To WikiLeaks έγινε κόμμα και συνεχίζει τη δράση του

14:36 9/4/2013 - Πηγή: Antinews

Η δημιουργία του πολιτικού κόμματος WikiLeaksParty, το οποίο θα διεκδικήσει έδρες στην κοινοπολιτειακή Γερουσία της Αυστραλίας στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με επικεφαλής τον Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοίνωσε ο ιδρυτής της WikiLeaks. Στελέχη του κόμματος ανακοίνωσαν, ότι θα επιλεγούν «εκλεκτοί» υποψήφιοι για να διεκδικήσουν έδρες στη Βικτωρία, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Δυτική

Αυστραλία. Ένας από τους υποψηφίους του νεοσύστατου κόμματος θα είναι και ο ίδιο ο Ασάνζ, ο οποίος παραμένει έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, στο Λονδίνο.

Τη Δευτέρα, ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσιοποίησε περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που χρονολογούνται από την δεκαετία του ’70. Αυτές οι σημειώσεις, οι αναφορές και η αλληλογραφία υπογραμμίζουν «το εύρος και την δύναμη» της αμερικανικής επιρροής σε όλον τον κόσμο. Τα έγγραφα αφορούν την περίοδο 1973-76, αλλά αντίθετα με αυτά του 2010, δεν αποτελούν προϊόν διαρροής και είναι διαθέσιμα στα Αμερικανικά Εθνικά Αρχεία. Περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό επιστολών που έστειλε ή έλαβε ο Χένρι Κίσινγκερ, τότε υπουργός Εξωτερικών. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, είναι η μεγαλύτερη συλλογή αμερικανικών εμπιστευτικών ή πρώην εμπιστευτικών διπλωματικών επικοινωνιών που μπορεί πλέον κάποιος να βρει στο Διαδίκτυο.

Ο Ασάνζ προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ όταν δημοσιοποίησε το 2010 εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και εμπιστευτικές διπλωματικές αποστολές, η αποκάλυψη των οποίων έφερε σε δύσκολη θέση κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο.

guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα