Trump: Επέκρινε ξανά τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για τις "τεράστιες οφειλές"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία προώθησε την ασφάλεια και την ειρήνη σε όλον τον κόσμο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί πλέον στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία και η ρωσική απειλή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε για άλλη μια φορά εκείνες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ

που "οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά".

Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης στο Μάντσεστερ.

"Τετ α τετ" Τσίπρα - Τραμπ

Ολιγόλεπτη συνομιλία είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ.

"Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Ντόναλντ Τραμπ @realDonaldTrump στη Σύνοδο των Βρυξελλών" αναφέρει ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter, η οποία συνοδεύεται και από μία φωτογραφία από τη συνάντηση.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Τσίπρας σε Ράμα: Πρέπει να ξεπεραστούν οι εθνικιστικές πρακτικές στην περιοχή

Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στον αλβανό ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι οι εθνικιστικές πρακτικές και
ρητορική στην ευρύτερη περιοχή μας πρέπει να ξεπεραστούν, προς όφελος των δημοκρατικών αρχών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, χαιρέτισε την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία και την συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας προς τον σκοπό αυτό. Υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στην διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και την σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο Πρωθυπουργοί τόνισαν τους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ του λαού της Ελλάδας και της Αλβανίας, οι οποίοι ενισχύθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Υπογράμμισαν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι στρατηγικής φύσης και σημασίας. Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των δύο Υπουργών Εξωτερικών για τον μηχανισμό εντατικών διαβουλεύσεων για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων. Τόνισαν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την κοινωνική ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

Επιπλέον, επεσήμαναν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και προσχώρησης της στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών όσων αφορά στους διεθνείς οργανισμούς.

Οι Βρυξέλλες θέλουν "να συνεχίσουν να συνεργάζονται" με την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει "να συνεχίσει να συνεργάζεται" με την Τουρκία, παρά τις εντάσεις στις σχέσεις των Βρυξελλών με την Άγκυρα, διεμήνυσαν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ αφού συναντήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Συζητήσαμε την ανάγκη συνεργασίας, εγώ έθεσα το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο των συζητήσεών μας" είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο τελευταίος είχε και μια κατ' ιδίαν συνάντηση μισής ώρας με τον Ερντογάν, μετά τη λήξη της τριμερούς, όπως είπε μια εκπρόσωπος της Επιτροπής. "Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται. Σημαντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν λεπτομερώς σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα", πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, στην τριμερή συνάντηση δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να υλοποιηθεί πλήρως η μεταναστευτική συμφωνία του 2016. Η Τουρκία συμφώνησε τον Μάρτιο του 2016 να βοηθήσει ώστε να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και σε αντάλλαγμα οι Βρυξέλλες θα καταργούσαν την βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν ευρωπαϊκές χώρες. Όμως η ΕΕ ζητά πρώτα από την Άγκυρα να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της.

Την Τετάρτη ο Ερντογάν ζήτησε για άλλη μια φορά από την ΕΕ να λάβει μια απόφαση για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας, απαιτώντας να μην αντιμετωπίζεται η χώρα του σαν "ζητιάνος" στην πόρτα της Ευρώπης.

Σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υποσχέθηκε, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, να εξετάσει "γρήγορα" την περίπτωση του Γάλλου φωτοειδησεογράφου Ματιάς Ντεπαρντόν ο οποίος κρατείται εδώ και δύο εβδομάδες σε τουρκικές φυλακές. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν εξάλλου να ενισχύσουν τις εμπορικές σχέσεις τους και να εργαστούν για να βελτιώσουν τους διπλωματικούς δεσμούς της Άγκυρας με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα