότι επί κυβερνήσεων Σαμαρά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους μειώνονταν συνεχώς!

Ο Σαμαράς 9,1 δισεκατομμύρια βρήκε τα «φέσια» της προηγούμενης κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, και μέσα σε δυόμιση χρόνια τα κατέβασε στα 3 δισεκατομμύρια!

Ο Τσίπρας αντίθετα, 3 δισεκατομμύρια παρέλαβε τα «ληξιπρόθεσμα» του κράτους και τα έφτασε στα 9 δισεκατομμύρια ξανά! Και στο μεταξύ δανείστηκε (αυξάνοντας το χρέος), γύρω στα 5 δισεκατομμύρια μέχρι τώρα, για να ξεπληρώσει τα «ληξιπρόθεσμα» που «φέσωσε» εκ νέου των ιδιωτικό τομέα.

Και πάλι τα ληξιπρόθεσμα πλησιάζουν τα 6 δισεκατομμύρια!

Πράγμα που σημαίνει ότι προστίθενται συνεχώς νέα «ληξιπρόθεσμα»…

Όταν το κράτος δεν πληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, όταν αυξάνονται τα «φέσια» του προς τους ιδιώτες, το να μιλάει κανείς για «πλεονάσματα» είναι ανοησία!

Είναι κάτι παραπάνω από ανοησία. Είναι πρόκληση…

Ο Σαμαράς μπορούσε να μιλάει για πλεονάσματα. Γιατί επί Σαμαρά ξεπληρώνονταν τα παλαιότερα «φέσια» του κράτους προς τους ιδιώτες και μειώνονταν συνεχώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του…

Ο Τσίπρας δεν μπορεί να μιλάει για πλεονάσματα, αφού αυξάνονται συνεχώς τα «φέσια» του δημοσίου.

Όποιος κάνει «στάση πληρωμών», δηλαδή όποιος χρωστάει στους πάντες δεν μπορεί να μιλάει για «πλεονάσματα».

Τελεία και παύλα…

Επίσης δεν μπορούν να μιλάνε για… «υπέρ-απόδοση φόρων», όταν αυξάνονται και οι οφειλές των ιδιωτών προς τις Εφορίες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία!

Πώς άραγε, «υπέρ-αποδίδουν» οι φόροι; Αφού η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως οι οφειλές των ιδιωτών προς τα κράτος αυξάνονται συνεχώς!

Τι μετράνε; Υπολογίζουν τις «βεβαιωμένες οφειλές» (δηλαδή τα χαράτσια που βάζουν), ως πραγματικές «πληρωμές»;

Αφού ένα μέρος τους, ο κόσμος ΔΕΝ τα πληρώνει;

Αλλά κι από αυτά ακόμα που πληρώνει ο κόσμος, ένα μέρος οι φορολογούμενοι το περνάνε σε… πιστωτικές κάρτες!

Δηλαδή μετακυλύουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες…

Και του χρόνου πώς θα ξανά-πληρώσουν τις οφειλές τους;

Θα έχουν ξεχρεώσει ως τότε τις φετινές, για να ξαναφορτώσουν τις πιστωτικές κάρτες με νέες πληρωμές στην εφορία και τα ταμεία;

Όταν ο κόσμος πληρώνει τους φόρους του με «κάρτες», είμαστε ένα βήμα από τη χρεοκοπία των πάντων. Δεν είμαστε σε… «πλεονάσματα»!

Επί Σαμαρά είχαμε αληθινά πλεονάσματα, όχι «πέτσινα». Και τότε πολλοί γκρίνιαζαν, αλλά κανείς δεν πλήρωνε φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές με… κάρτες!

Κι επειδή από τους επόμενους μήνες θα μπει το ΔΝΤ στο νέο Πρόγραμμα και θα εγκρίνει αυτό από δω και μπρός όλα τα στοιχεία της κυβέρνησης, θα βγουν στη φόρα, όχι μόνον οι λαθροχειρίες της επόμενης χρονιάς, αλλά και λαθροχειρίες της περασμένης χρονιάς.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση Τσίπρα ρίχνει από τώρα το «πυροτέχνημα» των «κοινωνικών παροχών στους χαμηλοσυνταξιούχους», γιατί ξέρει πως σε λίγο δεν θα μπορεί να μιλάει για «υπέρβαση» στόχου στο πλεόνασμα.

Για την ακρίβεια, ξέρει ότι κι αυτό δεν θα μπορέσει να το δώσει.

Θα της το κόψουν.

Ή θα το δώσει «με τσαμπουκά» τώρα, κι ύστερα θα το πάρουν πίσω την επόμενη χρονιά.

Οπότε θα πάει σε εκλογές άμεσα, θα χάσει «ηρωικά» και θα προσπαθήσει μετά να ρίξει τα σπασμένα στους επόμενους.

Δεν κάνει «κοινωνικές παροχές» ο Τσίπρας!

«Ηρωική έξοδο» προσπαθεί να κάνει...

Σε «τεχνητή σύγκρουση» οδηγεί τη χώρα με τους δανειστές, για να έχει πρόσχημα να τα παρατήσει

και να μαζέψουν μετά, τα ασυμμάζευτα, οι «επόμενοι».

Αλλά το ψέμα που λέει, για μιαν ακόμα φορά, δεν έχει πια τίποτε το… «επικολυρικό»!

Τον πήραν χαμπάρι. Έτσι κι αλλιώς κι αυτοί που θα εισέπρατταν τον «μπουναμά» το Δεκέμβριο, θα δουν από τον Ιανουάριο να τους κόβεται το ΕΚΑΣ. Με υπογραφή Τσίπρα!

Χώρια αυτοί που το έχουν ήδη χάσει. Επίσης με υπογραφή Τσίπρα…

Όπως είπαν χθες κάποιοι σχολιαστές στην τηλεόραση, μερικά μόλις λεπτά μετά το διάγγελμα Τσίπρα:

--Αυτό δεν είναι προεκλογικό τέχνασμα για εκλογές τον Μάρτιο.

Είναι κίνηση απελπισίας, για εκλογές μέσα στον Ιανουάριο!

Κι αυτή η κίνηση απελπισίας δεν έχει επίσης τίποτε το «ηρωικό» ή το «επικοινωνιακό».

Διότι τους μέσα δεν τους πείθει, και τους έξω απλώς τους εξοργίζει!

Ο Τσίπρας ξεκίνησε ως «χαλαστής» των πάντων, έφερε την καταστροφή, ομολόγησε την ήττα του, αναγνώρισε ότι είχε… «αυταπάτες», προσπάθησε να εμφανιστεί μετά ως… «μεταρρυθμιστής», αλλά τώρα έβγαλε τη μάσκα του «μεταρρυθμιστή».

Κι αποκαλύφθηκε αυτό που πράγματι είναι:

Αδιόρθωτος… (αυτ)απαταιώνας!

Θα μπορούσε να φύγει ως κάποιος που έπαθε, έμαθε, προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε. Ίσως να είχε κάποιο μέλλον έτσι.

Τώρα φεύγει το ίδιο (αυτ)απαιτώνας όπως ξεκίνησε!

Δεν είναι μόνον ότι θα ηττηθεί κατά κράτος στη σύγκρουση που αυτός ξεκίνησε.

Δεν είναι μόνον ότι θα ηττηθεί πανηγυρικά και στις εκλογές όπου ο ίδιος οδηγεί.

Είναι κι ότι δεν θα έχει μέλλον μετά την ήττα του!

Όπως τον προειδοποιούσε χθες, ο πρώην υπουργός του, ο Γιάννης Πανούσης, και ο λαός θα τον στήσει «στον τοίχο των διαψεύσεών του» και «οι δικοί του θα τον μαχαιρώσουν πισώπλατα», αμέσως μετά.

Κατά πώς αρμόζει, άλλωστε, στις… «καλύτερες» παραδόσεις της Αριστεράς!

Που δεν αποκηρύσσει ποτέ τα λάθη της. Αλλά πάντα «τρώει τα παιδιά της»!

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα