Tορπιλίζουν την επίλυση του ονοματολογικού οι Σκοπιανοί ή μπλοφάρουν;

Εντυπωσιακές εξελίξεις σημειώνονται στο “μέτωπο” του Σκοπιανού. Λίγο μετά τις “αισιόδοξες” δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με το πέρας της δεύτερης συνάντησής του με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και πΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, στη Νέα Υόρκη, ο τελευταίος δήλωσε ότι οι προτάσεις Νίμιτς “βγαίνουν

από το πλαίσιο και απέχουν από μία αξιοπρεπή λύση”. Ο Ναουμόφσκι είναι διορισμένος διαπραγματευτής από την περίοδο που πρωθυπουργός στα Σκόπια ήταν ο υπερεθνικιστής, Νίκολα Γκρουέφσκι του κόμματος VMRO. Θεωρείται, δε, ότι συμπλέει πολιτικά με τον Γκρουέφσκι, ο οποίος, όπως και το κόμμα του, δηλώνει κατά της επίλυσης του ονοματολογικού.

Ο Ναουμόφσκι, όπως και ο κάθε διαπραγματευτής, διορίστηκε από τον πρόεδρο της πΓΔΜ. Στην προκειμένη από τον Γκεόργκι Ιβανόφ, ο οποίος επίσης είναι σαφώς φίλα προσκείμενος στο VMRO. Μόλις χτες μάλιστα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα και να εγκρίνει το νόμο που ψήφισε η Βουλή για να γίνει η αλβανική γλώσσα ισότιμη (δεύτερη επίσημη γλώσσα) στη χώρα. Κάτι που αποτελούσε επί δεκαετίες αίτημα των Αλβανών και εναντίον του μέτρου είχε ταχθεί το VMRO (παρότι συγκυβέρνησε με το ίδιο αλβανικό κόμμα που σήμερα είναι εταίρος των σοσιαλιστών του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ).

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Άραγε, το “παλιό σύστημα” στα Σκόπια τορπιλίζει τη λύση ή όλα αυτά είναι διαπραγματευτική μπλόφα των Σκοπίων. Προς το παρόν, η σημερινή κυβέρνηση Ζάεφ διαρρέει τη δυσαρέσκειά της για τις δηλώσεις Ναουμόφσκι. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, θα προχωρήσει στην καθαίρεσή του ή αυτό είναι μόνον στο χέρι του προέδρου της πΓΔΜ, οπότε μάλλον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα; Όπως και να' χει το blame game για το ονοματολογικό άρχισε, και πλέον τα Σκόπια είναι υπεύθυνα να απαντήσουν έναντι του ΟΗΕ εάν σαμποτάρουν τη διαδικασία ή εάν είναι διατεθειμένα να συζητήσουν τη λύση. Και σίγουρα, έτσι όπως εξελίσσεται το παιχνίδι, μόνον στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταλογιστεί αδιαλλαξία. Να σημειωθεί πως μερίδα του σκοπιανού Τύπου, ιδιαίτερα του αντιπολιτευτικού, τάσσεται ανοικτά κατά της λύσης, και στο πλαίσιο αυτό έχει “ανακαλύψει” ακόμα και σφαγές που έκαναν οι Έλληνες στους “Μακεδόνες” (βέβαια, είναι τόσο άσχετοι που έχουν βάλει φωτογραφία από τα “Δεκεμβριανά” στην Αθήνα).

Το ενδιαφέρον είναι ότι όλα αυτά γίνονται ενώ στα Σκόπια βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ (είναι η πρώτη επίσκεψη γγ του Οργανισμού από το 2014). Σε συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε αν η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου 2018 με την προσωρινή ονομασία της (FYROM) και χωρίς να έχει λυθεί προηγουμένως το ονοματολογικό, ήταν κατηγορηματικός: «Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει απαράλλακτη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ όλων των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων. Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και στις Συνόδους που ακολούθησαν, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί όταν θα επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Αναλυτικά, η δήλωση Ναουμόφσκι έχει ως εξής: «Η χώρα μας έχει όνομα. Αυτό είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και το όνομα αυτό αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα, το 2018, κανένας δεν μπορεί να αρνείται την ύπαρξη “μακεδονικού” λαού και “μακεδονικής” γλώσσας. Εκ μέρους του μεσολαβητή παρουσιάστηκαν σήμερα ορισμένες ιδέες για τις οποίες νομίζω ότι βγαίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν από μία αξιοπρεπή λύση. Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν στην κρατική-πολιτική ηγεσία, η οποία θα μπορέσει να πάρει θέση σε αυτό το ζήτημα». Τι λέει ουσιαστικά; Ότι δεν δέχεται αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας για τη “μακεδονική ταυτότητα” και τη “μακεδονική γλώσσα”. Ο ίδιος ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος, είπε: «Η αισιοδοξία είναι πάντοτε χρήσιμη, όμως για να είναι κανείς πολύ αισιόδοξος θα πρέπει να υπάρχει βάση γι’ αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη όσα ακούσαμε ως δήλωση από επίσημα ελληνικά πρόσωπα, όλα όσα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών, περιλαμβανομένης και της σημερινής συνάντησης, δεν μας αφήνουν περιθώρια να είμαστε πολύ αισιόδοξοι». Να σημειωθεί πως σε χτεσινή του συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρώφ, όταν ρωτήθηκε εάν είναι αισιόδοξος για την έκβαση της διαδικασίας στη Νέα Υόρκη, είπε: «Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είμαι αισιόδοξος με ανησυχίες».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα