To Γαλλικό Δικαστήριο ενέκρινε το μπουρκίνι

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας την Παρασκευή ανέτρεψε την απαγόρευση που επέβαλε στο μπουρκίνι η πόλη Βιλνέβ - Λουμπέ στα νότια, μετά από μια παγκόσμια αντίδραση ενάντια σε αυτό που πολλοί θεώρησαν ότι αποτελεί μέτρο διακρίσεων.

Η απόφαση έδωσε τέλος σε εβδομάδες διεθνούς κατακραυγής, μεταξύ άλλων και από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Χαν, για τις απαγορεύσεις του μπουρκίνι που έχουν επιβληθεί σε περίπου 30 πόλεις, κυρίως στα νότια. Οι επικριτές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, κατηγόρησαν τη Γαλλία

για τη χρήση αυστηρών κανόνων σχετικά με την εκκοσμίκευση σε δημόσιους χώρους, ως δικαιολογία για διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων.

Μετά από μια μέρα διεργασιών, το Συμβούλιο της Επικρατείας καταδίκασε την απαγόρευση του μπουρκίνι στην Βιλνέβ - Λουμπέ, που είχε γίνει δεκτή από το κατώτερο δικαστήριο στη Νίκαια. Το έναυσμα για μια τέτοια νομική δράση ήταν μια μήνυση που κατατέθηκε από δύο ομάδες υπεράσπισης, η οποία κατηγορούσε την πόλη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην απόφασή του, το δικαστήριο είπε ότι οι απαγορεύσεις ήταν μια "σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών, που είναι η ελεύθερη κυκλοφορία, η ελευθερία της πίστης και της προσωπικής ελευθερίας".

Η απόφαση ισχύει ειδικά για την Βιλνέβ - Λουμπέ, όπου η απαγόρευση έχει πλέον αρθεί, αφήνοντας σε ισχύ τις απαγορεύσεις σε άλλες πόλεις. Ωστόσο, η Γαλλία έχει τώρα ένα προηγούμενο κατά των απαγορεύσεων, διότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα πατάξει και άλλες απαγορεύσεις, αν φτάσουν στη δικαιοδοσία του.

Πέρα από το συγκεκριμένο ζήτημα του μπουρκίνι, η απόφαση διευκρινίζει τα όρια της εξουσίας των δημάρχων για τη ρύθμιση των θρησκευτικών πρακτικών στη δημόσια ζωή. Θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ικανότητά τους να παρέμβουν για άλλα αμφιλεγόμενα θέματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, όπως είναι το ωράριο στις δημόσιες πισίνες όπου θα επιτρέπονται μόνο γυναίκες, τα γεύματα χαλάλ σε δημόσιους καφετέριες, ή τα ιδιωτικά θρησκευτικά σχολεία για τα παιδιά.

Καλοκαιρινή θύελλα

Σε μία συνήθως ήρεμη περίοδο της γαλλικής δημόσιας ζωής, η διαμάχη για την απαγόρευση του μπουρκίνι "άναψε τα αίματα" της δημόσιας συζήτησης και της πολιτικής, ακόμη και εντός του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Επικαλούμενος τις "εντάσεις" στη μεσογειακή πόλη της Νίκαιας, όπου ένας Τυνήσιος σκότωσε 84 ανθρώπους τον Ιούλιο, ο Βαλς είχε εκφράσει την υποστήριξη για τους δημάρχους που απαγόρευσαν το μπουρκίνι με το επιχείρημα ότι μια απροκάλυπτα θρησκευτική έκθεση θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη δημόσια τάξη.

Η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό Μπαλκασέμ διαφώνησε δημόσια με τον Βαλς επί του θέματος, ενώ μια άλλη εξέχουσα Σοσιαλίστρια, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, είχε ζητήσει να δοθεί ένα τέλος "στην υστερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της πολιτικής" για το θέμα του μπουρκίνι.

Εκτός Γαλλίας, η απαγόρευση του μπουρκίνι προκάλεσε επικριτικά σχόλια και χλευασμό. Οι επικριτές επεσήμαναν ότι το μπουρκίνι, που βγήκε στο εμπόριο για πρώτη φορά στην Αυστραλία το 2004, έμοιαζε με μια συμβατική στολή σέρφερ και δεν κάλυπτε το πρόσωπο -κάτι που θα ήταν παράνομο κατά το γαλλικό δίκαιο.

Επιπλέον, οι απαγορεύσεις ήταν τόσο αόριστα διατυπωμένες, ώστε να δημιουργήσουν σύγχυση στους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή τους. Όταν βγήκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες αστυνομικών στη Νίκαια που διέταξαν μια γυναίκα να βγάλει την μαντίλα της σε μια παραλία, η διαμάχη εντάθηκε. Η Αριστερά και οι πολιτικοί της δεξιάς έλαβαν ριζικά αντίθετες απόψεις. Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, είπε ότι το μπουρκίνι πρέπει να απαγορευθεί σε ολόκληρη τη χώρα, επαναλαμβάνοντας ένα παρόμοιο αίτημα του Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, του άλλου υποψήφιου της Δεξιάς.

Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, εξέδωσε δήλωση επικρίνοντας την απόφαση του δικαστηρίου ως "λυπηρή". "Όπως και με τους καθηγητές για το θέμα της ισλαμικής μαντίλας στην τάξη, οι δήμαρχοι σήμερα για το θέμα του μπουρκίνι δεν μπορούν να αφεθούν μόνοι τους, χωρίς καμία υποστήριξη από την πίεση των ισλαμιστών φονταμενταλιστών" δήλωσε η Λεπέν, η οποία αναμένεται να φτάσει στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα