Wood: Μη ρεαλιστικοί οι στόχοι για την ανάπτυξη της Ελλάδας

17:08 5/4/2018 - Πηγή: Antinews

Πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη από τις εκτιμήσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των θεσμών βλέπει η Wood and Company, τόσο για φέτος όσo και για του χρόνου. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 1,9% φέτος και στο 2,1% το 2019 και όπως επισημαίνει η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι λογική και σταθερή αλλά πολύ κάτω από τις προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για ανάκαμψη 2,4% φέτος

και 2,5% του χρόνου.

Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με δύο τάσεις οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση: η βελτίωση των κερδών από την ανταγωνιστικότητα τα τελευταία χρόνια, τα οποία δημιουργούν θέσεις εργασίας και στηρίζουν τις εξαγωγικές επιδόσεις της οικονομίας από την μία, και από την άλλη οι ακόμη χαμηλές δαπάνες των νοικοκυριών, που περιορίζονται από τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης, τα μειωμένα έσοδα των νοικοκυριών και τη συνεχιζόμενη λιτότητα.

Στα θετικά πάντως για τη χώρα, όπως σημειώνει η Wood, είναι ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις ανακάμπτουν, αλλά ο αυξανόμενος κίνδυνος πρόωρων εκλογών φέτος ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις στις επενδύσεις, καθώς οι εταιρείες περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει αλλαγή στην κυβέρνηση.

Η Ελλάδα έχει φτάσει στα τελικά κεφάλαια του βιβλίου των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας και σύντομα θα αποχωρήσει επισήμως από το πρόγραμμα στήριξης. Για το επόμενο έτος προγραμματίζεται ένα τεράστιο κύμα μέτρων λιτότητας, αλλά ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα αντισταθμιστεί από τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα και τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάκαμψη.

Αν και η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 κατά περίπου 0,5% του ΑΕΠ και οδεύει στο να πετύχει το στόχο του 3,5% φέτος, υπάρχουν δυο βασικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις μελλοντικές δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας: ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, κανένα από τα δυο δεν αναμένεται να εκτροχιάσει τα μεγέθη. Όπως επισημαίνει πάντως, η κυβέρνηση έχει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών και θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο φέτος όσο και το 2019.

Στο πολιτικό μέτωπο, όπως σημειώνει η Wood, τα δύο ισχυρότερα πολιτικά κόμματα διαφοροποιούνται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να δαπανήσουν τον μελλοντικό (περιορισμένο) δημοσιονομικό χώρο: ο Τσίπρας δίνει έμφαση στις δημόσιες δαπάνες που απευθύνονται στα περισσότερο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία επικεντρώνεται στη μείωση του εταιρικού φόρου.

Κατά την άποψη της Wood, καμία από αυτές τις δύο πολιτικές δεν αποτελεί πραγματικά ένα game changer μακροπρόθεσμα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι παραμένουν περιορισμένοι για το προσεχές μέλλον και επειδή κανένα από τα προγράμματα αυτά δεν θα τοποθετήσει την Ελλάδα σε μια εξαιρετική βάση σε παγκόσμια κλίμακα, οπότε η συνολική ελκυστικότητα της χώρας δεν θα αλλάξει ουσιαστικά. Μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα δυναμική θα μπορούσε ωστόσο να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-27, καθώς η Ελλάδα μπορεί να τύχει μεγαλύτερων πόρων και, ανεξάρτητα από την τελική κατανομή, μπορεί να είναι σε θέση να ενισχύσει πραγματικά τη δυνητική ανάπτυξη χάρη επίσης σε αυτά τα κεφάλαια.

Η Wood χρησιμοποιεί ένα νέο μοντέλο για να προβλέψει τη δίκαιη αξία του 10ετούς κρατικού ομολόγου, το οποίο λαμβάνει υπόψη "θεμελιώδεις" μεταβλητές, οι οποίες περιλαμβάνουν τους ισολογισμούς της Fed και της ΕΚΤ, τα επιτόκια της ΕΚΤ, τα προγράμματα QE, τον πληθωρισμό και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Το μοντέλο καταλήγει ότι η μέση απόδοση για φέτος τοποθετείται το 4% και στο 2019 στο 4,5% το 2020. Ωστόσο, εάν η οικονομία κινηθεί όπως αναμένει η Wood, και συνεχίσουν αν τηρούνται οι συμφωνημένες με τους θεσμούς μεταρρυθμίσεις, η απόδοση του 10ετούς θα μπορούσε να κινηθεί χαμηλότερα από την πρόβλεψη του μοντέλου το 2019, και στο 3,5%-4%.

Η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις από ό,τι δείχνει το μοντέλο, καθώς και οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η οικονομία βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης και ότι το πολιτικό σκηνικό δεν αλλάζει αυτή η τάση. Δύο από τους τρεις κύριους οίκους αξιολόγησης δίνουν επίσης μια θετική προοπτική για το ελληνικό χρέος. Επιπλέον, εκτός από το ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι σημαντικά μικρότερες σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, η συμπίεση του κόστους δανεισμού, εφόσον η παγκόσμια ρευστότητα είναι υψηλή, είναι επίσης αναμενόμενη, κατά την άποψη της Wood.

Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει σημαντικά αποθεματικά και έχει ελάχιστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά τα προσεχή έτη, οπότε κατά την άποψη του οίκου, η έξοδος από το πρόγραμμα δεν δημιουργεί κίνδυνο χρηματοδότησης, ενώ οι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Αναφερόμενη στα σενάρια των πρόωρων εκλογών για φέτος, η Wood εκτιμά ότι η κυβέρνηση μπορεί να οδηγηθεί στις κάλπες πριν εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας του 2019, ελπίζοντας σε ενίσχυση της στήριξης. Πάντως, κατά την άποψη της Wood, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και αν τελικά γίνουν πρόωρες εκλογές, η τροχιά της οικονομίας δεν θα αλλάξει ουσιαστικά. Ωστόσο, η ίδια δίνει μεγάλη προσοχή στην επικέντρωση της κυβέρνησης στο δικαστικό σύστημα (που παραμένει αδύναμο σημείο), στη στρατηγική για την απορρόφηση των κεφαλαίων της ΕΕ και στις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως επισημαίνει, δεν αναμένει σοβαρή απόκλιση από τη συμφωνία με τους θεσμούς, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα